Se întâmplă la Radio România Înapoi

Gaudeamus, primit cu brațele deschise în Piața Unirii din Oradea

Publicat: luni, 15 Mai 2017 , ora 12.07

Gaudeamus Oradea, evenimentul cu numărul 99 în seria pe care Radio România a inaugurat-o în urmă cu peste 20 de ani, s-a încheiat cu greu ieri: sute de vizitatori au luat cu asalt standurile încă de la prima oră, iar porțile au rămas deschise și după momentul anunțat pentru închiderea ediției, datorită numeroșilor entuziaști încă prezenți în incintă. Evenimentul, aflat la a patra ediție, dar la prima derulată în Piața Unirii, a avut loc în intervalul 10 - 14 mai și a fost primit cu brațele deschise de către orădeni. Atât bilanțul statistic, care, în ciuda ploii torențiale care ne-a pus la încercare pe parcursul zilei de sâmbătă, a înregistrat mai mulți vizitatori decât la edițiile precedente - peste 17.800, cât și deschiderea cu care publicul orădean a întâmpinat evenimentul, susțin statutul de reper al vieții culturale din această zonă a țării, pe care Gaudeamus Oradea și l-a câștigat. Cea mai recentă componentă a Caravanei Gaudeamus și a Programului Lectura - Gaudeamus Oradea, este organizată de Radio România (Centrul Cultural Media și Radio Cluj) în parteneriat cu Primăria Oradea și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și regiune.

Președintele de onoare al acestei ediții a fost scriitorul Traian Ștef, redactor șef al revistei orădene Familia.

Premiile Gaudeamus Oradea 2017, decernate în cadrul festivității care a avut loc duminică, 14 mai, la ora 13:00, sunt următoarele:

Trofeele Gaudeamus acordate expozanților prin Votul Publicului:

Trofeul Gaudeamus: locul 3 - Editura Nemira, locul 2 - Editura Trei și locul 1 - Grupul Editorial Art;

Cea mai râvnită carte a ediției a fost desemnată seria Harry Potter de J. K. Rowling, publicată de Grupul Editorial Art;

Trofeul Presei, pe secțiunile publicații, radio, TV și online a revenit ziarului Bihoreanul - secțiunea publicații, postului Radio Vocea Evangheliei - secțiunea radio, postului Digi 24 Oradea și website-ului bihon.ro - secțiunea online;

Premiul Miss Lectura a fost câștigat de Denisa Gabriela Hodișan. Premiul, constând în produse cosmetice, a fost oferit de Avon România.

Pe parcursul celor cinci zile ale evenimentului, vizitatorii au avut ocazia să participe la Tombola Gaudeamus, organizată pe baza buletinelor pentru votul publicului. Câștigătorii celor 16 premii puse în joc au fost:

- Amelia - Carmen Cristea: Marele Premiu al Tombolei Gaudeamus, constând în suma de 300 de lei, oferită de Asociația Club Lions 22 Oradea;

- Nicoleta Rotaru, Florina - Mariana Baș, Roxana - Denisa Ciucioiu, Gianina - Elena Gal, Camelia - Luminița Popa, Silvia Moldoveanu, Bianca Oșvat, Ioan Baciu, Laura Puian și Dezsi Renata - câte un pachet de produse cosmetice oferite de Avon România;

- Adrian Dorobanțu, Alesia Rengle, Iris Mihai, Zena Pop Cohuț și Alexia Dan - câte un premiu constând în 2 permise de acces la Aqua Park President Băile Felix.

Proiecte derulate sub sigla Gaudeamus:

- Invitați de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care Radio România promovează și recompensează performanțele obținute pe plan internațional de către cei mai tineri reprezentanți de top ai învățământului românesc. Invitații de nota 10 la Gaudeamus Oradea, elevi din județul Bihor premiați la olimpiade internaționale la diferite discipline, au fost: Árva Norbert Ákos, Divin Judit (Liceul Teoretic Ady Endre, Oradea) și Bede Ákos (Liceul Tehnologic nr. 1 Suplacu de Barcău). Premiile au fost oferite de Dacia și Radio România.

- Cărțile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donații din partea expozanților și a vizitatorilor, a unui fond de carte care are ca beneficiari biblioteci ale unor comunități subfinanțate din acest punct de vedere. Cele circa 350 de volume care au fost donate la Gaudeamus Oradea 2017, pentru acest proiect, vor avea ca destinație localitatea Răbăgani din județul Bihor. Un eveniment organizat de Radio România (prin Centrul Cultural Media și Radio Cluj), Primăria Oradea și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și regiune.

Parteneri principali: BRD Groupe Société Générale și Dacia. Parteneri: Avon România, Merlin's Vitamin Aqua, Asociația Club Lions 22 Oradea. Parteneri media: mediaTRUST, InfoOradea.ro, Bihoreanul, eBihoreanul.ro.

Următoarea etapă a Caravanei Gaudeamus 2017 va avea loc în Mamaia, în perioada 11-15 august, în incinta unui pavilion expozițional mobil amplasat în Piațeta Perla.

Detalii privind Gaudeamus Oradea 2017, pe www.gaudeamus.ro sau la Secretariatul Gaudeamus. Persoană de contact: Connie Chifor (tel. 0745.109.649, e-mail connie@gaudeamus.ro).