Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Emil Pantelimon, managerul Corului „Madrigal - Marin Constantin”

Publicat: marți, 27 Februarie 2024 , ora 10.30

Corul Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin" dirijat de Anna Ungureanu va susține un concert aniversar  marți, 27 februarie 2024, în București. Emil Pantelimon, managerul ansamblului ne vorbește despre acest eveniment, într-un interviu acordat colegei noastre, Sarah Natsis:


Domnule Emil Pantelimon, Senatul Românei va
găzdui mâine concertul prin care Corul Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin" sărbătorește 61 de ani de activitate. Cu ce veți surprinde publicul cu această ocazie specială?

Este, practic, a doua sărbătoare pe care o facem în acest spațiu special; este vorba despre Galeriile "Madrigal - Marin Constantin" inaugurate anul trecut la Senatul României. În decorul spectacolului de anul trecut, de la Teatrul Național, de la spectacolul "Madrigal - 60", venim cu un buchet reprezentativ pentru Corul Madrigal. Prezentăm activitățile anului care s-a încheiat din punct de vedere concertistic, ale anului 60, un an foarte special pentru noi, și trecem prin toate tipurile de repertorii pe care Madrigalul le interpretează în fața unui public foarte special. Sunt foarte mulți ambasadori, sunt foarte mulți reprezentanți ai instituțiilor reprezentative de protocol diplomatic aflate la București și nu numai - sunt prietenii Madrigalului. Dar cel mai important din punct de vedere al marii familii a Madrigalului, Alumni Madrigal - sunt membri, unii dintre ei chiar din 1963, care vor fi alături de Corul Madrigal și vor cânta la final împreună cu Corul Madrigal și cu copiii din corurile Cantus Mundi.

Dacă anul trecut a fost Anul Madrigal 60, anul acesta este Anul Cantus Mundi 10, pentru că împlinim 10 ani de când programul național Cantus Mundi a devenit un program sprijinit de Guvernul României printr-o ordonanță de guvern și 10 ani de când Cantus Mundi a devenit departament al Corului Madrigal.


Într-un interviu acordat anterior, vorbeați despre energia și despre dragostea cu care membrii renunță la individualitate și lucrează în echipă pentru a transmite mai departe acel mesaj emoționant și sensibil cu care ne-a obișnuit. Am putea vorbi despre Corul "Madrigal - Marin Constantin" ca despre o familie? Cum ați descrie relațiile care s-au legat în timp între membrii ansamblului?

Unele dintre ele chiar sunt familii. Sunt, cred, 6 familii care cântă în Corul Madrigal, soț și soție, care s-au întâlnit în cadrul corului iar apoi au format o familie. Și, iată, peste tot în lume unde mergem, se comportă ca atare chiar dacă atunci când intră în cor fiecare dintre ei este pe poziția lui și lasă la o parte orice lucru personal.

Dincolo de aceste legături oficiale dintre anumiți membri, Corul Madrigal este o familie, pentru că doar cu energia comună a întregului colectiv, doar cu această cedare a personalităților lor, performanța, individualitatea, excelența, tipul acesta pe care Marin Constantin l-a inventat, al sunetului non-vibrat, respirația unică și continuă pe care corul o prestează de fiecare dată, doar într-un climat de echipă care se susține indiferent de împrejurări poate fi realizat. Așa încât, dacă atunci când vorbim despre familie ne referim la o echipă dedicată și devotată care știe să facă sacrificii în scopul interesului comun și acela al Madrigalului ca fenomen, atunci da, corul este o echipă. Dacă ne referim la legătura foarte puternică între ce se întâmplă în fața publicului și ce se întâmplă în spatele cortinei, din nou… sigur, publicul nu vede că echipele din spate au grijă ca de fiecare dată rochiile să fie aranjate, să-i aștepte pe madrigaliști curate și călcate, că tot timpul apa este pregătită la temperatura camerei, că sălile de schimb sunt curate… practic, toate condițiile astfel încât coriștii noștri să intre într-o atmosferă foarte propice actului cultural pe scenă. Toate aceste condiții sunt realizate și asta înseamnă, din nou, că există această familie, echipă și între ce este în fața cortinei și ce este în spatele cortinei. Așa încât, garantat, succesul Madrigalului și din ultimii ani este generat de forța, energia pe care o are.


