ACUM:
19.00
Seara de operă
Marile spectacole ale prezentului, în direct sau înregistrate.
Urmează: 22.00 Grădina de sunete (R) Marea muzică, dincolo de cuvinte: într-o grădină paradisiacă
Apoi: 0.00 Grădina de sunete (R) Marea muzică, dincolo de cuvinte: într-o grădină paradisiacă

Agenda de concert Înapoi

Festivalul-Concurs de Interpretare Pianistică și Compoziție 'Carl Filtsch'

Bookmark and Share
Publicat: marți, 9 Iulie 2019 , ora 10.17

Cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului-Concurs de Interpretare Pianistică și Compoziție "Carl Filtsch" debutează în 9 iulie 2019, la Sala Thalia din Sibiu. Ceremonia de deschidere, programată la ora 19, va fi urmată de un recital de pian susținut de maestrul Dan Grigore și pianistul Csíky Boldizsár. Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu. Acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală.

27 de concurenți din 7 țări (România, Indonezia, Rusia, Ungaria, Rep. Moldova, China, Austria) s-au înscris la ediția cu numărul 24 a Concursului de Interpretare Pianistică și Compoziție "Carl Filtsch". Aceștia sunt împărțiți pe trei categorii de vârstă, iar suma totală a premiilor pentru cele trei categorii este de aproximativ 10.000 de euro.

"Muzica clasică are un viitor în măsura în care reușim să îi atragem pe copii atât în public, cât și pe scenă, ca interpreți și compozitori. Ne dorim să facem asta atât prin concursuri cu premii consistente, dar și printr-o atitudine mai prietenoasă inovării" a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Prima seară a festivalului are în program, după ceremonia de deschidere de la ora 19, un recital de pian susținut de maestrul Dan Grigore și Csíky Boldizsár.

Dan Grigore s-a născut la București, la 6 august 1943, în familia unui ofițer aviator de elită, Nicolae Grigore. Începe să cânte la pian, influențat fiind de mama sa, la doar 6 ani, cu Eugenia Ionescu, continuând apoi studiul cu Florica Musicescu (artă pianistică) și academicianul Mihail Jora (armonie și compoziție). Prima compoziție interpretată coerent a fost Imul Regal, urmat de cântarea cu două degete a celebrului "Du-mă acasă, măi tramvai!", auzit la radio. Debutul său oficial pe o scenă de concerte s-a produs la vârsta de 14 ani, la Sala Dalles, în 16 decembrie 1957, într-un concert integral cu muzică de Enescu, cu mari soliști ai epocii. Este dublu laureat al Concursului Internațional "George Enescu" (1961 și 1967), laureat al Concursului Internațional de la Montreal (1968), în perioada 1969-1970 a fost bursier Herder la Academia de Muzică din Viena, la recomandarea lui Mihail Jora, pentru ca în anul 1979 să devină solist al Filarmonicii "George Enescu" din București. După anul 1989, cariera lui Dan Grigore cunoaște un punct de cotitură, după ce scapă de restricțiile la care era supus, artistul concertează pe marile scene ale lumii, alături de orchestre de renume, una dintre cele mai importante colaborări fiind cea cu Orchestra Filarmonicii din München condusă de Sergiu Celibidache. A realizat, de asemenea, înregistrări la radio și televiziune în România, Belgia, Japonia, China, Rusia, Ungaria, Germania, Franța. Anul 2007 a marcat împlinirea a 50 de ani de prezență pe scenele muzicale ale lumii, prilej cu care Maestrul Dan Grigore a fost decorat de Președintele României cu cea mai înaltă distincție a statului, Steaua României în grad de Mare Cruce. Artist singular, Dan Grigore a fost încadrat de celebra publicație "Les grands pianistes du XX-ème siècle" între cele mai importante patru nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clara Haskil, Dinu Lipatti și Radu Lupu.

Festivalul-Concurs Internațional de Interpretare Pianistică și Compoziție "Carl Filtsch" continuă cu audițiile concurenților la Sala Thalia, în perioada 10-13 iulie, urmând ca, duminică 14 iulie să se desfășoare "Festivitatea de decernare a premiilor și concertul de gală al laureaților".

Pagina web a Filarmonicii de Stat Sibiu: www.filarmonicasibiu.ro