Se întâmplă la Radio România Înapoi

Palmaresul Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, ediția 2018

Publicat: luni, 11 Iunie 2018 , ora 9.32
Astăzi a avut loc la Palatul Elisabeta festivitatea de premiere a laureaților celei de-a VI-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române.

În deschiderea festivității, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, a transmis prin mesajul citit de actrița Maria Ploae: "Sincere felicitări tuturor participanților cât și câștigătorilor de astăzi, care și-au asumat realizarea pieselor de teatru radiofonic la un înalt nivel. Radio România merită felicitări pentru organizarea acestui important festival".

Georgică Severin, Președintele Director General al Radio România, a menționat: "Cele 57 de producții radiofonice din 23 de țări de pe 4 continente înscrise în concurs ne-au transmis un mesaj foarte important: acela că fenomenul radioului este mai viu ca niciodată. Inovația, adaptarea la noile tehnologii și căutarea continuă de a se adresa publicului tânăr sunt mărturia cât se poate de clară că, într-o lume dominată de imagine, radioul continuă să fie un reper cultural esențial".

Soila Valkama, regizoare, dramaturg și actriță din Finlanda, președintele juriului Grand Prix Nova 2018, a mulțumit organizatorilor de la Radio România, i-a prezentat pe ceilalți membri ai juriului și a subliniat faptul că "Nu există școli pentru teatru radiofonic, iar astfel de festivaluri sunt un prilej să ne întâlnim colegii, ideile lor noi, realizările lor". A anunțat apoi laureații:

SECȚIUNEA TEATRU SCURT

Locul I - /The Water/Rikke Houd - Singing DSEA / Danemarca;

Locul II - /sleep no more/Bernard Clarke - RTÉ lyric fm/Irlanda;

Locul III - /The Birdhouse, Wolfram Höll /- Swiss Radio and Televison / Elveția.

SECȚIUNEA BINURAL:

Locul I - /Martha/Nadia Molinari - BBC Radio Drama/Marea Britanie;


Locul II - /The First Time I Went Crowdzy/Jeanne Debarsy și Maël G. Lagadec - Babelfish ASBL / Belgia;

Locul III - /Santé/Ana-Teodora Popa / România.

SECȚIUNEA RADIO DRAMA

LoculI - /The Day It Rained 449 Franz Klammers,/ Reto Ott - Swiss Radio and Televison / Elveția;

Locul II - /Almanak/Wederik De Backer - De Zieke Steur / Belgia;

Locul III - /Blatnę's Head or God the linguist teaches us to breathe,/Christine Nagel - RBB / Germania.

În partea a doua a festivității, Atila Vizauer, Redactorul Șef al Redacției Teatru Radiofonic din Radio România a oferit trei premii speciale pentru roluri excepționale realizate de actorii români în premierele radiofonice ale stagiunii 2017 a Teatrului Național Radiofonic:

Maria Ploae - Premiul pentru cel mai bun rol feminin în Maria Brâncoveanu din spectacolul /Maria Brâncoveanu - Biruința Învierii/, scenariu radiofonic de Iuliana Mateescu și Ion-Costin Manoliu, regia artistică: Nicolae Mărgineanu.

Dan Condurache - Premiul pentru cel mai bun rol masculin în Socrate din spectacolul /Dialogurile lui Platon/. Criton, regia artistică: Attila Vizauer.

Cristina Flutur - Premiul pentru debut, pentru rolul Mașa din spectacolul /Trei surori/ de Anton Pavlovici Cehov, regia artistică: Gavriil Pinte.

 

Radio România a organizat, în perioada 4-9 iunie, cea de a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, dedicat inovației în creația radiofonică.

Festivalul Grand Prix Nova a aliniat la startul acestei ediții 57 de producții de teatru radiofonic și ars acustica din 23 de țări în cinci zile de audiții, organizate în trei secțiuni: drama (maximum 60 minute), forma scurtă (maximum 10 minute) și binaural. Am inaugurat anul acesta o nouă secțiune dedicată producțiilor binaurale, sincron răspândirii accelerate a audiției în căști a producțiilor radiofonice.

Grand Prix Nova este singurul festival de producții sonore care caută și recompensează inovația în mediul auditiv de comunicare. Ediția 2018 a continuat o tradiție onorantă, aceea de a se afla sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române.

Festivalul Grand Prix Nova și-a consolidat reputația în mediul internațional ca susținător al experimentului în creația radiofonică. În an centenar am primit la București în festival un număr record de participanți dornici să trăiască nu numai emoțiile concursului, ci și experiența întâlnirii cu profesioniștii creației radiofonice în secțiunea atelierelor /Workshop - History Makes the future/1918-2018 a century of Nations/. Grand Prix Nova 2018 a găzduit și atelierele EBU Radio Drama Workshops, deschise participanților la festival.

Juriul care a decis câștigătorii a fost format din cinci personalități internaționale. Alături de Soila Valkama, președintele juriului, au mai făcut parte Olya Booyar, director Radio Asia-Pacific Broadcasting Union - Kuala Lumpur (Malayesia), Janko Hanushevsky, muzician, sound artist independent (Germania), Slobodan Govorcin, dramaturg, editor la RTV Vojvodina (Serbia) și Ilinca Stihi, regizor, unul dintre fondatorii Festivalului Grand Prix Nova.