Arhivă : Cronici Înapoi

Turneul Enescu-Brahms la Bucuresti

Publicat: miercuri, 25 Noiembrie 2009 , ora 17.59
Stockholm, Bruxelles, Praga, Copenhaga, Madrid, Paris, Viena, iar acum, Bucuresti. Turneul "Enescu-Brahms" organizat de Institutul Cultural Român i-a adus pe violonistul Remus Azoitei si pe pianistul Eduard Stan pe scena Ateneului Român din capitala, unde au sustinut un formidabil recital.

Cei doi au prezentat Sonatele "Torso" si a III-a "în caracter popular românesc" de George Enescu, nr.3 op.108 si nr.2 op.100 de Johannes Brahms. Totusi, la terminarea repertoriului, Azoitei si Stan s-au vazut obligati de aplauzele insistente ale celor din public, sa interpreteze ca bis, înca doua piese: "Balada" de George Enescu si Dansul ungar nr. 1 de Johannes Brahms. Aplauzele insistente de care aminteam mai devreme, au fost complet justificate, fiindca duo-ul Azoitei-Stan a oferit o interpretare de înalta calitate lucrarilor alese.

Pe scena cei doi au fost într-o continua relatie de complementaritate, lucru în general greu de realizat, dar explicabil prin îndelungata lor colaborare. Acompaniamentul pianistic al lui Eduard Stan a îmbracat mereu nuanta potrivita si a sustinut, când prin acorduri ample si profunde, când prin arpeggiato-uri subtile, discursul violonistului, foarte atent studiat.

În Sonatele de Enescu am putut percepe chintesenta culturii române, determinata poate, dupa cum spune si Blaga, de spatiul geografic românesc. Folclorul preluat si prelucrat de compozitorul român si-a pastrat prospetimea, originalitatea si autenticitatea sub arcusul lui Azoitei, care a trecut cu brio peste dificultatile tehnice, dând impresia, prin usurinta cu care îsi plimba degetele pe vioara, ca improvizeaza.

Dupa recitalul de la Bucuresti, le-au mai ramas doua destinatii celor doi muzicieni: Washington D.C., unde vor concerta la Kennedy Center si New York, unde sonoritatile enesciene vor rasuna la Carnegie Hall.
Petra Gherasim