Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Liliana Staicu, Directorul Centrului de Proiecte Culturale și Evenimente din cadrul Radio România

Publicat: miercuri, 1 Noiembrie 2023 , ora 9.40

Pe lângă aniversarea a 95 de ani de la înființarea Radiodifuziunii Române, în 1 noiembrie marcăm și aniversarea Orchestrei Naționale Radio - ocazie cu care aflăm câteva detalii despre istoria Orchestrelor și Corurilor Radio de la Liliana Staicu, Directorul Centrului de Proiecte Culturale și Evenimente din cadrul Radio România.

Pentru început, cred că ar fi interesant să aflăm câteva date din istoria Orchestrelor și Corurilor Radio.

Data de 1 noiembrie marchează actul de naștere al Radioului public în România și, totodată, al Orchestrei Naționale Radio. Sunt, așadar, 95 de ani de când acest ansamblu de primă mărime a fost alcătuit la inițiativa și sub conducerea compozitorului și dirijorului Mihail Jora, și același număr de ani de când evoluează în transmisiune directă pe undele radioului, căci aceasta a fost cea dintâi formă de apariție a muzicii la radio. Patru ani mai târziu, în 1932, Orchestra Radio - căci aceasta a fost denumirea sub care a luat ființă -, a intrat în circuitul stagiunilor publice de concerte.

Treptat, acesteia i s-au alăturat Corul Radio - în 1940, Corul de Copii Radio, 5 ani mai târziu, acesta constituind o adevărată pepinieră de talente pentru scena muzicală românească, iar în 1949, Orchestra de Muzică Populară și Orchestra de Estradă, devenită ulterior Big Band-ul Radio. În paralel, a luat ființă în 1947 un alt ansamblu simfonic, de dimensiuni mai mici, destinat în primul rând îmbogățirii fondului muzical al Radioului prin înregistrări - Orchestra de Studio. Desființată după aproape 3 decenii, acest ansamblu a fost reînființat în 1990, sub titulatura de Orchestra de Cameră Radio.

Aceasta este „zestrea” artistică, dacă pot să îi spun așa, a Radioului public, la cei 95 de ani de existență pe care îi aniversăm astăzi. Stagiuni de concerte ce acoperă o paletă stilistică foarte largă, cu o adresabilitate mare către un public pe care ni-l dorim din ce în ce mai numeros alături de noi, în Sala Radio sau pe frecvențele posturilor de radio ce transmit toate concertele Orchestrelor și Corurilor Radio, în direct sau înregistrat, în funcție de formatul muzical al fiecăruia - Radio România Muzical, Radio România Cultural, Antena Satelor și, uneori, Radio România Actualități.


Care credeți că sunt reușitele care ies în evidență din istoria recentă a ansamblurilor?

Firește că dincolo de stagiunile de concerte ce se desfășoară neîntrerupt de atâtea decenii, au existat și multe alte proiecte în care Orchestrele și Corurile Radio au fost implicate, cel mai important fiind, fără îndoială, Festivalul „RadiRo”. Unicul eveniment internațional dedicat ansamblurilor ce aparțin Radiourilor publice, Festivalul „RadiRo” a avut, între 2012 și 2018, patru ediții și a adunat la București, în anii de pauză ai Festivalului „Enescu”, cele mai renumite orchestre simfonice radio din Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Norvegia, Elveția, Cehia, ca să amintesc doar câteva dintre ele, dar și Big Banduri de tradiție precum cel al Radiodifuziunii Daneze și cel al Radioteleviziunii Croate - la ediția din 2018. Această serie a fost, din păcate, întreruptă de apariția pandemiei, însă sperăm să putem relua acest eveniment atât de așteptat de melomani.

Participările Orchestrelor și Corurilor Radio în Festivalul Internațional „George Enescu” - încă de la ediția inaugurală, cea din 1958 - alături de vedete ale artei interpretative mondiale, dirijori și soliști, toate păstrate în fonoteca Radioului, au demonstrat, de fiecare dată, valoarea artistică de necontestat a acestor ansambluri, apreciată la superlativ de toți cei alături de care au concertat.

De asemenea, Orchestrele și Corurile Radio s-au alăturat proiectelor realizate în ultimele decenii de Radio România Muzical - atât din punct de vedere al festivalurilor organizate sub egida postului, dar și din cel al prezenței în stagiunile de concerte a câtorva dintre laureații Bursei „Moștenitorii României muzicale” - proiect de mare succes destinat promovării celor mai valoroși muzicieni români ai tinerei generații.


Cum marchează Orchestrele și Corurile Radio împlinirea celor 95 de ani de la înființarea Radio România?

Radio România va fi aniversat în această săptămână la Sala Radio și în cadrul a două concerte de stagiune - cel al Orchestrei Naționale Radio, de vineri, 3 noiembrie, cu violonistul Alexandru Tomescu în postură solistică, în celebrul concert de Ceaikovski și cel al Orchestrei de Muzică Populară, „95 de ani de folclor la Radio”, producție ce va aduna pe scenă nume de primă mărime ale folclorului românesc alături de reprezentanți ai generației tinere, păstrători ai valorilor tradiționale românești.

Big Band-ul Radio propune pentru 9 noiembrie un proiect care alătură muzicii, artele plastice. „Contemporan în România” este titlul sub care se va desfășura acest concert care include compoziții ale membrilor Big Band-ului Radio, dar și vernisajul unei expoziții de pictură și grafică - „Centaur”, legătura dintre cele două fiind dată de faptul că atât dirijoarea Big Band-ului Radio, Simona Strungaru, cât și trompetistul Sebastian Burneci au compus fragmentele muzicale ce însoțesc lucrările expoziției.

10 noiembrie marchează debutul seriei Brahms - Integrala lucrărilor simfonice și concertante ale marelui creator german programate pe parcursul întregii stagiuni, Orchestra Națională Radio, dirijată de Nicolae Moldoveanu, cu Simon Trpceski solist, interpretând Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră și Simfonia cu același număr. De asemenea, Orchestra de Cameră Radio propune în cele două concerte ale acestei luni creații ce se vor auzi pentru întâia dată la Sala Radio - Rapsodia orientală pe teme culese sau compuse de Dimitrie Cantemir - scrisă de prim violoncelistul ansamblului, Radu Sinaci - sau Simfonia de camera Ludus Modalis III - o primă audiție absolută - de Sabin Păutza.

Și nu pot uita concertul Corului Academic Radio de miercurea viitoare - dedicat integral creației lui Edvard Grieg - creator de la a cărui naștere s-au împlinit, în 2023 - 180 de ani.

Interviu realizat de Petre Fugaciu