Arhivă : Cronici Înapoi

Ray Jackendoff - Doctor Honoris Causa al UNMB

Publicat: miercuri, 19 Octombrie 2011 , ora 12.09

Universitatea Națională de Muzică din București a acordat luni, 17 octombrie 2011, un nou titlu Doctor Honoris Causa. După cele trei titluri onorifice primite de Alfred Brendel, Daniel Barenboim și Zubin Mehta în cadrul Festivalului "Enescu" din luna septembrie, distincția a revenit acum profesorului american Ray Jackendoff.

Membru al Academiei Americane de Arte și Științe, Ray Jackendoff s-a remarcat la nivel internațional ca o personalitate multilaterală: om de știință și artist, filosof și muzician. Este coautor, împreună cu compozitorul Fred Lerdahl, al foarte apreciatului volum intitulat O teorie generativă a muzicii tonale. Pe lângă contribuțiile în domenii ca lingvistica, semiologia și muzicologia, Ray Jackendoff s-a dedicat și interpretării muzicale, fiind de-a lungul timpului clarinetist în formații muzicale precum cunoscuta orchestră Boston Pops. Savantul este din anul 2000 Doctor Honoris Causa al Universității Quebec din Montreal și va primi miercuri, 19 octombrie, aceeași distincție din partea Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj Napoca, unde va susține și un recital, acompaniat la pian de Valentina Sandu-Dediu.


Care este pentru el importanța titlului oferit de Universitatea Națională de Muzică din București, aflăm din declarația oferită de Ray Jackendoff.

«Este o mare onoare pentru mine. Am o legătură foarte apropiată cu Valentina Sandu-Dediu și Dan Dediu, care sunt prietenii mei de peste zece ani. Șansa de a veni aici este una remarcabilă și să fiu onorat nu doar ca om de știință, ci și ca muzician înseamnă foarte mult pentru mine, deoarece muzica a fost mereu aproape de sufletul meu, dar nu a fost niciodată meseria mea. Recunoașterea de către o Universitate de Muzică este o realizare foarte specială pentru mine.»


Oferirea titlului de Doctor Honoris Causa savantului Ray Jackendoff a fost un moment important și pentru Universitatea de Muzică bucureșteană. Iată ce ne-a declarat prof. univ. dr. Dan Dediu, rectorul acestei instituții:

«Este o oportunitate deosebită pentru Universitatea Națională de Muzică din București să acorde titlul de Doctor Honoris Causa unui cercetător în domeniul limbajului muzical, care vine în România pentru a doua oară; cu această ocazie atât Universitatea noastră, cât și Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj îi oferă acest titlu onorific. Este în același timp o recunoaștere a prodigioasei activități științifice, care are un impact internațional. Tomul Teoria generativă a muzicii tonale, elaborat de către Fred Lerdahl și Ray Jackendoff a ajuns la ora actuală la o recunoaștere mondială, fiind așadar un standard în domeniu, de la care se poate merge mai departe și se poate săpa în continuare.

De altfel, în discursul inaugural, domnul Ray Jackendoff a ținut să precizeze și faptul că această teorie nu se ocupă de anumite elemente care rămân deschise cercetării științifice, lucru care ne-a bucurat și ne-a dovedit încă o dată lărgimea de spirit de care a dat dovadă, atât în munca sa științifică, dar și în interpretările sale clarinetistice din repertoriul muzicii românești.»

Reportaj de Andreea Chiselev