Evenimentele săptămânii Înapoi

Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Stuttgart condusă de Teodor Currentzis - Live de la Liederhalle

Publicat: joi, 13 Februarie 2020 , ora 12.23

Vineri 14 februarie veți fi în direct cu Sala Beethoven din cadrul complexului Liederhalle din Stuttgart. Veți asculta live ceea ce cronicarii numesc "Stuttgart sound" - acea identitate sonoră proprie pe care Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Stuttgart și-a construit-o în timp. Caracteristica principală a acestui sunet este lipsa vribato-ului.

Ansamblul își datorează existența guvernului forțelor armate americane care au ocupat orașul Stuttgart imediat după război, în 1945. Ansamblul și-a consolidat prestigiul în 1971, când a fost desemnat, dirijor șef, celebrul Sergiu Celibidache. A urmat o serie de dirijori care au sporit reputația ansamblului, între care: Sir Neville Marriner, Gianluigi Gelmetti, George Pretre, Sir Roger Norrington, Stephane Deneve. Din 2018, ansamblul îl are în frunte ca dirijor principal pe Teodor Currentzis. Este una dintre cele mai interesante figuri din lumea dirijatului. Inovator, sofisticat și cu gesturi teatrale, Teodor Currentzis este dirijorul care interpretează muzica transparent, cu un sunet clar și extrem de precis.

Publicul bucureștean a avut ocazia, în două rânduri, să întâlnească Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Stuttgart în 1995 și în 2014, ca invitată a Festivalului RadiRo.

Prin intermediul transmisiunii directe preluate de România Muzical vineri, 14 februarie, de la ora 21.00, aveți prilejul de a fi "conectați" la acest "Stuttgart sound" care va vibra sub bagheta dirijorului Teodor Currentzis, într-un program care cuprinde Poemul simfonic op. 24 "Moarte și transfigurație" de Richard Strauss și Simfonia I în Re major "Titanul" de Gustav Mahler.

Jeanine Costache