ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Evenimente Înapoi

La Radio România Muzical - finala concursului BBC Singer of the world 2011, câștigată de Valentina Naforniță

Publicat: joi, 18 August 2011 , ora 15.08

Marți, 23 august, între orele 19,30-21,00, Radio România Muzical difuzează în exclusivitate radiofonică românească finala concursului « BBC Singer of the world » ce a avut loc în 19 iunie la Cardiff. Competiția a fost câștigată atunci de soprana Valentina Naforniță din Republica Moldova, cu studii la Universitatea Națională de Muzică din București, o prezență intens mediatizată în România după această importantă reușită.

Despre concurs

« BBC Singer of the world » este una dintre cele mai importante competiții europene destinate vocilor de operă. La fiecare ediție se înscriu peste 600 de concurenți, iar juriul selectează pentru semifinală doar 20 de cântăreți, care sunt invitați să apară pe scena din Cardiff. In finală sunt acceptați doar 5 cântăreți, iar concursul oferă doar două premii : cel al juriului și al publicului. La ediția din 2011, Valentina Naforniță a cucerit ambele premii ale concursului, reeditând succesul din 2001 al tenorului român Marius Brenciu.

Despre câștigătoare

Valentina Naforniță s-a născut în anul 1987 la Glodeni, în Republica Moldova și a studiat la Colegiul de Muzică din Chișinău până în 2006, ulterior devenind studentă a Universității Naționale de Muzică din București, sub îndrumarea Mariei Slătinaru Nistor și a Eleonorei Enăchescu. Este laureata mai multor concursuri naționale și internaționale și a cântat pe scene importante din București. Radio România Muzical a difuzat în mai multe rânduri înregistrări ale concertelor susținute de Valentina Naforniță în compania Orchestrei Române de Tineret.

Înregistrarea pusă la dispoziție postului Radio România Muzical prin Uniunea Europeană de Radio, difuzată marți, 23 august, în cadrul emisiunii « Generația mileniului III » cuprinde evoluțiile tuturor celor 5 finaliști ai concursului « BBC Singer of the world » , ultima parte fiind dedicată Valentinei Naforniță și celor trei arii din opere de Donizetti, Dvorak și Gounod care i-au adus laurii competiției. Prezintă Petra Gherasim.