Evenimentele săptămânii Înapoi

Joyce di Donato în rolul Agrippina la Seara de operă

Publicat: sâmbătă, 29 Februarie 2020 , ora 20.00

Agrippina - este cel mai nou rol din repertoriul mezzosopranei -star, Joyce di Donato

Și, de asemeni, una dintre cele 5 noi producții propuse în Stagiunea 2019/2020 de Teatrul Metropolitan din New York. Este un rol care conține, nu mai puțin de 8 arii! Plus duete și ansambluri! Și poate reprezenta, din punctul de vedere al materialului muzical, un recital - în toată regula - pentru oricine îl abordează: de data aceasta, fiind vorba despre una dintre cele mai apreciate și iubite artiste lirice ale Prezentului nostru, recent recompensată cu cel de-al treilea Grammy Award la categoria Best Solo Classical Album pentru CDul "Songplay".

Di Donato a debutat în acest rol la Opera Regală "Covent Garden" din Londra...

...în luna septembrie a anului trecut, colaborând atunci cu regizorul Barry Kosky, Ansamblul "The Age of Enlightenment" condus de Maxim Emelyanchev și soliști precum: Lucy Crowe, Franco Fagioli, Iestyn Davies sau Andrea Mastroni. Iar debutul a fost un succes absolut. Presa britanică decretând:

"Joyce di Donato este stăpâna acestui rol, cântat de ea cu autoritate, grandoare și într-un stil -magnifice" (Daily Telegraph)

"Este stăpână pe toate mijloace cu care poate supraviețui - ca personaj și impresiona - ca artistă. Deține o extraordinară paletă expresivă, sunete de o frumusețe și finețe - perfect potrivite muzicii händeliene, un neobișnuit control al respirației"(The Sunday Times)

"Di Donato are ocazia să arate tot în rolul Agrippina. Este o mezzosoprană aflată în cel mai înalt punct al carierei sale și care reînfățișează cu o nouă forță și modernitate povestea operei lui Händel" (Financial Times)

"Starul american Joyce di Donato sfârâie și arde în rolul Agrippina, dovedindu-se a fi în cea mai bună formă vocală și dramatică" (The Observer)

"În numai 10 minute, di Donato seduce: curteni și public - deopotrivă, oferind cel mai frumos spectacol al ei, din ultimii ani" (The Spectator)

Imediat, di Donato a fost invitată să și înregistreze integrala operei "Agrippina"...

... în studiourile Casei de discuri ERATO. Cu ansamblul "Il Pomo d'Oro" -de data aceasta- condus de, același maestru rus, Maxim Emelyanchev ( 31 de ani ) și artiști ca: Franco Fagioli, Luca Pisaroni, Elsa Benoit, Jakub Joseph Orlinski sau Marie Nicole Lemieux. O integrală discografică lansată la începutul anului. Și care, indiferent dacă ați ascultat-o sau nu, ar trebui să nu vă împiedice să ascultați și spectacolul de sâmbătă: preluat în transmisiune directă de la Teatrului Metropolitan din New York, cu Joyce di Donato - pe scenă, în rolul Împărătesei Agrippina și Harry Bickett - în fosă, un adevărat expert în repertoriul baroc.

Agrippina - made in MET...

...aparține, în primul rând, regizorului David McVicar - revenind asupra partiturii "de tinerețe" a lui Georg Friedrich Händel, după mai mult de 20 ani de la prima invitație de a o monta, formulată de Teatrul "La Monnaie" din Bruxelles. Iar în cele 5 roluri principale, pe lângă Joyce di Donato, MET-ul îi aduce pe: soprana americană Brenda Rae (Poppea - debut de rol și debut in loco), contratenorul britanic Iestyn Davies (Comandantul Ottone), mezzosoprana americană Kate Lindsey (Nerone, fiul Agrippinei - debut de rol) și basul britanic Matthew Rose (Împăratul Claudio, soțul Agrippinei). Trei artiste americane și doi artiști britanici! - pentru o operă handeliană compusă în anul 1709, ca o satiră a dorinței de putere din Roma Antică...

Luminita Arvunescu