ACUM:
13.00
De ieri și de azi din arhiva Orchestrelor Radio


Urmează: 14.55 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 14.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Se întâmplă la Radio România Înapoi

Taxa radio-TV în Uniunea Europeană

Bookmark and Share
Publicat: luni, 24 Octombrie 2016 , ora 9.44

La nivelul Uniunii Europene, cetățenii pot beneficia de informație de calitate, produse culturale sau de divertisment furnizate de posturile publice de radio și televiziune. Consultând paginile de internet ale posturilor publice radio-TV, constatăm că acestea au ca principală sursă de finanțare o taxă percepută populației, beneficiar net al produselor media difuzate on-air sau online. Taxa radio-TV este completată, de la caz la caz, de venituri din publicitate, sponsorizări, donații sau de venituri obținute în urma vânzării produselor proprii ale instituțiilor publice radio-tv (concerte, CD-uri, DVD-uri, reviste, cărți, târguri etc).

Justificarea perceperii taxei constă în necesitatea asigurării unui venit propriu al instituției media în cauză, pentru a putea face față oricăror presiuni venite din diverse medii (inclusiv politic) în scopul garantării unei independențe editoriale care să asigure produse media corecte, credibile, imparțiale și echidistante.

Ca mod de percepere, taxa este în general inclusă în abonamentul de electricitate, fiind oferită această facilitate pentru a nu mai obliga beneficiarul să piardă timp cu efectuarea unei plăți suplimentare la ghișeu, online etc.

La nivelul Uniunii Europene, taxa este percepută unor categorii diverse de beneficiari, persoane juridice și persoane fizice care dețin cel puțin un aparat de radio sau televiziune în gospodărie, aparate radio în automobile sau calculatoare, laptopuri și alte dispozitive - inclusiv mobile (telefoane, tablete etc) - capabile să recepționeze emisii radio-TV.

Dar să urmărim câteva exemple concrete, pornind de la informații publice furnizate pe paginile de internet sau prin alte mijloace digitale proprii ale unor instituții publice de radio și televiziune din cadrul Uniunii Europene.

ARD (Germania) - ARD este o organizație care înglobează difuzorii regionali de servicii publice din Germania. ARD furnizează emisiuni de radio, televiziune și online. Principala sursă de venituri este o taxă pe care fiecare gospodărie, fiecare companie și chiar instituțiile publice trebuie să o achite. Pentru o gospodărie obișnuită, această taxă este de 17.50 euro pe lună.

Radio France (Franța) - Radio France este o societate națională de radiodifuziune, constituită sub forma unui serviciu cu capital public, al cărui unic acționar este statul.

ERT (Grecia) - Postul ERT este finanțat în principal printr-o taxă de licențiere, achitată odată cu factura de electricitate. Această taxă reprezintă cea mai importantă resursă a companiei publice. Taxa a fost de 4,7 euro în 2013 și a fost redusă ulterior la 3 euro pe lună.

Danmarks Radio AS (Danemarca) - Cel mai vechi post de radio din Danemarca, unul dintre cei 23 de fondatori ai EBU, este o instituție publică ce își finanțează activitatea prin perceperea unei taxe lunare. Aceasta este aplicabilă atât persoanelor juridice cât și persoanelor fizice care dețin cel puțin un aparat de radio în gospodărie, aparat radio în automobile sau calculatoare, laptopuri și alte dispozitive - inclusiv mobile (telefoane, tablete etc) - capabile să recepționeze emisii radio-TV.

RAI (Italia) - Veniturile obținute de Societatea italiana de Radiodifuziune provin din: plata abonamentelor (oricine deține dispozitive capabile să recepționeze emisiunile de radioteleviziune, producțiile proprii și din eventualele contribuții ale unor organizații sau persoane fizice, precum și orice altă sumă primită. RAI este subordonat Ministerului Economiei și Finanțelor.

Nederlands Publieke Omroepbestel (NPO - Olanda) - Postul public de radio și televiziune din Olanda are ca principale surse de finanțare taxa percepută publicului (aproximativ 110 euro pe an) și fondurile primite de la Ministerul Educației, Culturii și Științei.

Rádio e Televisão de Portugal (Portugalia) - Postul public de radio și televiziune din Portugalia este finanțat prin taxa de contribuție audiovizuală (încorporată în factura de electricitate), fonduri guvernamentale și venituri din publicitate.

Rozhlas a televízia Slovenska (Radio-Televiziunea din Slovacia) - Finanțarea provine din taxa percepută publicului (persoane fizice care au contract de furnizare a electricității și majoritatea firmelor care au cel puțin trei angajați).

Radiotelevizija Slovenije (Radio-Televiziunea din Slovenia) - Instituția publică este finanțată din taxa publică, activități comerciale, sume de la buget, sponsorizări, donații și alte surse. Se consideră că fiecare plătitor de electricitate deține un receptor și astfel este obligat la plata taxei. Excepție fac persoanele care depun o solicitare pe proprie răspundere că nu dețin aparate de radio sau televiziune. Numărul persoanelor active care plătesc taxa este de peste 600.000.

British Broadcasting Corporation (BBC - Marea Britanie). Furnizorul public de emisiuni radio-TV din Marea Britanie percepe o taxă de 145 de lire sterline pe an, sub 40 de penny pe zi. Justificând această taxă, furnizorul public britanic arată pe pagina de internet că "Taxa permite producerea unui conținut divers TV, radio și online. Taxa de licențiere permite serviciului BBC să funcționeze fără reclame și independent de orice interese politice".


RADOR - 24 octombrie 2016