Evenimentele săptămânii Înapoi

Radio România Muzical – postul de radio european la care pot fi ascultate în direct cele mai multe evenimente de pe mari scene internaționale

Publicat: joi, 13 Februarie 2020 , ora 15.47


În data de 13 februarie 2020, EBU (European Broadcasting Union) a făcut publică o statistică referitoare la schimburile muzicale derulate în cadrul acestei organizații care reunește radiodifuziunile publice europene, cu membri asociați din America, Asia și Australia.

Acest raport arată că Radio România Muzical este pe locul 1 în topul radiodifuziunilor europene care transmit evenimente în direct preluate în cadrul schimburilor muzicale EBU. Radio România Muzical a transmis pe parcursul anului 2019, în direct, 77 de evenimente – concerte simfonice și spectacole de operă. A doua în această statistică este Radiodifuziunea Italiană cu 61 de concerte în direct, pe locul al treilea, Radiodifuziunea letonă, cu 57 de concerte în direct.

Pentru Radio România Muzical, preluarea în direct a concertelor și spectacolelor de operă de pe scenele internaționale, producții propuse de partenerii din EBU, este o prioritate; a putea asculta la radio marile nume ale artei interpretative din prezent, este o șansă pe care o radiodifuziune publică trebuie să o ofere ascultătorilor săi. De la Teatrul Metropolitan din New York și Scala din Milano, la Royal Albert Hall din Londra sau Musikverein din Viena, din cadrul unor concerte de stagiune sau din cadrul unor binecunoscute festivaluri, Radio România Muzical a propus în 2019 la fiecare patru zile, în medie, un asemenea eveniment în direct. A asculta live un concert rămâne experiența cea mai apropiată de cea ideală, a auditorului din sala de concert. Nu intră în această statistică transmisiunile directe naționale – Radio România Muzical a asigurat, doar în septembrie 2019 transmisiunea directă a 62 de concerte din festivalul Enescu. Multe alte evenimente din București și din țară au putut fi ascultate în direct în 2019 la Radio România Muzical.

Transmisiunile directe internaționale au fost comentate de o echipă profesionistă de realizatori: Anca Ioana Andriescu, Luminița Arvunescu, Monica Cengher, Andreea Kiseleff, Jeanine Costache, Laura Mânzat, Irina Cristina Vasilescu. Producător Mihai Stănescu.

Concertele în direct preluate prin EBU pot fi ascultate la Radio România Muzical, de regulă, în cadrul seriei Scena europeană” (luni-vineri, ora 21.00) și Seara de operă (sâmbăta, ora 19.00). Atunci când nu se preiau concerte în direct, seria “Scena europeană” propune concerte înregistrate din producția EBU, realizate de Octavia Galescu și Mihai Stănescu. Concerte înregistrate pot fi ascultate, de asemenea, de luni până vineri, de la ora 15.30 - seria Concerte de 5 stele cu Ana Voinescu și Laura Mânzat, producător Octavia Galescu, duminica, de la ora 14.00 la “Concertele lumii” (realizator Mihai Stănescu) și la “0pera în interpretări de referință”, duminica, ora 21.00 (realizator Irina Cristina Vasilescu).