ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Cronici Înapoi

Recital vocal în cadrul Stagiunii de marți seara

Publicat: miercuri, 10 Noiembrie 2010 , ora 11.44

În seara zilei de 9 noiembrie 2010, la Sala Mică a Ateneului Român, s-a desfășurat recitalul vocal susținut de soprana Iulia Maria Dan și basul Leonard Bernad, acompaniați la pian de Alexandru Petrovici.

Repertoriul a cuprins Aria Aminei din opera La Sonnambula de Vincenzo Bellini, Oh, quand je dors de Franz Liszt, Lied der Mignon de Piotr Ilici Ceaikovski, Aria lui Manon din opera Manon de Jules Massenet, Aria Musettei din opera Boema de Giaccomo Puccini, Hör'ich das Liedchen klingen de Robert Schumann, Aria Ludmilei din opera Ruslan și Ludmila de Mihail Glinka, Les filles de Cadix de Léo Delibes, Cavatina lui Aleko din opera Aleko de Serghei Rahmaninov și duetul Norina - Don Pasquale din opera Don Pasquale de Gaetano Donizetti.

Cei doi tineri absolvenți ai secției de canto a Universității Naționale de Muzică din București au reușit să ofere publicului o seară deosebit de interesantă. Nu numai cele două voci înzestrate cu un timbru foarte plăcut au impresionat, dar și maniera interpretativă, care a fost una pe măsura frumuseții vocilor.

Claritatea și siguranța cu care au construit fiecare frază, nuanțele foarte bine conduse, precum și jocul de scenă au încântat auditoriul. Iulia Maria Dan și Leonard Bernad au tratat cu deosebită seriozitate repertoriul ales, demonstrând respect pentru această artă ce nu poate fi făcută altfel decât cu pasiune. Și încă un lucru deloc de neglijat: cei doi tineri muzicieni sunt înzestrați și cu o charismă ieșită din comun, ce completează în mod fericit ținuta scenică.

În mod sigur, vom auzi lucruri frumoase în viitor despre cei doi tineri atât de talentați, cărora, ne place să credem, porțile le sunt deschise.

Iulia Maria Dan, născută în 1987, a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, iar în prezent este studentă la master. Soprana a fost premiată la concursurile "Haricleea Darclée" (Brăila), "Ionel Perlea" (Slobozia), "Arta Florescu" (București), "Magda Ianculescu" (București), "Mihail Jora - Dinu Lipatti", "Marțian Negrea", "Paul Constantinescu", "Premiile Orange pentru tineri Muzicieni", Concursul și Festivalul Național de Lied Românesc de la Brașov. În 2009 a participat la ISA Sommerakademie Wien.

Basul Leonard Bernad, născut în 1987, este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, secția canto, la clasa Maria Slătinaru-Nistor, iar în prezent urmează studii de master la aceeași instituție. În 2009 a participat la ISA Sommerakademie Wien, iar anul acesta a obținut Premiul special la Concursul Internațional de canto "Haricleea Darclée" și a susținut un recital în cadrul Festivalului Național de Lied Românesc de la Brașov.

Alexandru Petrovici a urmat secțiile pian și canto la Universitatea Națională de Muzică din București și apoi studii post universitare de canto și de dirijat de orchestră. A obținut numeroase premii la concursuri de interpretare solistică, precum și de acompaniament. A susținut numeroase recitaluri și concerte în țară și în străinătate și a avut o intensă activitate de acompaniator. A colaborat cu mari artiști ca Franco Zeffirelli, Alberto Zedda, Roberto Alagna, Denyce Graves, Mariana Nicolesco, Ludovic Spiess, Eduard Tumagian, Pompeiu Hărășteanu, Pierre Yves Pruvot, Laurence Janot, Ludovic Bacs și alții.

Adriana Nițu