ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Evenimentele săptămânii Înapoi

James Conlon dirijează Beethoven și Prokofiev, ȋn direct de la Torino

Bookmark and Share
Publicat: luni, 21 Octombrie 2019 , ora 9.10

James Conlon, șef de orchestră cu o carieră extraordinară, este pentru al patrulea an la rând dirijor principal al Orchestrei Simfonice Naționale RAI din Torino, poziție cumulată ȋn prezent cu cea de director muzical al Operei din Los Angeles. Ȋncă de la ȋnceputul carierei dirijorul născut la New York ȋn 1950 a pendulat ȋntre continentul american și cel european conducând cele mai mari orchestre simfonice și de operă. A avut angajamente la Filarmonica din Rotterdam, la Filarmonica și Opera din Köln (1989 - 2002), la Opera Bastille din Paris (1995 - 2004), iar dincolo de ocean a fost director muzical al Festivalului "Cincinnati May" (37 de ani) și al Festivalului de la Ravinia (9ani). Cu un asemenea parcurs statornic, italienii pot spera la prelungirea contractului semnat cu James Conlon.

"M-am ȋntors la origini" spune ȋncântat dirijorul cu 4 premii Grammy, al cărui străbunic pe linie maternă provenea dintr-un sat din apropiere de Napoli. Dacă o lungă perioadă și-a dedicat-o compozitorilor persecutați de regimul nazist, precum Ulmann, Weill, Korngold, Hartman, Krenek, de când e și la Torino a promovat lucrări de Giuseppe Martucci, Leone Sinigaglia și Ottorino Respighi. Pentru viziunile sale a primit ȋn 2018 distincția "Commendatore Ordine al Merito della Republica Italiana".

Sub semnul muzicii lui Beethoven a ȋnceput James Conlon și ansamblul RAI această stagiune, programe ce anticipă aniversarea a 250 de ani de la nașterea compozitorului de la Bonn. Pentru simfonicul din 24 octombrie, transmis ȋn direct de Radio România Muzical la ora 21,30 a pregătit Simfonia a VI-a op. 68 ȋn Fa major Pastorala, ce se distinge printr-o profundă admirație a naturii, "un peisaj extraordinar, pictat parcă de Poussin după desenele lui Michelangeli" (Berlioz). După pauză vom asculta de la Torino Simfonia a III-a opus 44 ȋn do minor de Serghei Prokofiev "una dintre cele mai bune compoziții ale mele" strâns legată de ideile muzicale din opera Ȋngerul de oțel.


Monica Cengher