ACUM:
20.00
Beethoven - 250 ani de nemurire (R)
Urmează: 21.00 Opera în interpretări de referință Mari compozitori, mari interpreți.
Apoi: 0.00 Nocturn jazz Portrete ale celor mai importanți oameni din jazz.

Agenda de concert Înapoi

Gabriel Croitoru și turneul 'Vioara lui Enescu' 2019 - o nouă călătorie

Bookmark and Share
Publicat: luni, 30 Septembrie 2019 , ora 18.35

Turneul Vioara lui Enescu revine în această toamnă pe scenele din România, în perioada 18 septembrie - 5 octombrie 2019. Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită "Catedrala", pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Național "George Enescu") și pianistul Horia Mihail vor cânta în mai multe orașe din țară, programul recitalurilor cuprinzând trei sonate emblematice pentru repertoriul pentru vioară și pian de Claude Debussy, Richard Strauss și César Franck.

Gabriel Croitoru: "Mesajul acestui turneu este clar și anume acela că, indiferent de localitate, de numărul mic sau mare de ascultători, de complexitatea lucrărilor cântate, muzica clasică ne adună împrejurul ei cu aceeași intensitate, indiferent că suntem pe scenă sau în sală, făcând din noi niște suflete mai curate, mai deschise către frumos și către bine. Față de momentul de debut al acestui demers cultural, anul 2012, remarc o clară diferență. Publicul a devenit din ce în ce mai interesat de fenomenul artistic care se petrece sub ochii săi, pornind de la curiozitatea inerentă față de nou, continuând cu plăcerea momentului și terminând cu dorința de a reveni într-o atmosferă nobilă."

Din anul 2012, împreună cu vioara Guarneri del Gesu ce i-a aparținut lui George Enescu, Gabriel Croitoru a reluat într-o versiune modernă misiunea pe care și-a asumat-o Enescu atunci când străbătea țara în timpul primului război mondial, pentru a-și duce muzica către cei bolnavi, răniți ai războiului, oameni aflați în necazuri și nevoi. Violonistul care a câștigat prin concurs dreptul de a cânta la "Catedrala", celebra vioară construită de marele Guarneri del Gesu, Gabriel Croitoru, duce muzica, prin sunetul acestui instrument unic, acolo unde este nevoie de ea, împreună cu pianistul Horia Mihail.

Istoria călătoriilor viorii lui Enescu, din 2012 până în 2019, este deosebit de diversă. Dacă la primele ediții sondam teritoriul virgin al căminelor culturale din sate aflate în cele mai îndepărtate colțuri ale României, unde sunetul Marii Muzici nu ajunsese niciodată, sau cel al sălilor de sport din licee în care veneau copii curioși să vadă cum sună o vioară celebră, acolo unde ei aleargă la ora de educație fizică, au fost turnee în care vioara lui Enescu a mers în căutarea pianelor călătoare lăsate în diferite orașe ale țării de Horia Mihail și evident, la Sala Radio, dar și ani în care a ajuns să cânte la Beijing, la Londra, în Spania, Portugalia și lista poate continua.

Repertoriul turneului a cuprins uneori sonatele reper ale repertoriului violonistic, pe care publicul le-a primit cu un respect care la final se transforma în aplauze entuziaste, alte ori programe de miniaturi din repertoriul de virtuozitate al viorii, toate emoționând publicul în egală măsură prin arta lui Gabriel Croitoru.

Începând din 2012, fără întrerupere, doi muzicieni români entuziaști, Gabriel Croitoru și Horia Mihail, cărora le era familiară experiența de a cânta pe scene ale marilor orașe, la București la Sala Radio sau la Ateneu, dar și în orase mai mici ale țării, au descoperit că au puterea de a duce muzica clasică mai departe, în locuri cât mai diferite, peste tot muzica putând face foarte mult bine, așa cum făcea Enescu în urmă cu mai bine de o sută de ani. Dacă așa s-a născut primul turneu Vioara lui George Enescu, important este că el continuă de 8 ani, iar anul acesta îi va duce pe Gabriel Croitoru și vioara Guarneri del Gesu supranumită Catedrala, alături de pianistul Horia Mihail la Slatina, Pitești, Caracal, Bârlad, Bistrița, Timișoara, Deva, Ploiești și, evident, București, la Sala Teatrelli și la Sala Radio.

Detalii pe www.vioaraluienescu.ro

Program muzical:

Claude Debussy: Sonata în sol minor pentru vioară și pian, L. 148

Richard Strauss: Sonata în mi bemol major pentru vioară și pian, op. 18

César Franck: Sonata în la major pentru vioară și pian

ITINERAR

VIOARA LUI ENESCU 2019

Gabriel Croitoru - vioara

Horia Mihail - pian

18 septembrie, ora 19 - București, Sala Teatrelli

19 septembrie, ora 19 - Slatina, Centrul cultural "Eugen Ionescu"

20 septembrie, ora 19 - Pitești, Sala Filarmonicii

21 septembrie, ora 19 - Caracal, Teatrul Național

22 septembrie, ora 19 - Bârlad, Pavilionul "Marcel Guguianu"

23 septembrie, ora 19 - Bistrița, Sinagoga

28 septembrie, ora 19 - Timișoara, Sala Capitol

2 octombrie, ora 19 - Deva - Sala Pro Arte

4 octombrie, ora 19 - București, Sala Radio

5 octombrie, ora 19 - Ploiești, Sala Filarmonicii