ACUM:
7.00
Allegro... de weekend
Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Urmează: 9.50 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 9.54 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Evenimente Înapoi

Imperialul de Beethoven, cu Orchestra Națională Radio, la Sala Radio

Bookmark and Share
Publicat: marți, 21 Noiembrie 2017 , ora 14.32

Concertul nr. 5 în mi bemol major pentru pian și orchestră, supranumit Imperialul, ultimul concert pentru pian compus de Beethoven, se va afla pe afișul concertului Orchestrei Naționale Radio, programat vineri, 24 noiembrie, de la ora 19.00. Partea a doua a concertului va prezenta tot o lucrare de Beethoven, Simfonia nr. 5 în do minor, op. 67, iar în distribuția serii vor fi două nume familiare publicului de la Sala Radio: dirijorul Julien Salemkour și pianista Dana Borșan.

Invitat să dirijeze pe scene prestigioase ca Metropolitan Opera din New York, Teatro alla Scala din Milano sau Orchestra Simfonică din Berlin, dirijorul Julien Salemkour colaborează cu orchestre renumite ale scenei muzicale internaționale și cu artiști de talia unor Daniel Barenboim, René Pape, Anna Netrebko sau Rollando Villazón, pentru a cita câteva nume.

Solistă concertistă a Orchestrelor și Corurilor Radio și profesor universitar la Universitatea Națională de Muzică din București, pianista Dana Borșan este astăzi o figură de referință a pianisticii românești, cu peste 900 de concerte și recitaluri susținute în România și în străinătate.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Începând din noua stagiune, biletele și abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor și Corurilor Radio se vor achiziționa on-line prin rețeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio și sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poștei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos și Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.


Biografii

Julien Salemkour

Dirijorul Julien Salemkour și-a început formarea muzicală luând lecții de pian încă de la nouă ani. La vârsta de 16 ani a fost admis la Musikhochschule din Hanovra, studiind armonie și contrapunct cu Alfred Koerppen. După terminarea studiilor de dirijat, efectuate sub îndrumarea profesorilor Hans Herbert Jöris și Michael Gielen la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Julien Salemkour a pregătit numeroase spectacole la Nürnberg, Leipzig, Mannheim, precum și la Festivalul de la Salzburg.

Ca dirijor asistent al Operei de Stat din Berlin, a dirijat peste 200 de spectacole de operă și balet și concerte cu muzică simfonică, dintre care amintim: Romeo și Julieta - S. Prokofiev, Lacul lebedelor - P. I. Ceaikovski, Flautul fermecat, Don Giovanni, Così fan tutte, Nunta lui Figaro - W. A. Mozart, Bărbierul din Sevilla - G. Rossini, Sărbătoarea primăverii, Pasărea de foc de I. Stravinski, Turandot, Tosca - G. Puccini, Forța destinului, Macbeth - G. Verdi, Faust - F. Busoni, Manon - J. Massenet, Lohengrin - R. Wagner.

De-a lungul timpului, a fost dirijor invitat al unor prestigioase instituții precum Metropolitan Opera din New York, Teatro alla Scala din Milano, Semperoper din Dresda, Staatskapelle Berlin și Orchestra Simfonică Radio din Berlin. În anul 2006, Julien Salemkour a fost invitat să preia, în ultimul moment, un concert programat a fi dirijat de Daniel Barenboim și prilejuit de aniversarea a 250 de ani de la nașterea lui W. A. Mozart. Julien Salemkour a susținut atât rolul de dirijor, cât și pe cel de pianist, concertul fiind transmis în direct în 23 de țări din toată lumea. Julien Salemkour colaborează în mod constant cu artiști renumiți, dintre care amintim pe Christine Schäfer, Daniel Barenboim, René Pape, Anna Netrebko și Rollando Villazon.

Noemi Vidu


Dana Borșan

"… A cucerit inimile publicului prin interpretarea ei foarte expresivă și temperamentală. Nu numai tehnica virtuoză, dar în special dăruirea și căldura i-au permis să se integreze în spațiul unui fond orchestral bine pregătit" - Münchener Merkur

Solistă-concertistă a Societății Române de Radiodifuziune, Dana Borșan are o îndelungă și fructuoasă colaborare cu Orchestra de Cameră Radio: în anul 2006 împreună au încheiat un proiect unic până acum în istoria muzicii românești, Integrala concertelor pentru pian și orchestră de W. A. Mozart, eveniment în premieră în viața noastră muzicală, materializat în concerte cu public, înregistrări speciale pentru fonoteca Radio și un album de 8 CD-uri editate de Editura Casa Radio.

