Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Tinerii muzicieni participanți la Concursul 'Concertino Praga'

Publicat: joi, 21 Noiembrie 2019 , ora 11.02

Invitați în studioul Radio România Muzical sunt pianiștii Victor Antonescu și Anita Ioana Stoica, clarinetiștii Ioana Tomescu și Petru Pane și Octavia Galescu, realizator Radio România Muzical și coordonator din partea postului nostru al preselecției pentru Concursul "Concertino Praga". Bun găsit, tuturor.

Octavia Galescu: Bun găsit, dragă Lucian. Să-i prezentăm. Deci, Victor Antonescu este la pian...

Haideți să începem chiar cu scurte prezentări. Am să vă rog pe fiecare dintre voi să vă prezentați, să ne spuneți câteva cuvinte despre voi și de ce ați ales să participați la preselecția selecția pentru Concursul Concertino Praga.

Victor Antonescu: Eu, în primul rând,am decis să mă duc la acest concurs pentru o experiență nouă, mai ales că mă îmbogățește spiritual și îmi poate deschide căi noi în viață și în cariera mea muzicală.

Petru Pane: Bună seara, în primul rând. Mă numesc Petru Pane și sunt clasa a IX-a. Am participat la acest concurs pentru că este prima oară când merg la un concurs de o asemenea anvergură. Mi se pare o oportunitate, cum spunea și Victor și o șansă de a crește în carieră.

Anita Ioana Stoica: Bună seara. Am decis să particip la acest concurs pentru că este de un nivel nou pentru mine și este o oportunitate (eleva profesoarei Corina Mocanu).

Octavia Galescu: Ea de fapt este cea mai mică dintre candidați, ca vârstă, așa că, într-adevăr, este un real succes pentru nivelul ei actual.

Ioana Tomescu: Bună seara, mă numesc Ioana Tomescu și sunt clasa a IX-a la Colegiul Național de Muzică George Enescu, iar eu am ales să particip la acest concurs deoarece este o experiență și o provocare.


Cum preselecția a avut loc luni, la fel, pe fiecare dintre voi, o să vă rog să-mi spuneți cum a fost atmosfera de-acolo, cum v-ați pregătit, cum s-a desfășurat toată preselecția?

Victor Antonescu: Eu am început să mă pregătesc încă din vară, când am auzit la radio, la dumneavoastră despre acest concurs și mi s-a părut o ocazie foarte mare. De asemenea, mi-a zis și profesoara mea, căruia îi mulțumesc mult și o salut, doamna Viorica Nistoroiu.

Ioana Tomescu: Pe mine m-a îndrumat domnul profesor de clarinet să particip și tot așa, de prin vară am început să mă pregătesc, să-mi aleg piesele și să le studiez.

Emoții mari, Petru?

Petru Pane: Bineînțeles, ca de fiecare dată. Eu am aflat despre acest concurs de la domnul profesor, Ovidiu Căplescu.

Octavia Galescu: Să spunem că amândoi au același profesor.

Petru Pane: A fost o pregătire, atât pe termen lung, bineînțeles. Așa, ca Victor, din vară am început să-mi pregătesc programul, dar a fost și un mic cantonament, dacă-l pot numi așa. Cu o săptămână înainte de concurs, chiar n-am mai mers la școală, pentru a avea timp să studiez.

Anita Ioana Stoica: Eu am aflat de acest concurs acum trei luni și tot acum trei luni am început să mă pregătesc.


Și pentru că tu, Petru, mi-ai spus primul de școală, o să vă rog, la fel, pe fiecare dintre voi, să ne vorbiți despre studiile pe care le urmați în prezent. Cu excepția Anitei, am înțeles că toți dintre voi sunteți elevi la liceu, doi dintre voi însă, doar la liceul de muzică. Victor ne spune mai multe.

Victor Antonescu: Nu prea știu ce să zic pe această temă, deoarece eu m-am mutat anul acesta la Liceul Teoretic Nicolae Iorga, de la George Enescu. Îmi susțin studiile pe cariera mea muzicală, chiar dacă nu mai sunt la acel liceu.


De ce ai vrut să schimbi? De ce ai ales să pleci de la Liceul "George Enescu"?

Am simțit că ar fi bine în viața mea să încerc o experiență nouă.


Și pentru ceilalți trei, cum e acum într-un liceu de muzică?

Ioana Tomescu: Este foarte bine. Eu sunt clasa a IX-a și este o atmosferă de lucru foarte frumoasă.

Petrică Pane: Eu am fost la Liceul Bilingv Miguel de Cervantes până acum un an. M-am mutat la Enescu, în principiu, pentru că nu aveam destul timp să mă dedic muzicii. E mai bine din foarte multe puncte de vedere și sunt foarte mulțumit.


Anita, tu ești elevă în clasa a VII-a? E important să le spune celor de acasă.

Anita Ioana Stoica: Da. M-am mutat la Liceul George Enescu anul acesta și mi se pare că este foarte interesant și toți copiii sunt mult mai OK decât la școala de dinainte.


Octavia, înțeleg că începând cu ediția din 2020 se schimbă structura Concursului "Concertino Praga". Cum anume?

