ACUM:
7.00
Allegro... de weekend
Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Urmează: 9.50 Promo
Apoi: 9.54 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Se întâmplă la Radio România Înapoi

Radio România, în elita mondială a serviciilor publice de media

Bookmark and Share
Publicat: luni, 19 Septembrie 2016 , ora 8.00

În perioada 14 - 16 septembrie 2016 a avut loc la Montreal, Canada, conferința PBI Montreal 2016, sub titlul The Next Future: Connecting the Digital Generation to Public Broadcasting, care a reunit reprezentanți ai radiourilor și televiziunilor publice de pe toate continentele. Scopul principal al întâlnirii l-a constituit una dintre cele mai importante și actuale probleme cu care se confruntă astăzi difuzorii publici de radio și de televiziune: atragerea publicului tânăr către radioul și televiziunea publică, în era digitală.

Pe parcursul conferinței au fost dezbătute câteva puncte - cheie ale domeniului:

- perspective și strategii de ultima oră ale managerilor marilor corporații publice de radio și de televiziune pentru a atrage și a menține interesul generațiilor tinere;

- puncte de vedere pertinente din partea sectorului privat;

- oportunitatea colaborării cu marile platforme de distribuție a conținutului online: Google, Facebook, You Tube.

Întâlnirea de la Montreal s-a constituit într-o reală platformă de dezbatere și schimb de experiență, o platformă de expunere a unor strategii punctuale de atragere a publicului tânăr, de tehnici de a te face ascultat/vizionat în condiții de concurență cu media comercială și cu explozia de informație din mediul online.

Gazdele au transmis un mesaj puternic cu privire la rolul culturii în conturarea unui profil clar definit al radioului și televizunii publice de astăzi. De asemenea, viitorul jurnalismului a fost una dintre temele care s-a bucurat de un interes special în rândul participanților.

La finalul conferinței de la Montreal, președintele CBC/Radio Canada, Hubert T. Lacroix a predat ștafeta președintelui Radio România - Ovidiu Miculescu, pentru organizarea ediției de anul viitor a conferinței PBI la București. Președinții celor mai puternice servicii publice de media de pe cinci continente vor decide viitorul industriei de radio și televiziune în 2017 la București.

Public Broadcasters International (PBI) este singura asociație a directorilor generali și președinților celor mai importante posturi publice de radio și televiziune din lume.

Hubert T. Lacroix, CEO CBC / Radio Canada: "Suntem extrem de recunoscători față de Radio România pentru că a acceptat să găzduiască conferința Public Broadcasters International 2017. Propunerea a venit din partea NHK Japonia și a fost aprobată de către Comitetul Director al PBI. Aceasta întâlnire e importantă pentru că toți conducătorii de radio și televiziune din lume se întâlnesc doar o dată pe an și ne bucurăm că Radio Romania a ales să ne fie gazdă și să continue dezbaterile pe care le-am început aici, la Montreal."

Ovidiu Miculescu, Președinte Director General Radio România: "Probabil nu este întâmplător faptul că după 40 de ani de când Nadia Comăneci a cucerit Montrealul, Radio România, tot aici, într-o competiție acerbă și în prezența majorității celor mai puternice servicii publice media din lume repetă oarecum o performanță românească excepțională și câștigă la Montreal. Cu siguranță este cel mai bun moment în care se află Radio România de mulți ani încoace. Este, dacă vreți, confirmarea supremă a faptului că Radio România este în elita mondială a serviciilor publice. După cum ați văzut a fost un moment extrem de dens, Radio România a primit această nominalizare din partea Comitetului Director al PBI la propunerea Japoniei. Suntem extrem de onorați și totodată extrem de responsabili pentru că trebuie să demonstrăm nu numai în activitatea pe care o desfășurăm zi de zi ci și în plan internațional că suntem printre cei mai buni din Europa și nu numai. Este o chestiune care obligă, iar momentul actual arată întregii comunități mondiale a serviciilor publice că Radio România ocupă un loc de frunte în această ierarhie. Totodată vreau să subliniez faptul că această nominalizare a Radio România și includerea ei în elita serviciilor publice de media din lume este rezultatul performanțelor pe care le realizăm în plan intern, zi de zi. Aceste lucruri se văd, pentru că organizarea reuniunii PBI la București este unul din rezultatele care confirmă performanța pe care o face zi de zi Radio România. Doresc să le mulțumesc cu acest prilej și în acest moment colegilor mei și mai ales milioanelor de români care ne ascultă, pentru că este și performanța lor".

Toshiyuki Sato, secretar general Public Broadcasters International (PBI): "Nu am apelat niciodată la România până acum, dar am avut experiența participării la o întâlnire organizată de Radio România și am fost foarte impresionat de modul profesionist în care găzduiți o întâlnire internațională. Am devenit interesat de problemele cu care noi, producătorii de radio și televiziune, ne confruntăm și astfel, am crezut că este o idee bună ca Radio România să găzduiască conferința PBI de anul viitor. PBI este o organizație unică, este o asociație liberă a managerilor de rang înalt: președinti, CEO, directori generali, dar și a profesioniștilor de rang înalt: directori de programe, jurnaliști sau manageri. Ei schimbă perspective și experiențe, schimbă informații și prin aceste metodologii pot acumula alte experiențe cu care s-au confruntat alte țări, unde avem probleme similiare. Totodată, ne putem conecta unii cu alții, de exemplu dacă eu vă cunosc la București și dacă avem aceleași probleme, atunci putem comunica foarte ușor pentru că ne cunoaștem și ne-am văzut față în față."

Jean Paul Philippot, Președintele EBU: "PBI este cea mai mare întâlnire, la nivel global, a președinților radiourilor și televiziunilor publice ale lumii. Așadar este un moment important pentru întâlniri, schimburi de experiență, și un important moment pentru a împărtăși unii altora încercările majore ale fiecăruia. Faptul că următoarea întâlnire PBI va fi găzduită de România este simbolică și importantă în același timp. Pentru prima dată o întâlnire PBI va fi ținută în Europa de Est, prima dată în România. Într-o lume în plină schimbare este important ca reuniunea PBI să aibă loc în diverse colțuri ale lumii în fiecare an. Îți oferă o imensă oportunitate de a descoperi în fiecare an altă țară, dar și oportunitatea de a descoperi diversitatea, specificul și energia radiourilor și televiziunilor publice din est și de a demonstra întregii lumi că o țară estică precum România este parte a acestei uniuni globale și îi respectă și promovează valorile, încercând să facă tot posibilul să câștige audiența (publicul), să convingă fiecare cetățean prin metode creative să consume conținutul postului. Și să nu uităm că în spatele industriei avem echipe profesioniste care promovează valorile posturilor publice de radio. Așadar întâlnirea de la București de anul viitor este un moment unic, o imensă oportunitate la nivel mondial de a conecta toți președinții radiourilor si televiziunilor publice ale lumii. Abia aștept să ajung acolo anul viitor."

Serviciul Comunicare