ACUM:
17.00
Perpetuum mobile
Actualitate, muzică bună, educație și ... un tonus optimist la final de zi.
Urmează: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 18.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Evenimentele săptămânii Înapoi

Transmisiune directă de la Sala Hercules din München

Bookmark and Share
Publicat: vineri, 5 Aprilie 2019 , ora 13.49

Concertul susținut de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze la Sala Hercules din fostul palat regal al monarhilor bavarezi, Residenz, va fi condus de Iván Ficher, un muzician complex, născut la Budapesta în 1951. El este un foarte bun pianist, violonist și violoncelist, dar a ales totuși cariera de șef de orchestră pe care a început-o ca asistent al lui Nikolaus Harnoncourt, apoi în 1983 a fondat Orchestra Festivalului de la Budapesta pe care o dirijează cu succes și în prezent, alături de Orchestra Konzerthaus din Berlin sau Orchestra Operei Naționale din Lyon.

Iván Ficher a alcătuit un program prin care să prezinte publicului doi compozitori din epoci diferite, dar care se aseamănă într-un fel ca expresivitate și finețe a liniei artistice: Wolfgang Amadeus Mozart din creația căruia veți putea asculta Simfoniile nr.34 și nr.39 în Do major și Mi bemol major împletite într-un mod original cu piesa centrală a evenimentului, Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră de Béla Bartók dar și cu minunatele Dansuri populare românești de același compozitor, născut în România, la Sânicolau Mare, la 25 martie 1881.

Solista concertului de vineri, 12 martie, de la München va fi violonista olandeză Janine Jansen, ea a debutat în 1997 alături de Orchestra Concertgebouw din Amsterdam. Pe lângă aparițiile constante pe marile scene europene, a fondat și Festivalul de muzică de cameră de la Utrecht. O veți asculta interpretând pe minunata ei vioară Stradivarius Baron Gutmann de la 1707 Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră de Béla Bartók.

Laura Ana Mânzat