Care este cea mai mare satisfacție pe care o aveți ca manager al acestui ansamblu care schimbă România prin muzică încă din anul 1963?

În primul rând, este o mare responsabilitate. De fiecare dată când trebuie să fac ceva, mă gândesc ce-ar zice Marin Constantin, cel care-a gândit și revoluționat din punctul acesta de vedere lumea muzicală, lumea culturală și societatea românească încă din 1963. În al doilea rând, în momentul în care vin mesajele, inclusiv online, în care îi văd pe cei din public cum zâmbesc uneori până la lacrimi atunci când se bucură de felul în care gândim secvențele în cadrul unui spectacol, sau atunci când se bucură de florile care-i așteaptă în foaier sau de prezența anumitor obiecte care-i însoțesc - mă gândesc aici la crenguțele de rozmarin de la spectacolul "Shakespeare - sunet și cuvânt", care va avea loc în 6 martie la Palatul Patriarhiei… Toate aceste feedback-uri care vin din partea publicului sunt satisfacția cea mai mare. Atunci când iau și răsfoiesc raportul de activitate pentru un singur an al Corului Madrigal și văd că din cele mai interesante săli de spectacol sau în spații culturale internaționale cum este National Cathedral de la Washington, sau cum e St. John the Divine, sau cum e Seattle Town Hall, sau cum e spațiul de la Sarmizegetusa în care Madrigalul a filmat videoclipuri, până la stadioanele pe care Madrigalul a susținut echipa națională împreună cu copiii din corurile Cantus Mundi; dacă mă uit că avem o sală în aeroport, în care publicul ascultă în fiecare zi muzica Madrigalului 24 de ore din 24 (sunt peste 350 de oameni care zilnic calcă pragul acestei săli), atunci când văd că oamenii răsfoiesc cărțile cu interviuri și cu informații din arhivele Securității pe care chiar colega voastră, Monica Lup, le-a pus în pagină într-un mod foarte inteligent, sau chiar și-atunci când primim câte-un telefon și prietenii ne transmit cum vinul Madrigal le face seara mai frumoasă… trebuie să vă spun că în momentele acelea evident că bucuria crește și ne dăm seama că rostul nostru este oarecum îndeplinit, dar că misiunea nu se oprește aici și, tocmai, provocarea devine din ce în ce mai puternică pentru ca Madrigalul să continue să fie un fenomen.


După cum ați amintit mai devreme, în data de 6 martie, urmează un nou concert în București. Ne puteți oferi câteva detalii despre acest eveniment și despre cele care vor urma?

Urmează un triptic, o stagiune de primăvară a Corului Madrigal, care începe pe 6 martie cu Emil Boroghină. Descoperim cu sunetul Madrigalului un spațiu fantastic. Mă refer aici la Aula Teoctist de la Palatul Patriarhiei, unde ne place foarte mult și unde sunetul este foarte bun, cu atât mai mult cu cât efectele vizuale pe care echipa Madrigal le pune în scenă aduc un plus de savoare spectacolelor. "Shakespeare - sunet și cuvânt" a avut premiera la Festivalul Shakespeare de la Craiova, în urmă cu doi ani, iar acum îl vom relua, iată, cu Emil Boroghină, în două părți foarte interesante. O parte cu muzică din vremea lui Shakespeare și o parte cu muzică scrisă pe sonetele de Shakespeare, cu fragmente în care Emil Boroghină, care recită Shakespeare de 61 de ani, îl aduce în fața publicului pe celebrul autor englez.

Pe 11 aprilie, când împlinim 61 de ani de la prima repetiție a Corului Madrigal, inegalabilul domn Constantin Chiriac - directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, un veritabil om de cultură și un genial gânditor al României culturale, care a înviat Sibiul în ultimii ani - vine și alături de Madrigal aduce spiritul pascal undeva la mijloc, ca o medie între cele două sărbători pascale de anul acesta.

Încheiem acest triptic cu Marian Râlea și cu Ziua Copilului, pe 2 iunie, când în același spațiu Madrigalul împreună cu simbolul copilăriei noastre, Marian Râlea, vor aduce spiritul copilăriei din textele lui Marin Sorescu în aceea aulă magna Teoctist a Patriarhiei Române.

Toate aceste evenimente le puteți găsi și pe pagina madrigal.ro și pe site-ul bilete.ro, unde vă așteptăm alături de noi.

Interviu realizat de Sarah Natsis