ACUM:
19.00
Stagiunea muzicală Radio
În direct, Orchestra Națională Radio.
Urmează: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 23.30 Sunete contemporane Incursiune în lumea muzicii contemporane românești.

Agenda de concert Înapoi

Europa a cunoscut România culturală: peste 150.000 de oameni au ales evenimentele coordonate de ICR la EUROPALIA

Bookmark and Share
Publicat: joi, 6 Februarie 2020 , ora 16.37

Festivalul Europalia România, un proiect de țară, organizat împreună cu Institutul Cultural Român (ICR), s-a încheiat duminică, 2 februarie 2020, se dovedește un succes. Peste 150.000 de persoane au fost prezente la peste 250 evenimente de cel mai înalt nivel care au reprezentat creativitatea românească în lume prin arte vizuale, muzică, cinema, literatură, artele spectacolului.

România, țară invitată de onoare a celei de-a 27-a ediții a Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA, a fost prezentă, în perioada 2 octombrie 2019 - 2 februarie 2020, prin expoziții, spectacole, concerte în Belgia, dar și în alte țări - Regatul Unit al Marii Britanii, Franța, Olanda, Luxemburg și Germania. Evenimentele coordonate de Institutul Cultural Român, alături de Europalia International din Belgia, au avut loc în orașele Bruxelles, Gent, Bruge, Leuven, Liège, Luxemburg, Amsterdam, Aachen și Lille.

Chiar în ultima zi, expoziția-far "Brâncuși. Sublimarea formei" de la Palatul Artelor Frumoase BOZAR, a înregistrat un record de vizitatori. Nu mai puțin de 2.500 de persoane au stat la rând să poată intra în muzeu să admire operele sculptorului român.

În total, în perioada 2 octombrie 2019 - 2 februarie 2020, expoziția curatoriată de Doina Lemny, cu opere ale sculptorului român împrumutate din Tate Gallery din Londra, Muzeul Rodin, Centrul Pompidou din Franța, Muzeul Hirshhorn din Washington și Muzeul Guggenheim din New York, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul de Artă din Craiova și din colecția Academiei Române, a fost vizitată de 116.000 de persoane din toate colțurile lumii. Majestățile Lor Regele Philippe al Belgienilor și Regina Mathilde, alături de președintele României, Klaus Iohannis, au vizitat expoziția "Brâncuși. Sublimarea formei", la deschiderea festivalului, pe 1 octombrie 2019.

"În EUROPALIA, prin cele 250 de evenimente, s-a desfășurat, timp de patru luni, cel mai amplu program de promovare culturală a României. Expoziția Brâncuși este, probabil, după cele mai importante criterii - valoarea artistului, valoarea obiectelor de patrimoniu, numărul de vizitatori - cel mai important eveniment unic pe care România l-a desfășurat vreodată în străinătate. Expoziția este în clasamentul primelor trei evenimente derulate în festival pe o perioadă de 50 de ani, de când există EUROPALIA", a declarat Mirel Taloș, președintele interimar al ICR.

"Tema ediției EUROPALIA, dedicată României, a fost dialogul. Am încercat să îmbinăm armonios și coerent diversitatea domeniilor și să ne prezentăm cu vârfurile din cultura română patrimonială și contemporană. Cuvântul care descrie participarea României la EUROPALIA este excelență", a subliniat președintele interimar al ICR.

Koen Clement, manager general EUROPALIA Internațional, a mulțumit partenerilor români la întâlnirea dintre specialiștii români și belgieni, care a marcat finalul expoziției "Brâncuși. Sublimarea formei". La această dezbatere, desfășurată pe 1 februarie 2020 la Maison des Arts, Universitatea Liberă din Bruxelles, a fost apreciată opera și personalitatea marelui Brâncuși. "Sunt impresionat de emoția pe care am văzut-o, nu de puține ori, pe chipul vizitatorilor care au venit în număr atât de mare la BOZAR, la cea mai amplă expoziție monografică dedicată, în Belgia, operei lui Constantin Brâncuși".

***

Momente de vârf în EUROPALIA

2 octombrie 2019 -2 februarie 2020

Arte vizuale și istorie

Muzeul Național de Istorie a României este coordonatorul, alături de ICR, a două expoziții de istorie, cu obiecte de patrimoniu și tezaur, care rămân deschise în EUROPALIA până pe 26 aprilie 2020. Expoziția "Dacia Felix", care ilustrează prezența și civilizația dacilor pe actualul teritoriu al României, atât înainte, cât și după parțiala cucerire romană, este găzduită, în continuare, de Muzeul Galo-Roman din Tongeren, Belgia, în timp ce Muzeul Grand Curtius din Liège prezintă expoziția "ROOTS - Civilizația Neolitică/Epoca Bronzului pe teritoriul României", care ilustrează apariția și dezvoltarea unor civilizații preistorice pe teritoriul țării noastre. "Dacia Felix a avut, până pe 31 decembrie 2019, 13.752 de vizitatori, iar ROOTS, până pe 6 ianuarie 2020, 2.297 de vizitatori, conform cifrelor comunicate, până în acest moment, de EUROPALIA. Suntem foarte bucuroși că expozițiile de istorie s-au bucurat de succes și rămân deschise, pentru că au înregistrat, de asemenea, aceste recorduri de vizitatori", a subliniat Mirel Taloș, președintele interimar al ICR.