Se schimbă, e adevărat, dar trebuie să subliniez că este cea mai importantă competiție pentru tineri muzicieni până în 18 ani, organizată de Radiodifuziunea Cehă și derulată sub auspiciile Uniunii Europene de Radio. Bineînțeles, Radio România Muzical, în calitate de reprezentant al României, în cadrul Uniunii Europene de Radio, s-a implicat și în realizarea acestui proiect cultural european. Eu am preluat acest proiect din 2004, deci în acest an se împlinesc 15 ani. Trebuie, să le mulțumesc managerilor care au fost și care sunt, care mi-au oferit această șansă și trebuie să le amintesc pe doamnele Mihaela Doboș, Liliana Staicu și acum, Cristina Comandașu. Acest concurs este unic și în același timp, aparte în România. De ce? Pentru că, de obicei, el este asimilat ca un fel de concurs obișnuit, în care, fiecare candidat vine și-și prezintă un repertoriu și atât. Nu. Este foarte dificil, pentru că acesta este înregistrat și în momentul în care, tinerii muzicieni se află în fața microfonului, deja începe provocarea.


Încep emoțiile.

Încep emoțiile, provocare, pentru că microfonul nu iartă. El surprinde absolut tot, și atunci, da, sigur, emoțiile sunt pe măsură. Sigur, din 2004 și până acum, înregistrările erau, într-adevăr, speciale, realizate în studiourile noastre și apoi erau trimise către Radiodifuziunea Cehă și ei determinau cine câștigă și participai după aceea la gala de concert, care era difuzată prin rețeaua Uniunii Europene de Radio, în întreaga lume. Ei bine, de vreo doi, dar în special, pentru ediția din 2020, lucrurile s-au schimbat, pentru că, doar prima parte mai este exact ceea ce s-a întâmplat și până acum, deci se trimit înregistrările, dar de data aceasta, nu speciale. S-a și specificat, înregistrările să fie realizate în timpul unui recital. Dar și repertoriul este special, pentru că, trebuie să-l reprezinte cât mai bine pe candidat, să-i prezinte cât mai bine calitățile, valențele tehnice, expresive, și bineînțeles dacă poate să fie în stare să-și stăpânească nervii, pentru că, la urma urmei, este o presiune emoțională foarte puternică. Și după ce își aleg repertoriul fiecare, bineînțeles este și o lucrare impusă de către organizator, adică de către Radiodifuziunea Cehă, pentru care, ei prin asta își promovează literatura lor. Sigur, anul acesta au ales din Novak și Martinu, dar erau de data asta mai multe lucrări, dar ei au ales asta și au interpretat foarte frumos aceste lucrări impuse. Așadar, de data aceasta, a fost un recital înregistrat, care va fi trimis către Radiodifuziunea Cehă și care va fi jurizat în februarie 2020. După aceea, din totalul de participanți vor rămâne doar 25, care vor merge în etapa următoare. Încă nu au spus dacă va fi sau nu același repertoriu, vom vedea, dacă, bineînțeles, vom trece mai departe și va fi un alt juriu, de data aceasta, internațional, care, din cei 25 care vor rămâne, vor alege 4 candidați. Ei vor fi prezenți în luna septembrie, într-un concert live, cu orchestră, pe scena Rudolfinum din Praga, care este foarte frumoasă și are o acustică deosebită, unde vor prezenta, bineînțeles, o lucrare, o pagină concertantă, în fața unui juriu. Abia după aceea, la finalul acestui concert, care va fi de asemenea, transmis live, în toată lumea, prin rețeaua Uniunii Europene de Radio, se va alege câștigătorul și bineînțeles, după aceea, ceilalți, care vor lua locul II, III sau mențiune.Așadar, foarte complicat, de data aceasta. Sigur, miza este mare, nivelul este foarte ridicat, dar eu pot să spun că, pe parcursul celor 15 ani, noi Radio România Muzical, pe absolut toți pe care i-am descoperit și i-am promovat, toți au luat premii.


Exact. Aici am vrut să ajung și eu pentru că, în ultimii ani, mă gândesc foarte repede și sigur o să uit câțiva și îmi pare rău pentru lucrul acesta, dar mă gândesc la Eva Garett, mă gândesc la Corneliu Zirbo...

Noi am participat în acești ani la șase ediții și la fiecare am luat premiu.


Alexandra Bobeico...

Da. Cea care a luat premiul I și premiul pentru cea mai bună interpretare a piesei impuse, ceea ce spune ceva.


Așadar, Concertino Praga este o rampă de lansare foarte importantă și mă întorc la voi, cu ce gânduri plecați spre acest nou concurs. Ce așteptări aveți de la prima etapă de jurizare?

Victor Antonescu: De la prima etapă aș avea așteptări să performez alături de ceilalți tineri pianiști și să fie o jurizare corectă.

Petrică Pane: Cred că la fel ca toți de aici, îmi doresc să câștig concursul, măcare să ajung în finală. În orice caz, a fost o experiență minunată și mă bucur foarte tare că am participat.

Ioana Tomescu: Și eu mi-aș dori să trec în următoarele etape. A fost o experiență interesantă.

Anita Ioana Stoica: Deocamdată sunt foarte fericită că am ajuns până aici și sper să învăț cât mai multe lucruri.


Perfect. Noi vă ținem pumnii. Vă mulțumesc tare mult că ați fost astăzi în studioul Radio România Muzical!

Octavia Galescu: Doar atât, mai vroiam să subliniez, așadar, Radio România Muzical și-a îndeplinit misiunea, a promovat și promovează tinerele valori.

Interviu realizat de Lucian Haralambie