Agenda de concert Înapoi

Recomandare de programe la Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc, în perioada 15-19 iulie 2020

Publicat: vineri, 17 Iulie 2020 , ora 9.21

La sfârșitul acestei săptămâni a început, într-un format neobișnuit, programul de nouă zile al Festivalului de Muzică Veche din Miercurea Ciuc. În această perioadă neobișnuită, în timpul întâlnirilor speciale, putem asculta și muzică live la jubileul de patruzeci de ani al Festivalului de Muzică Veche.

Programele live de la sfârșitul săptămânii ale Festivalului de Muzică Veche

Joi, 16 iulie, de la ora 19, în grădina Bisericii Armeano-Catolice din Gheorgheni va avea loc concertul pe instrumente cu coarde intitulat "Viena și Veneția - Călătoria muzicii baroce" al Orchestrei de Cameră Ciuc. Ansamblul, care include numai muzicieni la instrumente cu coarde, ne aduce muzica Europei Centrale din Viena, un oraș mai puțin apreciat în muzica veche, deși foarte semnificativ în epoca barocă, precum și pe cea a Europei de Sud, din Veneția, considerată una dintre puterile muzicale ale secolelor XVII și XVIII. În timpul "călătoriei", vor fi interpretate lucrări ale unor autori precum Schmelzer, Biber, Tuma, Vivaldi, Wassenaer și Buonamente.

De la ora 21, putem urmări primul concert de orgă al lui Erich Türk, un muzician care revine la Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc. Concertul, prezentat pentru prima oară în 2015, face parte din seria intitulată "Muzică veche pe orgi din Ciuc"și va avea loc la Biserica Romano-Catolică "Sfântul Antonie din Padova" din Ciceu.

Vineri, 17 iulie, de la ora 18, la Miercurea Ciuc, în curtea Cetății Mikó, Orchestra de Cameră Ciuc va prezenta din nou concertul intitulat "Viena și Veneția - Călătoria muzicii baroce". Pentru a da o idee mai complexă despre stilul baroc timpuriu și târziu din cele două orașe europene, programul include și piese muzicale vieneze și venețiene compuse înainte de perioada lui Vivaldi.

De la ora 21, Erich Türk ne va purta din nou online în lumea autentică a muzicii vechi. Erich Türk, un organist de renume internațional, născut la Cluj-Napoca în 1972, este profesor de orgă, clavecin și muzică de cameră la Academia de Muzică "Gheorghe Dima". Ca solist și membru al Ansamblului Baroc Transylvania, al formației Balkan Baroque Band și al altor ansambluri, a participat la numeroase spectacole în majoritatea țărilor europene. În 2000, a fost laureatul Concursului Internațional de Orgă "J.S. Bach" din Bruges. Înregistrarea prezentată a fost făcută la un concert în Biserica Catolică "Sf. Iosif" din Bârzava, în primăvara anului 2015.

Sâmbătă, 18 iulie, începând cu ora 10 dimineața, putem participa la o tură cu bicicletele pe Via Mariae. Traseul turului familial va avea o lungime de aproape 20 de km. Pe lângă recreere, putem face cunoștință și cu viața lui Ioannes Caioni și cu lucrările sale legate de muzica veche. Cei care participă la acest program pot dobândi o mulțime de cunoștințe despre istoria artei și a muzicii. Pentru participarea la tur, este necesară înregistrarea prealabilă. Pentru mai multe detalii, vizitați pagina Facebook a Festivalului.

De la ora 18, spectatorii se pot întâlni cu alți muzicieni, în curtea Cetății Mikó. Spectacolul formației Concerto Spiralis, intitulat "Kájoni és kora" ("Caioni și epoca sa"), prezintă o imagine de ansamblu a literaturii muzicale din vremea lui Ioannes Caioni. Concertul va include piese vocale bisericești și instrumentale din Codex Caioni.

De la 19 începe degustarea de vinuri, devenită deja o tradiție. Anul acesta, evenimentul poartă titlul "40 de ani" și va prezenta oferta magazinului de vinuri Vinkli, cu sortimente pregătite special pentru această ocazie, fiecare dintre vinurile degustate fiind asociat numărului 40. Pentru mai multe detalii, vizitați pagina Facebook a Festivalului.

