ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Se întâmplă la Radio România Înapoi

Premieră la Teatrul Național Radiofonic: Ultima cafea cu Iuliu Maniu, de Dinu Grigorescu

Bookmark and Share
Publicat: miercuri, 21 Septembrie 2016 , ora 14.19

Teatrul Național Radiofonic lansează o nouă premieră, în cadrul proiectului Scena radiofonică a dramaturgiei contemporane românești - ediția 2016: Ultima cafea cu Iuliu Maniu, de Dinu Grigorescu. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihai Lungeanu.

Spectacolul se va difuza, în premieră, luni, 26 septembrie, la ora 23:05, la Radio România Actualități.

Spectacolul va inaugura o nouă stagiune de audiții cu public, la clubul de la hotelul Ramada Majestic de pe Calea Victoriei din București, unde va putea fi ascultat, în avanpremieră, luni, 26 septembrie, la ora 11:00.

Ultima cafea cu Iuliu Maniu îmbină inspirat dramaturgia cu istoria și memorialistica, faptul real și documentul, așezându-le într-o construcție teatrală atent gândită și captivantă. Acțiunea este dinamică, se desfășoară în spații foarte diverse și în diferite momente istorice, semnificative pentru evoluția României. Reconstituirea unor întâmplări extrem de dramatice și aducerea în fața publicului a unor figuri istorice de seamă se realizează cu știința dozării teatrale și cu subtilitate psihologică.

Figura tatălui, avocatul țărănist Paul Grigorescu, condamnat de comuniști la 20 de ani de muncă silnică, torturat cu bestialitate în închisoare, este evocată de către Narator, fiul - jucat de însuși dramaturgul Dinu Grigorescu, într-un demers de tulburătoare rememorare a crimelor comunismului, de elocventă întruchipare teatrală a personalității lui Iuliu Maniu, dar și într-un act de iertare cerută părintelui, într-un emoționant dialog cu cel de dincolo de ființă.

"Piesa mea - mărturisea Dinu Grigorescu, nu este o biografie a ilustrului personaj din istoria românilor, asta e treaba specialiștilor. Pe mine, ca dramaturg, m-a preocupat fascinația idolului politic, vizionar martiric, adică Efectul Maniu (manismul moral patriotic), asupra fanilor din epocă, deloc puțini, care l-au urmat până la identificare tragică. Cartea se dedică Memoriei și Amintirii."

Adaptarea radiofonică realizată de Mihai Lungeanu ne pune în fața unui text impecabil construit, expresiv și echilibrat. Episoadele acțiunii se leagă într-un mod fluid și curgător, întâmplările esențiale sunt puse în valoare prin decupajul radiofonic, căpătând astfel viață, culoare, emoție. Dialogul dintre trecut și prezent este excelent marcat, iar finalul se dovedește a fi absolut zguduitor.

Actorii individualizează, cu forță și expresivitate, fiecare partitură dramatică, armonizându-și vocile, sensibilitatea, energiile artistice. Personajul Procurorului este jucat, cu dăruirea, farmecul și puterea de convingere binecunoscute, de către Mircea Albulescu, în ultimul său rol la Teatrul Național Radiofonic, înregistrat cu doar 9 zile înaintea dispariției sale.

O certă calitate a spectacolului radiofonic Ultima cafea cu Iuliu Maniu este aceea că te face să vezi cu ochii minții toate întâmplările, să le trăiești, să fii acolo, în poveste. Chiar dacă vorbește despre niște fapte foarte dure, piesa recreează o lume fascinantă, o lume de altădată și aduce tot parfumul unei epoci apuse.

Este un teatru istoric de foarte bună calitate, un exemplu de cum trebuie făcut teatrul istoric, în adevăratul sens al cuvântului, iar caracterul autobiografic face piesa unică, fără îndoială.

În distribuție: Mircea Rusu, Șerban Cellea, Mihai Niculescu, Dan Condurache, Dinu Grigorescu, Ionel Mihăilescu, Jeanine Stavarache, Adela Mărculescu, Liliana Pană, Tamara Crețulescu, Mircea Albulescu, Adrian Titieni, Dan Aștilean, Alexandru Georgescu, Orodel Olaru, Mircea Constantinescu, Ștefan Velniciuc, Petre Lupu, Petre Nicolae, Vasile Manta, Daniela Ioniță Marcu. Regia de montaj: Robert Vasiliță. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: Vasile Manta. Redactor și coordonator de proiect: Domnica Țundrea.