Evenimentele săptămânii Înapoi

Haydn, Mozart și Ceaikovski în transmisiune directă de la Copenhaga

Publicat: marți, 10 Decembrie 2019 , ora 12.50

Joi 12 decembrie, prin intermediul Radio România Muzical, veți fi în direct cu Sala Radiodifuziunii din Copenhaga, clasată în 2012, de revista britanică Gramophone, printre cele mai bune zece din lume. Sala cu o capacitate de 1800 de locuri a fost proiectată în 2003 de celebrul arhitect francez Jean Nouvel. Șase ani mai târziu era deschisă publicului, chiar Regina Danemarcei inaugurând locul 17 în ianuarie 2009.

Veți avea ocazia să ascultați, din nou, în direct cel mai important ansamblu al Radiodifuziunii din Danemarca. Orchestra Simfonică Națională Daneză este un ansamblu cu o reputație deosebită în plan european, cu o istorie care a început în anul 1925 și activează pe o scenă care se numără printre cele mai interesante și apreciate din punct de vedere acustic de pe continent - Sala Radiodifuziunii din Copenhaga. Ansamblul încă mai păstrează deviza sub care a fost înființat în 1925 - "Cel mai bun și numai cel mai bun".

Între clasic și romantic va balansa programul propus de ansamblul danez cu dirijorul rus Aleksandr Vedernikov la pupitru. De la clasicismul pur reprezentat de Joseph Haydn și Wolfgang Amadeus Mozart, din prima parte a programului, muzicienii vor trece, la romantismul cu efuziuni patetice din Simfonia a IV-a de Piotr Ilici Ceaikovski, în partea a doua. În opusul concertant, Sinfonia concertantă KV 364 în Mi bemol major pentru vioară, violă și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart vor evolua doi instrumentiști de excepție, membri ai Filarmonicii din Berlin: violonistul japonez Daishin Kashimoto este concertmaestru în prestigiosul ansamblu, iar israelianul Amihai Grosz - șeful partidei de violă în aceeași orchestră germană.

Seara de 12 decembrie va debuta cu Simfonia nr. 82 în do major "Ursul" de Joseph Haydn, alegere făcută de unul dintre invitații permanenți ai Orchestrei Simfonice Naționale Daneze - Aleksandr Vedernikov, un muzician complex, cunoscut cu precădere pe scena de operă, actualmente dirijor principal al Capelei Regale din Copenhaga.

Transmisiunea directă începe la ora 20.30, în cadrul emisiunii Scena europeană.

Jeanine Costache