Recomandări Înapoi

Leo Delibes - 125 de ani de la moarte

Publicat: marți, 12 Ianuarie 2016 , ora 10.53

Numele lui Leo Delibes - creatorul francez stins din viață în 16 ianuarie 1891 - este asociat în primul rând baletului și operei. Intre cei care au scris despre istoria muzicii franceze, nu puțini îi atribuie lui Leo Delibes locul principal în a "readuce" strălucirea baletului după epoca de glorie a lui Jean Philippe Rameau...

In perioada de formare a muzicianului născut în februarie 1836 viața artistică franceză atrăgea mai ales prin scena lirică, prin spectacolele de operă și operetă. Probabil că și influența celui care l-a îndrumat în timpul studiilor la Conservatorului parizian (compozitorul Adolphe Adam) și-a spus cuvântul atunci când tânărul Leo Delibes s-a orientat spre partiturile de balet și de operă ca și activitatea sa de acompaniator la Theatre Lirique și apoi la Opera din capitala Franței.

In 1870 baletul "Coppelia" l-a lansat în atenția contemporanilor iar spectacolul coregrafic și suita de concert extrasă din această partitură au rămas și astăzi atracții pentru afișele stagiunilor din întreaga lume. Din pleiada de înregistrări existente, la Arpeggio vă propunem versiunea lui Karajan, la pupitrul celebrei Filarmonici din Berlin.

Image result for Coppelia

Pentru a puncta și locul creatorului de operă Leo Delibes, Fila de calendar vă re-aduce în atenție un veritabil șlagăr al repertoriului sopranelor de coloratură: "Aria clopoțeilor" din opera sa exotică "Lakme" cu o mare interpretă franceză, arie înregistrată de Nathalie Dessay în perioada sa de mare dezinvoltură vocală în registrul înalt.

Fila de calendar de la Arpeggio vă oferă în 14 ianuarie la ora 11,30 câteva dintre cele mai cunoscute pagini muzicale ale sale.

Anca Ioana Andriescu