Opera lui Ion Grigorescu, considerat unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai neoavangardei, a fost prezentată într-o amplă retrospectivă, "Cinema", în cadrul festivalului, la Galeria Kiosk din Gent, Belgia, în perioada 30 noiembrie 2019 - 2 februarie 2020.

Evoluția artei românești de la mijlocul sec. XIX până în zilele noastre a fost urmărită prin expoziția "Perspectives" (2 octombrie 2019 - 12 ianuarie2020), un proiect despre conceptul de identitate în arta românească, curatoriat de Wim Waelput, în colaborare cu Igor Mocanu.

Proiectul de artă contemporană "Urs Geest", al artiștilor Casper Fitzhue (România) și Bart van Dijck (Belgia), curatoriat de Curatorul expoziției a fost Louise Osieka, constând într-o instalație și un performance, a fost prezentat în perioada 6 octombrie - 12 decembrie la galeria de artă contemporană CIAP din Hasselt.

Artele spectacolului

"Povestea prințesei deocheate"

1200 de spectatori, printre care s-au numărat personalități din lumea culturii, diplomați, politicieni, s-au bucurat, la Bruxelles, în luna decembrie 2019, de cele trei reprezentații ale spectacolului "Povestea prințesei deocheate", producție a Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu.Pe 19 decembrie 2019, la spectacolul regizat de Silviu Purcărete, în sala Les Halles de Schaerbeek din Bruxelles a fost prezentă Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, alături de alți 60 de diplomați, oameni de cultură și din mediul de afaceri. Spectacolul de teatru "Povestea prințesei deocheate" are scenografia semnată de Dragoș Buhagiar.

"Traces"

Realizat de Wim Vandekeybs și Ultima Vez, spectacolul de dans "Traces "a fost lansat, în premieră mondială, în decembrie 2019, la Bruxelles. Spectacolul a fost invitat și la București, unde a fost reprezentat, pe 9 ianuarie 2020, pe scena Sălii Mari a Teatrului Național București.

Muzică

Artiști români de mare valoare, recunoscuți la nivel internațional, au fost invitați să concerteze pe marile scene ale lumii: soprana Angela Gheorghiu, dirijorul Cristian Măcelaru, premiat recent cu Grammy, violoncelistul Andrei Ioniță, pianiștii Alexandra Dariescu, Daniel Petrică Ciobanu și Florian Mitrea. În festival, a fost apreciată, de asemenea, muzica interpretată de Ansamblul Raro-SoNoRo, ConTempo Quartet, Camerata Regală. Jazzul artiștilor români a fost reprezentat de Lucian Ban&Guests, Ada Milea, alături de cvartetul lui Alexandru Bălănescu,, de Maria Răducanu, dar și de violonistul Florin Niculescu care, împreună cu cvintetul său, a electrizat publicul în trei concerte din festival.

Unul dintre cele mai complexe proiecte selectate în festival a fost "Oedipe Redux", în care "Oedipe", singura operă compusă de George Enescu, a fost transpusă în ritmuri de jazz și reinterpretată în cheie modernă de Lucian Ban, celebru pianist român de jazz, și de Mat Maneri, violist nominalizat la Premiile Grammy.

Muzica tradițională a fost adusă în atenția audienței festivalului EUROPALIA de trupe ale căror ritmuri speciale au ridicat în picioare publicul în săli faimoase. De asemenea, muzica românească veche a fost împărtășită europenilor de Ansamblul de Muzică Veche "Anton Pann", iar muzica nouă (new age) a fost reprezentată de o serie de artiști români consacrați.

Muzica electronică românească a fost reprezentată de 11 artiști și trupe din generații diferite, printre care Khidja, Borusiade, Raze de soare și Karpov Not Kasparov.

Accentul a fost pus și pe creații noi și pe schimburi interdisciplinare între artiști români și belgieni. Pe lângă proiectul Taraf de Impex al muzicienilor rromi, alte proiecte au ieșit în evidență, în cadrul festivalului: cineastul Antony Nti a călătorit în România pentru a filma un clip cu duo-ul Karpov not Kasparov. Compozitorul belgian Milan W. a propus prima compoziție electroacustică pentru tulnic, instrument tradițional românesc, care a fost prezentată în premieră la evenimentul de deschidere a programului muzical EUROPALIA ROMÂNIA.

