Se întâmplă la Radio România Înapoi

'Poveste despre tatăl meu' de Radu F. Alexandru, în premieră, pe Scena radiofonică a dramaturgiei românești contemporane

Publicat: luni, 14 Noiembrie 2016 , ora 9.57
Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați, în premieră, "Poveste despre tatăl meu" de Radu F. Alexandru, joi, 17 noiembrie 2016, de la ora 19:00, la Radio România Cultural. Regia artistică: Gelu Colceag.

Spectacolul face parte dintr-un amplu proiect, inițiat și derulat de Teatrul Național Radiofonic, de promovare a dramaturgiei originale, prin realizarea unor montări radiofonice inspirate din operele dramatice ale celor mai importanți scriitori români ai momentului.

Dramaturg, scenarist și prozator de succes în peisajul literar contemporan, Radu F. Alexandru deține un palmares bogat de piese, jucate pe importante scene din București și din țară. Textele sale dramatice, ofertante pentru creatorii din variate spații teatrale, impresionează prin replica incisivă și profund ancorată în istoria recentă și care "încântă în mod paradoxal, tocmai datorită jubilației sarcastice care însoțește fiecare situație, fiecare replică", așa cum remarca prestigiosul regizor Silviu Purcărete. Acesta este, poate, unul dintre motivele pentru care piesele sale au un destin atât de percutant. Publicată în urmă cu un deceniu, la editura Universalia, într-un impresionant volum de teatru, a cărui apariție a fost salutată, cu entuziasm, de maestrul Radu Beligan, "Poveste despre tatăl meu" a primit aplauze pe scena Teatrului Odeon și a stat la baza unui teleplay de succes, realizat de Casa de producție a TVR.

Regizorul Gelu Colceag a lucrat la variantele de scenă, televiziune, iată, și acum, la montarea radiofonică, invitând aceeași echipă, bine sudată de actori, care, cunoscând în profunzime textul dramatic, construiesc în spațiul sonor personaje extrem de autentice. Jocul firesc și inteligent al interpreților din prim plan ca și al celor din plan secundar, recreează până în cele mai mici detalii, atmosfera anilor de frică și teroare, a epocii totalitare, care a lăsat urme uriașe în conștiința multora din noi. Gelu Nițu, în rolul arhitectului, Crina Mureșan - Anca, Mircea Constantinescu - Imy, prietenul familiei și Ioana Anastasia Anton - Irina, fiica cuplului, cea care spune povestea, dar și Mircea N.Crețu - George și Dan Bădărău - căpitanul Bujor, sunt tot atatea existențe care se construiesc dramatic prin raportarea la o dispariție, incărcată de mister, petrecută în urmă cu 16 ani: fosta soție a lui Andrei, posibil urmărită și ucisă de securitate. Fantomele trecutului descoperă răni încă neînchise, dezvăluie nebănuite vulnerabilități, și sfârșesc prin a tăia firele acestor marionete ce par mânuite de un iscusit dar machiavellic păpușar. Regizorul dozează, cu impecabil simț artistic, elementul-surpriză, spectacolul dovedindu-se a fi structurat, într-un crescendo ce amplifică tensiunea și pune ascultătorul în fața unui imprevizibil și zguduitor deznodământ. Coloana sonoră a spectacolului este realizată de regizorul tehnic Mihnea Chelaru iar regia muzicală poartă semnătura compozitorului George Marcu. Din echipa de realizatori ai spectacolului mai fac parte: Irina Soare- redactor, Robert Vasiliță- regizor de montaj.

Spectacolul radiofonic "Poveste despre tatăl meu" de Radu F. Alexandru va fi lansat, luni, 14 noiembrie, de la ora 11.00, la Clubul Ramada Majestic, de pe Calea Victoriei din București, în prezența actorilor din distribuție, a echipei de realizatori, oamenilor de teatru și a publicului iubitor al fenomenului.