Evenimentele săptămânii Înapoi

Herbert Blomstedt dirijează la München - eveniment transmis ȋn direct vineri, 31 mai, ora 21.00

Publicat: miercuri, 29 Mai 2019 , ora 11.41

Fiecare ȋntâlnire cu arta dirijorului Herbert Blomstedt este motiv de sărbătoare, forța sa miraculoasă ȋn modelarea oricărui tip de muzică (preferând-o, totuși, pe cea germană) garantează ȋntotdeauna concerte memorabile, dar odată cu trecerea anilor aparițiile sale devin mai copleșitoare și prețioase pentru că vitalitatea și aplombul rămân neștirbite de multele decenii pe care le-a trăit, ca să nu mai vorbim despre autenticitate și har. "Dirijatul este o minunată cale de a ȋmbătrâni, declara Blomstedt anul trecut, pentru că te supune permanent unor noi provocări, iar provocările mențin tonusul tânăr".

Noblețe, farmec, sobrietate și modestie sunt câteva dintre calitățile dirijorului suedez aflat ȋn pragul vârstei de 92 de ani, pe care-i va ȋmplini pe 11 iulie. Ȋntotdeauna a fost consecvent cu sine ȋnsuși ȋndrumându-și deopotrivă membrii orchestrei și melomanii să nu simtă muzica doar prin sunete, desene de melodii și virtuozitate, ci ȋn primul rând prin spirit. "Mesajul muzicii, spunea Blomstedt, este de la un suflet către un alt suflet. Un artist nu poate urca pe scenă ȋntrebându-se ce are de făcut sau cum va fi concertul. Ȋn primul rând, un artist trebuie să se confeseze". Din această pespectivă, după numeroasele onoruri, distincții și succese de pretutindeni, "mărturisirile" lui Blomstedt ating unicitatea, valoare supremă ȋn oricare domeniu.

Herbert Blomstedt are o ȋndelungată colaborare cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din München. Pentru concertul de vineri, 31 mai, a ales două capodopere: introvertita Simfonie a IV-a ȋn la minor de Jean Sibelius și evocatoarea Simfonie a III-a "Scoțiana" ȋn la minor de Felix Mendelssohn. Ȋntre ele dirijorul a plasat una dintre piesele sale preferate: romanticul Intermezzo din Cantata "Sången" ("Cântec") scris de suedezul Wilhelm Stenhammar.

La Radio România Muzical va fi o seară cu multe bucurii, la fel de mari ca și vizita Papei Francisc la București. Ora de debut: 21.00.

Monica Cengher