Evenimentele săptămânii Înapoi

Soprana Ileana Cotrubaș aniversată la Opera în interpretări de referință

Publicat: miercuri, 5 Iunie 2019 , ora 13.52

Duminica aceasta, în 9 iunie, o aniversăm pe soprana Ileana Cotrubaș în cadrul unei ediții speciale a emisiunii Opera în interpretări de referință. Artista venită pe lume în anul 1939 la Galați a ajuns cunoscută pe plan internațional la începutul anilor 1970, datorită vocii splendide de soprană lirică și prezenței scenice atrăgătoare. Cotrubaș a cântat pe cele mai importante scene lirice ale lumii, fiind inclusă permanent în circuitul internațional de operă al anilor 1970 și 1980.

Compozitorii mei preferați sunt Mozart și Verdi, tocmai pentru că sunt atât de diferiți! - spunea cântăreața într-un interviu acordat lui Bruce Duffie; din discografia artistei am ales, plecând de la această afirmație, opera verdiană Traviata, întrucât personajul titular, Violetta Valery, este și unul dintre cele mai iubite de Ileana Cotrubaș. În imprimarea de studio, apărută în anul 1977, soprana îi are parteneri pe tenorul Placido Domingo și pe baritonul Sherrill Milnes. Producția l-a avut pe Carlos Kleiber dirijor.

Cântăreața s-a născut și a crescut într-o familie de muzicieni, făcând parte, în copilărie, dintr-o formație corală de tineret. În 1952 s-a stabilit la București, pentru a urma cursurile Școlii speciale de muzică. A debutat la Opera din București, în 1964, remarcându-se, apoi, pe marile scene ale lumii. ''În realitate, cariera mea a fost mult mai lungă decât se crede! La vârsta de 14 ani eram deja pe scena Operei din București, într-un cor de copii. Adevăratul meu debut datează din 1964, în rolul Yniold din Pelleas și Melisande. Îmi amintesc cu emoție de prezența Nadiei Boulanger în sală și de felicitările sale pentru calitatea francezei mele'', mărturisea soprana într-un interviu. Artista declara că a avut șansa de a studia cu profesori foarte buni în România, ca Eugenia Elinescu și Constantin Stroescu, dar și de a colabora cu regizori, dirijori, parteneri de scenă de mare talent. În 1965, Ileana Cotrubaș a participat la un concurs în Olanda, unde a câștigat premiile pentru lied și oratoriu. Un an mai târziu a câștigat un concurs derulat la München. Datorită succeselor înregistrate a apărut pe scena Operei de Stat din Viena, la Hamburg, Berlin și la Festivalul de la Salzburg și a semnat un contract cu Opera din Frankfurt. În 1969 a debutat pe scena londoneză, susținând spectacole la Royal Opera House, Covent Garden. A cântat la Opera Lirică din Chicago, în 1973, la Teatrul La Scala din Milano în 1975 și la Metropolitan din New York doi ani mai târziu.

De-a lungul carierei internaționale a colaborat cu dirijori remarcabili, ca Herbert von Karajan și Carlos Kleiber. Cel mai bine s-a simțit pe scena Covent Garden, unde a cântat vreme de peste 20 de ani. A făcut un cuplu de neuitat cu Placido Domongo în Traviata și Rigoletto de Verdi, Povestirile lui Hoffmann de Offenbach, dar și în Elixirul dragostei de Donizetti, în Carmen de Bizet, Beatrice și Benedict de Berlioz, Louise de Charpentier și Gianni Schicchi de Puccini. Cu Luciano Pavarotti a apărut în Favorita de Donizetti, Boema de Puccini și Idomeneo de Mozart. În viață, disciplina, seriozitatea și precauția i-au fost coordonatele de bază. Nu și-a depășit niciodată limitele vocale și rezistența fizică, încadrându-se, după propriile-i mărturisiri, în 35 de spectacole și câteva concerte sau recitaluri pe an. Ileana Cotrubaș s-a retras din activitatea de scenă în 1990. Cu toate acestea, ea nu a părăsit definitiv viața muzicală, predând lecții tinerilor cântăreți și ținând cursuri de măiestrie. A scris o carte - Adevărurile operei, în care sunt adunate idei în care artista în care a crezut întotdeauna.

Duminică, 9 iunie 2019, de la ora 21.00, o ediție specială a emisiunii Opera în interpretări de referință îi este dedicată artistei.

Irina Cristina Vasilescu