ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Se întâmplă la Radio România Înapoi

Președintele Klaus Iohannis a contestat la Curtea Constituțională legea privind eliminarea a peste 100 de taxe, inclusiv taxa radio-tv

Bookmark and Share
Publicat: marți, 15 Noiembrie 2016 , ora 12.52

Președintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituțională legea adoptată de parlament prin care sunt eliminate peste o sută de taxe nefiscale, inclusiv taxa radio-tv.

Președintele a adus o serie de argumente în favoarea acestui demers, între care faptul că legislativul nu a obținut avizul guvernului pentru promovarea legii, iar documentul nu precizează sursa de finanțare necesară pentru aplicarea lui.

Legea care prevede eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale printre care se numără și taxa radio-tv încalcă normele constiuționale referitoare la principiul separației puterilor în stat și cele ale legalității, raporturile parlamentului cu guvernul, rolul executivului precum și cele care guvernează bugetul public național.

În sesizarea adresată Curții Constituționale președintele Klaus Iohannis semnalează că din analiza parcursului legislativ al actului normativ se constată că propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat în data de 10 octombrie și în aceeași zi s-a solicitat și punctul de vedere al guvernului, iar în 17 octombrie, fără a avea informarea din partea executivului, Senatul a adoptat legea.

În ceea ce privește eliminarea taxei radio-tv, șeful statului susține că modificarea care vizează că prin legea bugetară anuală se aprobă fondurile de la bugetul de stat alocate societăților de radio și televiziune pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare și dezvoltare nu se corelează cu dispozțiile din cadrul legii contestate care prevăd că salariile de bază și celelalte drepturi de personal pentru salariații celor două instituții se negociază prin contracte colective și individuale de muncă încheiate în condițiile legii. Astfel, se arată în sesizare, concordanța dispozițiilor este de natură să genereze interpretări cu privire la statutul salariaților acesor entități în condițiile în care în sectorul bugetar salariile sunt stabilite prin lege și nu se negociază.

Toate aceste aspecte contravin regulilor de tehnică legislativă și totodată pot afecta autonomia serviciilor publice de radio și televiziune prevăută în Constituție.

Pe de altă parte, președintele României face referire la eliminarea timbrului de mediu.

În opinia sa, această prevedere afectează programele finanțate din fonduri externe nerambursabile și consideră că se impunea pe de o parte identificarea măsurilor compensatorii necesare respectării angajamentelor asumate și pe de altă parte identificarea unei măsuri de descurajare a poluării.