Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE: Concertul de Anul Nou de la Viena cu Andris Nelsons

Publicat: duminică, 29 Decembrie 2019 , ora 9.07

"Cred că acesta este visul oricărui dirijor. Dacă îți place muzica lui Johann Strauss sau oricare dintre dintre aceste valsuri vieneze minunate atunci acesta este concertul la care să visezi! Țin minte cum urmăream la televizor în copilărie transmisiunile live ale evenimentului și cum, mai târziu, cumpăram DVD-urile cu acest concert. Sunt așa de fericit și mă simt privilegiat să pot dirija acest concert - să fi fost invitat să o fac! De fapt, aceasta este o muzică atît de plină de viață, de bucurie, este fermecătoare și plină de energie, de atitudine pozitivă! Mi se pare o manieră excelentă de a începe un an nou cu o muzică atât de ...pozitivă!"

Sunt cuvintele lui Andris Nelsons, care va conduce pentru prima oară cel mai mediatizat eveniment de muzică clasică din întreaga lume, un concert difuzat de posturile de radio și de televiziune din peste 90 de țări, cu o estimarea de audiență TV de peste 40 de milioane de oameni pe diferite meridiane!

Dacă am spune că acest concert a devenit o "instituție" în sine, probabil că nu am greși: Radioteleviziunea austriacă mobilizează forțe impresionante, parteneriatele de marketing sunt mult râvnite.... Programul se concretizează după cercetări riguroase, desfășurate luni de zile asupra moștenirii repertoriului lansat de generațiile familiei Strauss în capitala Austriei dar și turneele orchestrei prin Europa și mai departe, dar și după negocieri între organizatori și interpreți pentru a obține succesul mult dorit și pentru a puncta diferite aniversări din istoria Vienei, a unora dintre prestigioasele sale construcții sau proiecte culturale și - nu în ultimul rând - pentru a omagia mari figuri ale istoriei muzicii. Așadar, Concertul de Anul Nou de la Viena este nu numai un eveniment muzical ci și un prilej de promovare turistică dar și unul de educație, un imbold de culturalizare a unui public uriaș.

Știu că este mare ispita de a urmări acest program bucurându-vă și de imaginile baletului sau de decorul specific al Sălii aurite de la Musikverein bogat ornate cu decorațiunile florale oferite de "Viena City Gardens"(care se ocupă de acest aspect spectacular al manifestării de la ediția din 2015)... Dar și formatul specific al transmisiunilor radio încearcă să vă aducă un plus de emoție și informație, însoțindu-vă până aproape de ora 15 în această ambianță fastuoasă a luminii și bucuriei, cu nuanțe nostalgice uneori dar cu un pregnant sentiment al sărbătorii, al elanului lipsit de griji, al momentelor festive alături de cei dragi - așa cum ne dorim cu toții pentru Noul An!

Imagini pentru Andris Nelsons

Andris Nelsons (șeful de orchestră născut la Riga în 1978, care și-a început de timpuriu cariera muzicală ca trompetist în Orchestra Operei Naționale din orașul său, devenind la doar 30 de ani Director muzical al celebrei City of Birmingham Symphony Orchestra, apoi la Orchestra Simfonică din Boston (adaugând din 2018 și atribuțiile de Kapellmeister la Gewandhausorchester din Leipzig) aduce elanul gesturilor sale, pregnanta sa implicare expresivă și o bogată experiență a colaborării cu Orchestra Filarmonicii din Viena, alături de care a și realizat o nouă integrală discografică a Simfoniilor lui Beethoven, prin care legendarul ansamblu austriac marchează cei 250 de ani de la nașterea "Titanului de la Bonn" (în 2020).

Radio Romania Muzical, Romania Actualități și Tg.Mureș transmit în direct Concertul de Anul Nou de la Viena pe 1 ianuarie, după ora 12... Vă așteptăm, să rostim împreună tradiționalul "Prosit, Neujahr!" și în 2020, alături de urările noastre de sănătate și fericire, armonie, bucurie și griji cât mai puține!

La mulți ani împreună, sub semnul muzicii!

Anca Ioana Andriescu