ACUM:
21.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 22.30 Interpretul zilei (R) Marile nume din prezent și din trecut.
Apoi: 23.30 De 10 ori despre... romantism (R) Un serial de inițiere, mai ales, pentru tinerii ascultători.

Se întâmplă la Radio România Înapoi

Ingrid Deltenre, Directorul General EBU, îngrijorată de propunerea de anulare a taxei radio-tv în România

Bookmark and Share
Publicat: vineri, 21 Octombrie 2016 , ora 17.11


RADOR (21 octombrie) - Doamna Ingrid Deltenre, Director General EBU (Uniunea Europeană de Radio și Televiziune), a transmis autorităților române o scrisoare referitoare la proiectul de eliminare a taxei radio-tv, propus de PSD și votat pe 17 octombrie de Senat:

"Vă scriem pentru a ne exprima îngrijorarea în legătură cu propunerea de anulare a taxei radio-tv, ca parte a unei propuneri mai ample de eliminare a taxelor plătite de cetățenii români, înaintea alegerilor ce vor urma. Taxele radio-tv, precum și alte contribuții asemănătoare plătite de cetățeni, sunt astăzi nu doar cea mai stabilă și predictibilă, cât și cea mai răspândită și importantă sursă de finanțare a serviciilor publice de media din Europa. În 2015, taxele radio-tv au reprezentat două treimi din volumul total al veniturilor obținute de serviciile publice de media afiliate la EBU.


Taxele radio-tv pot deveni mai transparente, adaptabile, capabile să răspundă exigențelor viitorului și acceptate de societate. Un asemenea sistem are avantajul de a crea o legătura directă între radiodifuzor și public, responsabilizând și mai mult radiodifuzorul în fața publicului pe care îl servește. Mai mult decât atât, ele reprezintă un element esențial în asigurarea independenței serviciilor publice de media, în fața presiunilor exercitate de factori de putere politici și economici. În schimb, finanțarea directă de la bugetul statului este adesea greu de asigurat în momente de austeritate și expune radiodifuzorii publici unor eventuale ingerințe și presiuni politice. După cum ne-a demonstrat experiența altor țări, este foarte greu să introduci o taxă radio-tv, după ce aceasta a fost eliminată. De aceea, vă lansăm apelul de a nu face acest pas iremediabil, care poate distruge sistemul public de servicii radio și televiziune din România"