Evenimentele săptămânii Înapoi

Prezențe componistice și interpretative enesciene

Publicat: joi, 20 August 2020 , ora 16.38

A intrat într-o firească tradiție ca Radio România Muzical să marcheze în august data nașterii lui George Enescu, integrându-se astfel într-un context mai larg al vieții noastre musicale.

Concerte de 5 stele

Interesant este că în acest an și seria "Concertelor de 5 stele" cuprinde înregistrări ale unor concerte cu pagini enesciene desfășurate în diferite orașe europene, puse la dispoziția radiodifuziunilor prin intermediul Uniunii Europene de Radio, oglindind astfel și prezența creatorului roman în plan international.

Un weekend, un compozitor

De fiecare dată, când vorbim despre Enescu, simțim parcă un plus de responsabilitate la alegerea cuvintelor, căci a rămas antologică modestia maestrului, grija sa față de acuratețe și felul în care evita elogiile."Orgoliul lui este să slujească muzica. Fără măcar să știe cu ce măreție o slujește!" nota Bernanrd Gavoty în prefața volumului care a reunit textele celor 20 de emisiuni - convorbiri cu George Enescu, realizate pentru radiodifuziunea franceză în 1950. Si tot el continua: "Mai întâi, este întrchiparea nobleții. Nu cunoaște invidia și meschinăriile legate de profesiune. Îi știu doar o ambiție: să compună și să facă muzică"... Respectând genericul "Un weekend, un compozitor", cele două ediții ale acestui final să săptămână dedicate lui George Enescu încearcă să puncteze și câteva aspecte ale ...interpretului Enescu, prin intermediul unor documente sonore, unele excelent masterizate relativ recent. Sunt pagini scrise de muzicianul plecat din această lume după o grea suferință în mai 1955 și rămase în arhivele cu înregistrări realizate cu multe, multe decenii în urmă. In istoria vieții muzicale a secolului trecut interpretul Enescu a fost apreciat ca Violonist, pianist și dirijor . Sunt dimensiuni artistice pe care selecția acestei săptâmâni o reliefează în deschiderea fiecăreia dintre cele 2 emisiuni, fără a urmări neapărat un fir cronologic al creației enesciene.

Anca Ioana Andriescu