ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.50 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Evenimente Înapoi

Șostakovici & Musorgski - Ravel cu Orchestra Națională Radio, la Sala Radio

Bookmark and Share
Publicat: joi, 20 Aprilie 2017 , ora 13.18

Concertul nr. 1 în mi bemol pentru violoncel și orchestră de D. Șostakovici și Tablouri dintr-o expoziție, una dintre cele mai cunoscute partituri ale repertoriului rus, compusă de M. Musorgski și aranjată pentru orchestră de M. Ravel, se vor afla pe afișul concertului Orchestrei Naționale Radio, vineri, 21 aprilie 2017, ora 19:00, la Sala Radio.

Protagonistul serii va fi violoncelistul maghiar László Fenyö, un muzician de excepție ale cărui abilități tehnice sunt dublate de un talent muzical desăvărșit, câștigător al unui număr impresionant de concursuri internaționale, care cântă pe un violoncel construit de Matteo Goffriller în 1695.

La pupitrul dirijoral se va afla Julien Salemkour, asistent, între 2000 și 2012, al celebrului Daniel Barenboim la Opera de Stat din Berlin, o prezență familiară publicului de la Sala Radio, datorită colaborărilor sale frecvente cu Orchestrele și Corurile Radio.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.


Julien Salemkour

Dirijorul Julien Salemkour și-a început formarea muzicală luând lecții de pian încă de la vârsta de nouă ani. Șapte ani mai târziu a fost admis la Musikhochschule din Hanovra, studiind armonie și contrapunct cu Alfred Koerppen. După terminarea studiilor de dirijat, efectuate sub îndrumarea profesorilor Hans Herbert Jöris și Michael Gielen la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Julien Salemkour a pregătit numeroase spectacole la Nürnberg, Leipzig, Mannheim, precum și la Festivalul de la Salzburg.

Ca dirijor-asistent al Operei de Stat din Berlin a dirijat peste 200 de spectacole de operă și balet, concerte cu muzică simfonică dintre care amintim: Romeo și Julieta de S. Prokofiev, Lacul lebedelor - P. I. Ceaikovski, Flautul fermecat, Don Giovanni, Così fan tutte, Nunta lui Figaro - W. A. Mozart, Bărbierul din Sevilla de G. Rossini, Sărbătoarea primăverii, Pasărea de foc de I. Stravinski, Turandot, Tosca - G. Puccini, Forța destinului, Macbeth - G. Verdi, Faust - F. Busoni, Manon - J. Massenet, Lohengrin - R. Wagner.

De-a lungul timpului a fost dirijor invitat al unor prestigioase instituții precum Metropolitan Opera din New York, Teatro alla Scala din Milano, Semperoper din Dresda, Staatskapelle Berlin și Orchestra Simfonică Radio din Berlin.

În anul 2006, Julien Salemkour a fost invitat să preia, în ultimul moment, un concert programat a fi dirijat de Daniel Barenboim și prilejuit de aniversarea a 250 de ani de la nașterea lui W. A. Mozart. Julien Salemkour a susținut atât rolul de dirijor cât și pe cel de pianist, concertul fiind transmis în direct în 23 de țări din toată lumea. Julien Salemkour colaborează în mod constant cu artiști renumiți dintre care amintim pe: Christine Schaefer, Daniel Barenboim, René Pape, Anna Netrebko și Rollando Villazon.


Lászlo Fenyő

Un violoncelist de excepție, ale cărui abilități tehnice se împletesc în mod senzațional cu un talent muzical desăvârșit, Fenyő Lászlo este invitatul unor prestigioase orchestre precum: Orchestra Simfonică din Singapore, Orchestra Simfonică Radio din Frankfurt, Beethoven Orchester Bonn, Philharmonia Hungarica, Orchestra Simfonică din Shanghai, Orchestra Filarmonicii din Sofia, Sinfonietta Cracovia, Orchestra Metropolitană din Lisabona. Între 1997-2001 a fost prim violoncelist al Philharmonia Hungarica și între 2001-2012 al Orchestrei Simfonice Radio din Frankfurt.

A studiat la Academia de muzică Franz Liszt din Budapesta cu Lászlo Mező, apoi la Lübeck cu David Geringas și a beneficiat de îndrumarea profesorului Bernard Greenhouse. A câștigat numeroase premii la Concursul Rostropovici din Paris, la concursul Adam Cello în Christchurch, iar participarea la Concursul internațional Pablo Casals i-a adus, în anul 2004, Marele Premiu.

Lászlo Fenyő oferă cursuri de măiestrie interpretativă în toată lumea și în prezent este profesor la Academia de Muzică din Karlsruhe. În anul 2005 Ministerul Culturii din Ungaria i-a conferit marele premiul Franz Liszt și în 2008 a fost distins cu Premiul Junior Prima.

Discografia sa include două compact discuri, primul este înregistrat pentru Aulos/Musikado și cuprinde lucrări de muzică de cameră interpretate alături de pianistul Oleg Poliansky. Iar cel de-al doilea compact disc, apărut la hr.music.de, este realizat alături de hr-Sinfonierorchester din Frankfurt, dirijor Grant Llewellyn și include Concertul în re major de J. Haydn și Concertul nr. 1 pentru violoncel și orchestră de D. Șostakovici.

Lászlo Fenyő cântă pe un violoncel construit de Matteo Goffriller, în anul 1695.