Evenimentele săptămânii Înapoi

Elisabeth Leonskaja - la Interpreții Festivalului Enescu 2019, vineri 12 iulie, între orele 10,00-11,00 și, în reluare, de la ora 23.30

Publicat: miercuri, 3 Iulie 2019 , ora 13.20

Printre artiștii invitați să evolueze în cadrul ediției 2019 a Festivalului Internațional "George Enescu" se numără și celebra pianistă Elisabeth Leonskaja, care va susține un concert în 8 septembrie la Ateneul Român, împreună cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Viena dirijată de Horia Andreescu. Pianista interpreta partitura solistică a Concertului nr. 5 "Imperialul" de Ludwig van Beethoven.

Pe Elisabeth Leonskaja am mai avut prilejul de a o asculta și în edițiile trecute ale prestigiosului festival de la București. În anul 2009, pianista ne-a acordat un interviu în care a vorbit despre primele sale amintiri legate de câștigarea concursului Enescu, la vârsta de 18 ani: "Amintirile mele sunt unele dintre cele mai călduroase, iar relația mea cu orașul București este una foarte sentimentală; a fost într-adevăr primul meu succes adevărat pe o scenă peste hotarele Rusiei. Orașul este absolut extraordinar, publicul - minunat. În timpul festivalului, publicul românesc este pentru mine o experiență unică și atunci când mă aflu pe scenă și atunci când mă aflu în sală, unde sunt 5 mii de oameni și nu ai nici cea mai mică impresie că ar fi vreun om în plus. Impresia mea este că ei ascultă muzica și cu mintea și cu inima, adică profund.".

Elisabeth Leonskaja, născută în 23 noiembrie 1945 la Tbilisi, a studiat pianul în orașul natal și apoi la Conservatorul din Moscova. În 1964 a obținut premiul I la Concursul Internațional George Enescu de la București, devenind astfel cunoscută și apreciată în întreaga lume muzicală. În acea perioadă a fost influențată de pianistul Sviatoslav Richter, care a recunocut în Elisabeth Leonskaja un talent de excepție și a invitat-o să susțină recitaluri împreună cu el. Tot în anii studenției, pianista a mai câștigat premii în două concursuri importante Marguerite Long - Jacques Thibaud de la Paris și Regina Elisabeta de la Bruxelles. Ca urmare a acestor succese a început o importantă activitate concertistică și discografică, colaborând cu marile orchestre din Europa și Statele Unite ale Americii. În anul 1978, muziciana a părăsit spațiul sovietic și s-a mutat la Viena, acolo unde este activă și în prezent. A fost răsplătită cu numeroase premii și distincții, între care Crucea de onoare a Austriei, clasa I, și ICMA - International Classical Music Award pentru discul său din anul 2014 intitulat Paris, care include lucrări de Ravel, Enescu și Debussy.

Veți putea asculta selecțiuni de pe acest album la Radio România Muzical vineri, 12 iulie, de la ora 10.00 și, în reluare, de la ora 23,30. Tot în programul emisiunii "Interpreții Festivalului Enescu", vom difuza și Concertul nr. 1 op. 15 în re minor de Johannes Brahms înregistrat de Elisabeth Leonskaja în compania orchestrei Philharmonia din Londra, sub conducerea dirijorului Eliahu Inbal.

Larisa Clempuș