În același areal al aprofundării universului mozartian s-a înscris și Integrala Sonatelor pentru vioară și pian de W. A. Mozart, concertizată într-o serie de recitalurile cu violonistul Alexandru Tomescu. Născută la Cluj, artista a început studiul pianului cu profesorul Petru Florian la Liceul de muzică din orașul natal și apoi a continuat la Universitatea Națională de Muzică București cu profesorul Gabriel Amiraș. În 1992 a beneficiat de o bursă de studii la Academia de Muzică din Berlin, la clasa profesorului Georg Sava. Pentru perfecționarea artei sale interpretative, Dana Borșan a participat la cursurile de măiestrie susținute de pianiștii Hans Leygraf la Academia de vară Mozarteum Salzburg și Helene Boschi, la Weimar.

Pentru pianista Dana Borșan, deținătoare a numeroase premii la concursuri naționale (1973, 1976, 1983, 1990) și internaționale - Varșovia 1975, Viena 1985, un moment decisiv în cariera sa l-a constituit dobândirea Premiului II și a Medaliei de argint la una dintre cele mai importante competiții internaționale - Concursul Robert Schumann din 1977 de la Zwickau. Interpretarea aleasă, controlul emoțional perfect, construcția arhitecturală, au fost câteva dintre calitățile ce i-au adus acest premiu, la vârsta de 19 ani, propulsând-o în viața de concert internațională. A participat la numeroase festivaluri, între care Aberdeen, Potsdam, Faenza, București - Festivalul internațional George Enescu și Festivalul Dinu Lipatti, Cluj - Festivalul Mozart, etc.

În anul 2011, pianista a fost reinvitată să concerteze în cadrul Festivalului Internațional Robert Schumann de la Zwickau - Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Brahms și în cadrul Festivalului George Enescu - Concertul pentru pian și orchestră de Hanns Wolf.

Dana Borșan a susținut concerte și recitaluri în Cehia, Germania, Italia, Bulgaria, Rusia, Slovacia, Franța, Ungaria, Republica Moldova, Spania, Anglia, China, Irlanda, Franța, Norvegia. Ea este prezentă în fiecare stagiune și pe scenele filarmonicilor din țară. În ultimii doi ani a concertat deseori cu orchestre din Germania, Republica Moldova și a susținut recitaluri de pian în Germania, Franța, Irlanda și Norvegia.

Dana Borșan relevă sensurile profunde ale muzicii, găsind cele mai subtile nuanțe sonore pentru a da viață fiecărui opus. Până în prezent a apărut în peste 900 de concerte și recitaluri, propunând de fiecare dată programe interesante, cu repertorii diverse, adevărate provocări pentru oricare pianist. Repertoriul pianistei include peste 50 de concerte, precum și programe consistente, atractive de recital și de muzică de cameră. Deși preferă creațiile clasicismului vienez și ale marilor romantici - Schumann, Chopin, Liszt, Brahms - artista are în repertoriu lucrări inedite, prezentate în primă audiție la București - Concertele pentru pian și orchestră de Hanns Wolf, Moritz Moszkowski, Siegfried Matthus, Sigismund Toduță. Până în prezent, pianista Dana Borșan a realizat 16 apariții discografice la casele de discuri: Eterna, KU Classics, Electrecord, Casa Radio. De asememea are peste 1600 de minute înregistrate la Radio România, emisiuni radio și TV în România, Moldova, Germania, Ungaria.

Cronici elogioase consemnează multe din realizările acestei pianiste. Criticii de specialitate au scris: "tehnica de mare clasă, adânca participare sufletească, intuirea stilurilor, știința etajării sonorităților, relevă uriașul talent al artistei" (Adevărul literar și artistic), sau "Dana Borșan scoate muzica, emoția, substanța sufletească din pian … are un ton substanțial și abundent, cultivă poezia sonoră…" (România liberă).

Pentru activitatea sa a fost distinsă cu premiile Uniunii Criticilor Muzicali (1991, 2006) și cel al revistei Actualitatea muzicală (1998). Prof. univ. dr. Dana Borșan conduce din 1990 o clasă de pian la Universitatea Națională de Muzică București. Studenții săi au obținut numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, mulți fiind admiși la studii de perfecționare în instituții muzicale renumite din întreaga lume și afirmându-se în viața de concert - Toma Popovici, Alexandra Costin, Amalia Bonciocat, Rebeca Omordia, Andrei Licareț, Alexandru Petrovici, Raluca Ouatu, Cătălin Dima. Până în prezent a fost invitată să susțină cursuri de măiestrie în instituții similare din Catania, Wuppertal, Essen, Weimar, Stuttgart, Paris, Cork și Oslo și să facă parte din juriile concursurilor internaționale din Hong Kong, Oslo, Guerande (Franța) și România.

(Biografie preluată)