ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Agenda de concert Înapoi

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, sărbătorită la Casa Artelor 'Dinu Lipatti' în cadrul Programului Cultural 'Lipatti Special'

Bookmark and Share
Publicat: luni, 2 Decembrie 2019 , ora 14.11

Primăria Municipiului București prin Casa Artelor "Dinu Lipatti", în parteneriat cu DGASPC Sector 1, DGASPC Sector 3, Liceul Tehnologic Special "Regina Elisabeta", Asociația Nevăzătorilor din România și Asociația "Un Pas Împreună" vă invită, marți 3 decembrie 2019, între orele 18:00 - 21:30, la cea de-a V-a Ediție a programului cultural "LIPATTI SPECIAL", dedicat persoanelor cu nevoi speciale.

După succesul înregistrat la primele patru ediții ce au avut loc pe 1, 22 septembrie, 27 octombrie și 10 noiembrie 2019, cea de-a V-a Ediție a programului "Lipatti Special", finanțat de Primăria Generală a Capitalei, se desfășoară cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, marcată anual la data de 3 decembrie.

Programul cultural "Lipatti Special" este unic în România și s-a născut din dorința regizoarei și pianistei Alice Barb, Director Fondator al Casei Artelor "Dinu Lipatti", de a deschide cu drag porțile Casei Lipatti persoanelor cu nevoi speciale din tot spectrul de dizabilități și de a le oferi, lunar, acces la artă și cultură, prin intermediul unor evenimente dedicate. De asemenea, prin programul cultural "Lipatti Special" invitații noștri au posibilitatea să se întâlnească cu artiști excepționali, cu mari personalități ale culturii românești și să socializeze într-un spațiu elegant, încărcat de istorie, în inima Capitalei.

În data de 3 decembrie, de la orele 18:00, persoanele cu nevoie speciale precum și însoțitorii acestora se vor putea bucura de Expoziția "Programul Lipatti Special", dar și de expozițiile permanente dedicate marelui pianist și compozitor român Dinu Lipatti: "Dinu Lipatti - viața și opera" și "Familia Lipatti și prietenii". Totodată, vor avea loc ateliere de creație pe teme muzicale realizate de artiștii de la "Art Time Atelier", iar publicul va avea ocazia să asculte piese înregistrate în interpretarea marelui pianist Dinu Lipatti. În Salonul de Muzică va fi proiectat filmul "Sonată pentru omul bun" de Ruxandra Țuchel. Documentarul prezintă oaspeților interviuri și mărturii valoroase ale personalităților care l-au cunoscut pe Dinu Lipatti, punându-i în valoare talentul incontestabil.

Programul va continua de la orele 19:00 cu un Recital Extraordinar de chitară și percuție susținut de artiștii Maxim Belciug și Gabriel Bălașa. Protagoniștii formează un duo insolit, un melanj de clasic cu răstălmăciri exuberante, exotisme pline de culoare, sunete care încălzesc inima și armonii ce-și iau zborul de pe partitură, țâșnind dintr-o lume interioară unde muzica e lumină. Maxim Belciug este chitaristul încântărilor, cel care se încăpățânează să creadă că "frumusețea va mântui lumea", iar Gabriel Bălașa este percuționistul inspirat și isteț, apreciat pentru prezența sa creativă. În program au fost incluse piese de la muzică clasică barocă, rusească, spaniolă, americană și din repertoriul românesc.

De la orele 20:00 va avea loc Recitalul Extraordinar de muzică românească interbelică susținut de tenorul Vlad Miriță și de pianistul Alexandru Burcă. Vlad Miriță a fost solist al primei scene lirice a țării până în anul 2014, scenă pe care a evoluat în roluri precum Arturo în "Lucia di Lammermoor", Ismaelle în "Nabucco", sau Alfredo în "La Traviata". Tenorul Vlad Miriță este o personalitate complexă și abordează și repertoriul muzicii ușoare, astfel încât a reprezentat România în anul 2008 la Concursul Internațional Eurovision. Alexandru Burcă este angajat al Teatrului National de Opereta și Musicall "Ion Dacian". Din anul 2005 colaborează cu muzicieni și artiști renumiți susținând concerte în țară și străinătate în calitate de solist sau în cadrul mai multor ansambluri de muzică de cameră sau orchestre, dar și ca acompaniator al unor cunoscuți soliști de operă și operetă. Programul celor doi artiști cuprinde: "Iubesc femeia", "Zaraza", "Sub balcon", "Drumu-i lung" și alte piese celebre.

Îi invităm din nou, cu mare drag, pe concetățenii noștri cu nevoi speciale și pe însoțitorii acestora în universul Casei Lipatti, unde deja s-a creat o tradiție și o legătură sinceră de prietenie între gazde, artiști și public, unde spațiul este pregătit pentru nevoile lor, cald și prietenos, și unde cultura nu este un privilegiu ci un drept al tuturor oamenilor care iubesc Arta și au nevoie de ea.

Conceptul programului "Lipatti Special" aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul Fondator al Casei Artelor "Dinu Lipatti".

Vă așteptăm cu drag la Casa Artelor "Dinu Lipatti", Casa tuturor iubitorilor de Artă și Cultură!