ACUM:
12.30
Jazz á la carte
Jazz de week-end, pentru toți
Urmează: 13.00 Un weekend, un compozitor 4 ore cu unul dintre titanii muzicii clasice
Apoi: 16.55 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.

Agenda de concert Înapoi

Peste 14.000 de persoane s-au bucurat la Sibiu de concertele festivalului Classics for Pleasure - Discover Something New

Bookmark and Share
Publicat: joi, 22 August 2019 , ora 8.55

Sibiul a fost plin de muzică și artiști extraordinari în perioada 15 - 17 august 2019 când s-a desfășurat a IX-a ediție a Festivalului Classics for Pleasure. Intitulată "Discover Something New", ediția de anul acesta s-a remarcat prin multitudinea de declinări ale muzicii clasice pe care le-a abordat: musical, muzică simfonică, chitară clasică, muzică de film, toate în interprearea unor artiști ce s-au remarcat pe marile scene ale lumii.

Pe data de 15 august a avut loc deschiderea oficială a festivalului cu un concert dedicat muzicii de film, interpretat de Orchestra Teatrului Național de Operetă și Musical Ion Dacian sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie. Protagoniștii serii au fost Daniela Bucșan, Florin Budnaru, Gabriela Daha, Marius Mitrofan, Valentino Tiron și George Vîrban care au interpretat magistral unele dintre cele mai apreciate melodii din istoria cinematografică.

Pe data de 16 august melomanii au fost răsfățați regește cu două concerte. Primul s-a desfășurat la Biserica Ursulinelor - un concert de chitară clasică în interpretarea infailibilă și originală a Trio-ului Zamfirescu. Cei trei frați au vrajit publicul care a solicitat în mod insistent nu mai puțin de 4 bis-uri. Seara a fost în schimb dedicatp muzicii clasice în forma sa cea mai pură. Concertul Classics Wonders a avut un repertoriu format din opere clasice legendare care sunt admirate de secole. Dirijorul Anton Shaburov și-a demonstrate încă o data virtuozitatea în fața Orchestrei Philarmonia Elite iar violonista Rebekka Hartmann a prezentat tuturor o bucată autentică a Renașterii itașienești atât prin piesele interpretate cât și prin superba sa vioară Antonio Stradivari din 1675.

Ca în fiecare an, festivalul s-a încheiat cu un magnific concert Proms of Delight care i-a adus pe scena din Piața Mare pe dirijorul Junping Qian, Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu și soliștii Aura Twarowska, Paula Iancic și Mihai Urzicana. Repertoriul abordat în ultima seară a fost de cross-over classic iar tinerii soliști Paula Inacic și Mihai Urzicana au demonstrat încă o dată că viitorul cultural al României este în mâini bune. Mezzo-soprana Aura Twarowska este cunoscută la nivel international pentru cariera sa artistică deosebită și a primit din partea Elite Art Club UNESCO un premiu pentru toate inițiativele sale de promovare a excelenței culturale românești în străinătate.

Pe toată perioada festivalului, la Centrul de Informare Turistică din Piața Mare a fost organizată expoziția de fotografie 11% Eterogen care surprinde istoria recentă a patru comunități mici și foarte izolate din Dobrogea: rușii lipoveni din Mahmudia, grecii din Izvoarele, ucrainenii din Fântâna Mare (jud. Tulcea), turcii din Fântâna Mare (jud. Constanța). Lucrările fotografice sunt semnate de artiștii Sorin Vidis și Ioana Moldovan. Proiectul a cuprins 4 rezidențiate artistice în zonele studiate și a fost finanțat de AFCN.

Concertele Classics for Pleasure pot fi urmărite gratuit pe livestream.