ACUM:
13.00
De ieri și de azi din arhiva Orchestrelor Radio


Urmează: 14.55 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 14.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Se întâmplă la Radio România Înapoi

Închisoarea ca lecție de tinerețe

Bookmark and Share
Publicat: vineri, 10 Iunie 2016 , ora 12.10

O serie de 8 documentare STORYmania, la Radio România Cultural

Radio România Cultural va difuza, în următoarele trei săptămâni, de luni până miercuri, o serie de 8 documentare speciale, marca STORYmania, despre anii de detenție a unor minori în perioada comunismului - Închisoarea ca lecție de tinerețe.

Începând de luni, 13 iunie, de la ora 16:00, aflați povestea a nouă supraviețuitori la 57 de ani de la momentul arestării lor. Ei au făcut parte din ceea ce se numea în anul 1959 Frontul Eliberării Naționale.

"Am cules povești incredibile despre un sistem bolnav și amintiri păstrate cu grijă în buzunarul sufletului atunci când, la eliberare au semnat Pactul Tăcerii. I-am văzut cum măsurau din ochi sau cu pasul dimensiunile camerei în care cândva își petrecuseră zi după zi după zi... căutau din priviri fărâma aceea de suflet de adolescent uitată într-un colț de celulă. I-am urmărit cum își reconfigurau cu toate simțurile reperele temporale, spațiale și sentimentale ale locurilor în care au înțeles că lupta pentru supraviețuire înseamnă păstrarea valorilor." spune Andreea Ionescu, realizatoarea serialului.

Serialul îi urmărește pe protagoniști de pe băncile școlii la sediul Miliției Capitalei apoi la Uranus și Malmaison, cu o perioadă de rodaj la Jilava și în cele din urmă în lagărele de muncă forțată ale României.

Un grup de zece tineri refuzau regimul comunist al anilor '50, minciuna și impostura. Se născuseră în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, își petrecuseră copilăria într-o țară zguduită de seisme politice, aflau în fiecare zi pe pielea lor ce înseamnă nedreptatea. Și au acționat. Parțial matur, parțial copilărește. Au fost arestați pe 14 mai 1959 cu două săptămâni înainte de bacalaureat. Nu au vorbit niciodată despre viața din timpul detenției, calvarul anchetelor, interogatoriilor, despre sentințele aberante, bătăile și umilințele suferite de ei, minori, în regimul comunist. La eliberare li s-a impus tăcerea. Până astăzi, când ne spun povestea lor.

"Acolo, în detenție am învățat ce inseamnă cu adevărat prietenia, sacrificiul, solidaritatea" - este mărturisirea făcută de către Alexandru Teodorescu la finalul cărții "Celula de minori", volumul de la care a plecat acest serial.

O poveste de viață spusă în 8 episoade STORYmania, incepând de luni, 13 iunie, de la ora 16.00, la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro