ACUM:
17.00
Perpetuum mobile
Actualitate, muzică bună, educație și ... un tonus optimist la final de zi.
Urmează: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 18.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Evenimente Înapoi

Fits cântă Piaf, la Sala Radio

Bookmark and Share
Publicat: luni, 4 Decembrie 2017 , ora 12.45

Miercuri, 6 decembrie, de la ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio invită publicul la o spectaculoasă abordare, în cheie simfonică, a celor mai cunoscute piese care i-au adus consacrarea legendarei Edith Piaf, în interpretarea Alexandrei Fits, acompaniată la pian de Mariano Castro. În programul serii se vor regăsi melodii ca Milord, Padam, La vie en rose, C'est l'amour, Mon manège à moi sau L'accordéoniste, dar și multe altele, reinterpretate în acest concert în registru simfonic, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu.

O adevărată ambasadoare a cântecului francez, Alexandra Fits este câștigătoarea premiului I la concursul Soirée de la chanson française din Croația, în 2008, dar și a altor premii și distincții care îi subliniază multiplele laturi muzicale. Este deopotrivă o foarte talentată pianistă și își realizează singură aranjamentele pentru recitaluri pian - voce, o formulă în care este foarte apreciată, atât în România, cât și pe scenele internaționale.

De origine argentiniană, stabilit din 2013 în România și cunoscut publicului român și ca urmare a turneelor Vă place tango?, susținute alături de Răzvan Suma și Analia Selis, Mariano Castro este un muzician complex - pianist, chitarist, orchestrator și solist sau membru în diferite formații muzicale.

Cu o excelentă reputație profesională, Cristian Oroșanu a dirijat aproape toate orchestrele filarmonice din România, a colaborat cu succes în repetate rânduri cu Orchestrele și Corurile Radio și a dirijat, de asemenea, peste 40 de titluri de operă.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Începând din noua stagiune, biletele și abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor și Corurilor Radio se vor achiziționa on-line prin rețeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio și sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poștei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos și Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.

Biografii

Cristian Oroșanu

Contrastul, lirismul, culorile și stilurile sunt cele care animă personalitatea dirijorului și explică de ce auditorii și orchestrele îl iubesc pe Cristian [Oroșanu]. (Grigore Constantinescu)

Construită cu grijă și seriozitate, reputația prefesională a dirijorului Cristian Oroșanu a determinat prezența sa pe multe scene ale Europei, în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris în cadrul Festivalului de la Aix-en-Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, Tonhalle Zürich, DSO Berlin, BBC Scotish Orchestra, Lamoureux, Israel Kibbutz Orchestra, Orchestre National Porto, a filarmonicilor din Strasbourg, din Bruxelles ș.a.

De-a lungul timpului, a avut ocazia să fie asistentul dirijorilor Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich și Ingo Metzmacher. Cristian Oroșanu a dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din țară și ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor permanent al Filarmonicii din Brașov. Colaborarea cu Societatea Română de Radiodifuziune a început înaintea carierei de dirijor, Cristian Oroșanu fiind timp de cinci ani cornist în Orchestra Națională Radio. El este absolvent a două Facultăți ale Universității Naționale de Muzică din București, una de Interpretare și cealaltă de Dirijat orchestră, la clasa dirijorului Cristian Brâncuși. S-a perfecționat în particular sub îndrumarea celebrului profesor Constantin Bugeanu. În cadrul Academiei Internaționale Bach de la Stuttgart a avut ocazia să lucreze cu dirijorul Helmuth Rilling.

Fascinat de lumea operei, Cristian Oroșanu a fost pe rînd dirijor permanent al Operelor Naționale din București, Cluj și Iași, iar peste hotare a fost invitat în Franța, Austria sau Japonia. Repertoriul său liric curprinde peste 40 de titluri. Anul 2005 i-a adus dirijorului român două recompense, una în țară (Premiul Criticii Muzicale din România) și una în Danemarca (Premiul II la Concursul Internațional de Dirijat Malko).

Mereu atras de latura pedagogică, Cristian Oroșanu este de mai bine de 5 ani profesor de dirijat la Academia de Muzică din Iași și a organizat mai multe cursuri internaționale de măiestrie la Filamonica Moldova din Iași, Opera Națională Iași și la Filarmonica din Brașov. Dirijorul Cristian Oroșanu este fondatorul orchestrei de cameră Kamerata Kronstadt și deține titlul de doctor în muzică.

Alexandra Fits

Când muzica se întâlnește cu poezia și dramaturgia, cu talentul și dăruirea, cu respectul pentru public și căutarea interioară, atunci vorbim de Alexandra Fits. Fie că se află în fața pianului sau a microfonului, apariția sa pe scenă este totodată pasionantă și inocentă, plină de forță și fragilă, folosind o paletă largă de contraste.

Născută în 1985 la Alba Iulia, Alexandra a început studiul pianului la vârsta de 4 ani, în familie.Pregătirea muzicală solidă o datorează mamei, Cezara Fiț (profesoară de istoria muzicii, teorie și pian) și tatălui, Iosif Fiț (dirijor, compozitor, profesor de teorie și solfegiu, armonie, dictat, contrapunct). În 2000 a devenit eleva renumitei profesoare Stela Drăgulin, sub îndrumarea căreia și-a completat studiile de licență și masterat (2003-2010) la Facultatea de Muzică din cadrul Universității Transilvania din Brașov (unde actualmente este asistent universitar), șlefuindu-și totodată talentul multilateral alături de personalități muzicale precum Daniel Goiți, Dana Borșan, Anca Parghel, Marie Atger (soprană - Franța), Cristina Soreanu (soprană și profesor la UTBv și UNMB).

Numeroaselor recitaluri, premii naționale și internaționale, li se alătură concertele susținute cu orchestrele filarmonice din Brașov, Botoșani, Arad, recitalul de pian solo din Sala Mică a Ateneului Român din București (2000), turneele în străinătate (Austria, Cehia, Franța), colaborarea cu Big Band-ul Radio, Deane's Big Band și cu artiști celebri precum Johnny Răducanu, Pedro Negrescu, Nathalie Fortin (Franța). Pe perioada studiilor universitare și-a redescoperit pasiunea pentru chanson-ul francez. Realizându-și propriile aranjamente, a început să susțină recitaluri în formula pian/voce, formulă în care a obținut premii importante la festivalurile francofone internaționale din Bulgaria (2006), Turcia, Olanda, India (2007).

De când a câștigat premiul I la Soirée de la chanson française din Split (Croația), în 2008, Alexandra a devenit o veritabilă ambasadoare a cântecului francez. Asemănată Barbarei (de către Georges Moustaki), fie că se află în fața pianului sau doar a microfonului, ea este unul dintre acei artiști dăruiți, care au nevoie permanentă să dăruiască. Anul 2011 i-a prilejuit colaborarea cu Guido van de Meent, autor, interpret și compozitor olandez. Din afinitățile lor artistice a rezultat un album în duo, bazat pe texte, muzică și aranjamente proprii, o colecție originală de 15 cântece în franceză pentru pian și voce, intitulat sugestiv Le passage secret (2013). Naturalețea și firescul cu care Alexandra îmbină muzica clasică cu chansonul francez, jazz-ul și cântecul românesc, îi permit să își exprime plenar talentul neîngrădit.

Mariano Castro

Muzician complex, pianist, chitarist, compozitor, orchestrator, solist sau membru în diferite formații, Mariano José Castro, argentinian din Buenos Aires, s-a stabilit din 2013 în România. A adus cu el vasta sa cultură muzicală, un statut recunoscut la nivel mondial și o mare bucurie de a cânta. În cariera sa de interpret la pian sau chitară, abordează diferite stiluri muzicale, cântând alături de formații de tango, jazz, rock și muzică clasică.

Din anul 2008, face parte din grupul Narcotango, care realizează o fuziune între tango, jazz și muzică electronică. Împreună cu Narcotango, Mariano Castro, în triplă calitate - interpret, compozitor și orchestrator -, a fost nominalizat de două ori la Latin Grammy Awards (2009 și 2010) la categoria Cel mai bun album de tango. Cu aceasta trupă, dar și în calitate de pianist și chitarist solist, are la activ peste 25 de turnee internaționale în Europa, Statele Unite, Canada și America Latină. În decembrie 2013, Congresul din Buenos Aires îl declară pe Mariano Castro, împreună cu ceilalți membri ai trupei Narcotango, Personalitate marcantă a culturii din Buenos Aires pentru întreaga sa traiectorie artistică și datorită aportului artistic adus în promovarea culturii argentiniene.

Cu sprijinul Academiei Naționale de Tango, al Ambasadei Argentinei în România, Secretariatului Național de Cultură al Argentinei, Guvernului din Buenos Aires și al Ministerului de Relații Externe, Mariano Castro a realizat workshopuri despre istoria și evoluția tangoului, fiind prezent în universități, școli, asociații culturale din SUA, Spania, Brazilia, Columbia, Italia și România.

Mariano Castro și-a început pregătirea muzicală la vârsta de 9 ani, când a început să studieze pianul și chitara. La 18 ani (1993) a fost admis la Conservatorul Muzical Melani din Buenos Aires, unde a studiat în paralel cele două instrumente. S-a perfecționat cu Vera Anosova (Rusia), Rubén Ferrero (Argentina), Norman Simmons (SUA), Nicolás Ledesma (Argentina). După încheierea studiilor a fost profesor de pian și chitară la Conservatorul Muzical Melani din Buenos Aires și a condus cursuri de master despre interpretarea tangoului, atât în Argentina cât și în alte țări.

La un an după stabilirea sa în România, a fost solicitat să scrie aranjamentele pentru programul turneului Duelul Viorilor, cu participarea violoniștilor Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru. Cu acest prilej a aranjat într-o versiune originală Anotimpurile porteños de Astor Piazzolla, variantă foarte apreciată de publicul român.

În 2015 începe colaborarea cu cvartetul Passione, alături de care realizează susținerea muzicală în spectolele de tango argentinian Luna Tango, precum și concertele cu muzică de tango argentinian, intitulate LunaTango Concert, în săli precum ArCub (București), Opera Română - Craiova și Filarmonica Oltenia din Craiova. Tot în 2015 apare ca pianist solist alături de diferite orchestre din România, precum Orchestra de Cameră Radio (București), Kamerata Kronstadt (Brașov), Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Pitești în concertele intitulate Tango Simfonic, împreună cu cântăreața argentiniană Analia Selis, aranjamentele muzicale fiind realizate integral de către Mariano Castro. Din 2015 până 2017 au realizat deja 20 de concerte de Tango Simfonic în România.

În 2016 devine parte a ansamblului ArgEnTango ca pianist, alături de Răzvan Suma (violoncel), Rafael Butaru (vioară), Omar Massa (bandoneon) și Analia Selis (voce), realizând astfel un turneu național cu muzică a lui Astor Piazzolla pentru care, și de această dată, scrie toate aranjamentele muzicale necesare acestui proiect.

În 2017 începe două proiecte simfonice noi, în ambele cântă la pian și scrie aranjamentele orchestrale, Fits cântă Piaf alături de Alexandra Fits, voce, și dirijorul Cristian Oroșanu, cântând în diferite Filarmonici din țară, precum Brașov (Kamerata Kronstadt), Filarmonica Pitești, Filarmonica Râmnicu-Vâlcea, Filarmonica Ploiești, între altele. Al doilea proiect este Edith Piaf & Maria Tănase, o prietenie muzicală, cu premiera la Opera din Brașov în octombrie 2017. În acest an, împreună cu Carlos Libedinsky (fondator al trupei Narcotango) face un turneu în Europa, cântând 15 concerte în orașe din Germania, Spania, Italia și Danemarca.

(Biografii preluate)