Evenimentele săptămânii Înapoi

'In memoriam' - Concert al Cameratei Regale sub cupola Ateneului Român - joi, 7 mai 2020, ora 19:00

Publicat: marți, 5 Mai 2020 , ora 13.22

Între ultimele evenimente artistice din această primăvară de care s-au putut bucura bureștenii, s-a înscris și concertul susținut în 8 martie sub cupola Ateneului Român de Camerata Regală. Gândit inițial ca un cadou pentru doamne, de Ziua Internațională a Femeii, concertul a primit o cu totul altă semnificație ca urmare a pierderii unei instrumentiste dragi muzicienilor din Camerata Regală, violista Laura Zecheru, care la vârsta de doar 33 de ani, în urma unei întâmplări nefericite, a părăsit această lume.

Concert-maestru al prestigioasei orchestre Regale Concertgebow din Amsterdam, violonistul Liviu Prunaru a acceptat invitația de a fi solistul serii. Liviu Prunaru vrăjește cu sunetul viorii sale Stradivarius Pachoud construită în anul 1694, dedicându-se cu egală dăruire carierei solistice internaționale și celei pedagogice. Liviu Prunaru are colaborări cu cele mai importante orchestre din lume, precum Royal Philarmonic Orchestra și London Symphony Orchestra, Orchestra Națională a Belgiei, Orchestra Filarmonică din Atena, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de cameră din Indianapolis.

Seara de 8 martie a fost dirijată de Constatin Adrian Grigore. Este unul dintre membrii fondatori ai Cameratei Regale, devenind dirijor principal al ansamblului. Camerata Regală a fost înființată în anul 2009 sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României.

De-a lungul timpului, concertele susținute de Camerata Regală i-au sporit acesteia versatilitatea, i-au dat un plus de culoare, de experiență, de maturitate și au purtat-o înspre extreme ale repertoriului.

În anul în care se sărbătoresc 250 de ani de la nașterea marelui compozitor născut la Bonn, programul serii a fost sub semnul creației lui Ludwig van Beethoven incluzând Concertul op. 61 în Re major pentru vioară și orchestră și Simfonia a III-a, op.55 în Mi bemol major - "Eroica".

O seară beethoveniană sub cupola Ateneului Român este invitația Concertelor Radio România Muzical de joi, 7 mai 2020, ora 19.00.

Jeanine Costache