Agenda de concert Înapoi

Mozart și muzica sa - Rock me, Amadeus!

Publicat: joi, 7 Mai 2020 , ora 11.01

Fundația Calea Victoriei vă invită joi, 14 mai 2020, de la ora 19:00, la un eveniment online dedicat personalității și muzicii lui Mozart: Mozart și muzica sa - Rock me, Amadeus! Lectorul întâlnirii este muzicologul Radu Mihalache, alături de care vom asculta câteva fragmente din opera lui W. A. Mozart și vom discuta despre biografia sa scurtă și furtunoasă.

Un personaj enigmatic, care a cunoscut succesul de la vârsta de șase ani, a dus o viață intensă, ca o flacără, și, tot ca o flacără, s-a stins subit, Wolfgang Amadeus Mozart este primul compozitor a cărui muzică nu a părăsit în niciun moment sălile de concert - până și marele Bach a dispărut timp de aproape 100 de ani din conștiința publică! Desigur, putem spune că avem de-a face cu o altă conjunctură, o altă eră, un alt respect față de muzica trecutului. Totuși, cum de tocmai Mozart a schimbat obiceiurile publicului?

Poate pur și simplu prin felul lui de-a fi. Îi plăcea să întoarcă lumea cu susul în jos, să se amuze teribil și apoi să mai compună ceva. Oare cantabilitatea extraordinară a temelor sale a fost elementul magic care i-a conferit nemurire? Posibil, mai ales că aproape în toate regăsim dragostea sa pentru operă. Dacă nu vă vine să credeți, încercați acum și vedeți câte fragmente mozartiene vă vin în minte, fără a sta prea mult pe gânduri. Putem, deci, spune cu încredere că a fost un adevărat producător de "hituri".

Condimentată de-a lungul secolelor cu numeroase ficțiuni captivante, puterea imaginii lui Mozart se bazează totuși pe creații puternice. Iar geniul lui este unul de netăgăduit. Atunci când scria muzică, așternea notele pe hârtie ca un copist, aproape fără greșeală. E un semn că tot procesul componistic se desfășurase deja în mintea lui. Odată cu înaintarea în carieră, și-a scuturat ideile de tot adaosul inutil și a reușit să atingă acea simplicitate pe care mulți o râvnesc, dar puțini o cuceresc.