ACUM:
21.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 23.30 Sunete contemporane Incursiune în lumea muzicii contemporane românești.
Apoi: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Evenimentele săptămânii Înapoi

Orchestra `Elbphilharmonie` la final de stagiune - live duminică, 23 iunie, ora 12.00

Bookmark and Share
Publicat: joi, 20 Iunie 2019 , ora 11.16

La capătul unei stagiuni ȋncărcate de evenimente, câteva fiind transmise ȋn direct de Radio România Muzical, Orchestra "Elbphilharmonie" a Radiodifuziunii din Hamburg pune punct sezonului, cu două dintre personalitățile de primă linie a lumii muzicale, față de care are sentimente adânci: violoncelistul Nicolas Altstaedt - artist ȋn rezidență la Hamburg pentru 2018-2019 și reputatul șef de orchestră Christoph Eschenbach - dirijor principal ȋntre 1998 - 2003, oricum unul dintre preferații orchestrei hanseatice.

Distins ȋn 2018 cu Premiul Muzical al orașului Duisburg, distincție primită de-a lungul timpului și de Yehudi Menuhin, Hans Werner Henze și Frank Peter Zimmermann, violoncelistul Nicolas Altstaedt are o carieră ȋnfloritoare la cei 37 de ani. Ȋn urmă cu un deceniu a avut parte de un debut strălucit ȋn Festivalul de la Lucerna, unde a fost solistul Orchestrei Filarmonicii din Viena dirijate de Gustavo Dudamel, moment decisiv, ce i-a adus poziția de artist rezident la Orchestra "Concertgebouw" din Amsterdam (2017-2018), concerte și recitaluri pe cele mai râvnite scene din ȋntreaga lume. Chiar dacă ȋn ultima vreme cochetează și cu activitatea de dirijor (director artistic al Filarmonicii Haydn), Nicolas Altstaedt prezintă la Hamburg una dintre capodoperele literaturii pentru violoncel, Concertul nr. 1 op. 107 ȋn Mi bemol major de Dmitri Șostakovici, partitură ȋnscrisă ȋn cele 10 albume discografice ale sale.

Fără ȋndoială că reȋntâlnire cu arta dirijorului Christoph Eschenbach are un sâmbure incitant, pentru că subiectivismul imprevizibil, experiența vastă, ca și ținuta intelectuală prind aripi de vultur acum, la 79 de ani ȋmpliniți. Clar, cu Eschenbach la pupitru vom avea parte de o Romantica - Simfonia a IV-a de Anton Bruckner departe de orice fel de canoane sau mode, dar trăită la maxim fie că "vulturul" se află ȋn ȋnaltul cerului, fie ȋntr-un colț umbrit de pădure.


Monica Cengher