De la ora 21, puteți asculta pentru a treia oară un concert aparte al organistului Erich Türk, de data aceasta de la Biserica Romano-Catolică "Sf. Ioan Botezătorul" din Delnița.

Duminică, 19 iulie, organizatorii au pregătit o surpriză publicului tânăr. La ora 17 începe basmul muzical al ansamblul Codex, intitulat "A sárkányölő deák" ("Cărtutarul care a ucis un balaur"). Spectacolul, care se adresează în primul rând copiilor, duce spectatorii în lumea curților regale și a aristocrației din Transilvania, Ungaria și Europa de Vest din secolele XVII și XVIII. Vicisitudinile prin care trece protagonistul basmului își găsesc ecourile în rândul publicului tânăr și mai puțin tânăr, prezentând în același timp comorile muzicii vechi din Transilvania și din vestul Europei.

De la ora 18 putem urmări un alt spectacol al ansamblului Codex, intitulat "Boldog ember akinek sokra nincsen gondja" ("Fericit e cel fără de griji") - in memoriam Ádám Horváth Pálóczi.

Locul ambelor spectacole este Cetatea Mikó. Concertele pot fi vizionate pe bază de bilete. Veniturile din vânzările de bilete vor fi colectate de către organizatorii Festivalului într-un fond de burse, pentru a sprijini muzicienii locali talentați.

Ca eveniment final al festivalului, de la ora 21 puteți urmări spectacolul online al lui József Simó și al ansamblului Barozda, intitulat "Virágom, virágom" ("Floarea mea, floarea mea"). József Simó, membru fondator al ansamblului Barozda, se conectează de data aceasta cu Festivalul din Suedia, luând legătura cu membrii ansamblului din Budapesta și Miercurea Ciuc.

În timpul festivalului, puteți vizita gratuit expoziția permanentă intitulată "Tipografia și atelierul de legătorie de cărți din Șumuleu Ciuc", la Muzeul Secuiesc al Ciucului.

Prezentări online de instrumente muzicale, în fiecare zi de la 16

Anul acesta, profesorii Universității de Vară de Muzică Veche s-au angajat să prezinte celor interesați mult îndrăgitele lor instrumente, în prezentări online de câte 10-15 minute. Acestea pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Universității de Vară și a Festivalului, conform programului următor:

Joi, 16 iulie, ora 16:00: Réka Palócz - voce

Vineri, 17 iulie, ora 16:00: István Csörsz Rumen - instrumente de suflat din lemn

Sâmbătă, 18 iulie, ora 16:00: Roland Kasza - instrumente de percuție

Duminică, 19 iulie, ora 16:00: István Csata - viola da gamba

Sprijinirea muzicienilor talentați în cadrul Festivalului de Muzică Veche Miercurea Ciuc

Anul acesta, organizatorii festivalului au inițiat pentru prima oară un program pentru a sprijini talente muzicale și a contribui la dezvoltarea profesională a tinerilor muzicieni din comunitatea locală. În acest scop, veniturile din vânzările de bilete vor fi colectate într-un fond de burse în cadrul Festivalului din acest an, precum și de la concertele organizate în lunile următoare.

Suma astfel obținută în fondul de burse va fi distribuită, prin licitații profesionale, tinerilor muzicieni sau studenților care se pregătesc pentru cariere muzicale, pentru a sprijini educația muzicală și participarea acestora la cursuri de formar profesională.

Pe lângă achiziția de bilete, persoanele care doresc să contribuie la acest demers pot cumpăra unul sau mai multe bilete de mecenat, la prețul de 50 lei.

Biletele pot fi achiziționate atât la fața locului, cât și în avans, online, prin accesarea următorului link:

https://magtar.ro/veddahelyit/index.php/product.

Măsuri de precauție

Organizatorii solicită insistent participanților să respecte restricțiile aflate în vigoare. Publicul este rugat respectuos să poarte mască și să mențină o distanță de doi metri față de alte persoane.

Organizatorii așteaptă cu drag entuziaștii muzicii vechi și toate persoanele interesate!