Literatură

Tema principală a programului literar al Festivalului EUROPALIA ROMANIA a fost dialogul. Pe parcursul a patru luni au fost organizate dezbateri, mese rotunde, lansări de carte cu o tematică diversă precum: perspectiva narativă a istoriei comune europene, personalități ale secolului al XX-lea, interferențele cu celelalte arte, avangarda română văzută ca o parte esențială a avangardei europene, romanul polițist - gen literar și metamorfozele acestuia, poezia română contemporană și paradoxurile lumii de astăzi. Toate acestea au fost importante forme de dialog cu publicul belgian și cu reprezentanții diasporei române. Patru scriitori din generații diferite, Gabriela Adameșteanu, Ioana Pârvulescu, Mircea Cărtărescu, Cătălin Pavel, au vorbit, pe 18 decembrie 2019, despre literatura română în context european la 30 de ani de la momentul 1989, la BOZAR, cu o temă esențială a istoriei anului 2019 - căderea comunismului. De asemenea, coregraful Gigi Căciuleanu și scriitorul Mircea Dinescu au adus muzică, dans și artă culinară, în cadrul EUROPALIA.

Film

Programul intitulat "Videogramele unei națiuni" a fost desfășurat timp de două luni, în perioada decembrie 2019 - ianuarie 2020, în Belgia și Olanda. Programul a inclus filme canonice, diverse dezbateri, producții ale noilor generații de cineaști. Publicul din străinătate a fost interesat, de asemenea, de scurtmetrajele documentare și de animație. La 30 de ani de la Revoluția din 1989, Institutul Cultural Român a propus în cadrul festivalului EUROPALIA o selecție de filme care evidențiază momente importante ale tranziției sociale și culturale din România ultimelor opt decenii: de la filme de propagandă la filme subversive, de la național-socialismul idilic la realismul Noului Cinema Românesc. Au fost prezentate peste 90 de producții cinematografice românești semnate, între alții de Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Dan Pița, Andrei Ujică, Mircea Veroiu, Alexandru Tatos, Nae Caranfil, Radu Jude, Manole Marcus. De asemenea, serie de documentare a avut mare succes de public, printre care "Videogramele unei revoluții" (1992), semnat de Andrei Ujică și Harun Farocki, "Timebox (2018), în regia Norei Agapi, și "Asta e" (2001), semnat de Thomas Ciulei.

***

Evenimente în derulare, după închiderea oficială a EUROPALIA ROMÂNIA

- Expozițiile "Dacia Felix" și "Roots" până pe 26 aprilie 2020.

- Expoziția"Rethinking The Image of The World: Projects and Sketches" continuă, până pe 9 februarie 2020, în cadrul Complexului Muzeal MILL, din orașul belgian La Louviére. Expoziția, curatoriată Cristian Nae și Adrian Bojenoiu, scoate în evidență evoluția artistică din România ultimului deceniu, datorată tinerei generații de artiști, și subliniază conectarea mediilor artistice din România cu mediile internaționale.

- "Sisteme noi: reguli și instrumente - Pren" este deschisă până pe 6 februarie 2020, la Vecteur. Expoziția prezintă o serie de lucrări ale ilustratorului și designerului Pren. Scopul artistului este de a prezenta forme și compoziții noi din pictură, prin crearea de reguli și sisteme de construcție.

- Expoziția "Vederi încântătoare. Urbanism și arhitectură în turismul românesc de la Marea Neagră în anii '60-'70" va continua până pe 8 martie 2020 la CIVA. Această expoziție explorează unul dintre momentele excepționale ale istoriei modernității în arhitectura românească în timpul regimului socialist, planificarea și dezvoltarea stațiunilor de pe litoralul Mării Negre în anii '60-'70.

Info Europalia

Festivalul Internațional de Artă EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate - Franța, Olanda, Luxemburg, Germania, Marea Britanie.

Institutul Cultural Român a fost coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediție a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 - februarie 2020 și implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Secretariatul General al Guvernului, alături de Asociația EUROPALIA International, organizatorul tradițional al manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA a fost dedicată României.

Pe 25 mai 2016, România a obținut statutul de țară invitată la ediția din anul 2019 a Festivalului Internațional de Artă EUROPALIA, debutat în 1969, având caracter multidisciplinar: arte vizuale, arte performatie, muzică.

Din octombrie 2019 până în ianuarie 2020, România a fost țară invitată la cea de-a 50-a ediție a Festivalului Artelor Europalia, o ediție aniversară, căreia organizatorii și partenerii begieni ai Asociației culturale Europalia International au dorit să îi acorde importanța cuvenită, urmărind să creeze o imagine amplă a diversității noastre cultural-artistice.

Participarea României la acest Festival a fost pregătită și susținută la nivel guvernamental încă din anul 2014, iar pe 14 septembrie 2017 s-a desfășurat la Bruxelles ceremonia de semnare a Acordului-cadru pentru organizarea Festivalului EUROPALIA ROMÂNIA.

Institutul Cultural Român a coordonat acest proiect, prin Serviciul Marile Programe, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Secretariatul General al Guvernului care au avut rol consultative potrivit Ordonanței de Urgență nr. 16/2018 devenită ulterior Legea nr. 39/6.03.2019.