ACUM:
19.00
Seara de operă
Marile spectacole ale prezentului, în direct sau înregistrate.
Urmează: 22.00 Grădina de sunete (R) Marea muzică, dincolo de cuvinte: într-o grădină paradisiacă
Apoi: 0.00 Grădina de sunete (R) Marea muzică, dincolo de cuvinte: într-o grădină paradisiacă

Evenimente Înapoi

EBU (UNIUNEA EUROPEANĂ DE RADIO) sărbătorește 50 de ani de EURORADIO SCHIMBURI MUZICALE

Bookmark and Share
Publicat: vineri, 24 Noiembrie 2017 , ora 10.59

Uniunea Europeană de Radio (EBU) marchează cea de-a 50-a aniversare a primului concert difuzat în cadrul programului regulat de Schimburi Muzicale cu un concert aniversar special și o cronologie care prezintă etapele-cheie din ultimele cinci decenii.

Luni, 27 noiembrie 2017, 44 de organizații de radio ale Uniunii de Radio din 36 de țări vor difuza un concert live din Londra marcând exact 50 de ani de când un concert a fost transmis la BBC și în Europa ca fiind premiera primul "sezon de concerte" difuzat din sala de concerte a orașului Queen Elizabeth Hall recent inaugurată.

La concertul original au fost prezentate lucrări ale lui Bach, Haydn, Mozart și Benjamin Britten, care a și dirijat spectacolul. Programul comemorativ va cuprinde, de asemenea, muzică de Britten, împreună cu premiera mondială Cometa lui Orfeu, realizată de către Orchestra de Concerte BBC condusă de dirijorul Johannes Wildner. Această lucrare a fost comandată de Uniunea Europeană de Radio, în cadrul Orchestrei de Concerte BBC Compozitor-rezident, Dobrinka Tabakova. Programul este difuzat la BBC Radio 3 și organizat în colaborare cu BBC, include printe altele și Sinfonia concertantă K. 364 a lui Mozart, care a fost interpretată în 1967, Concertul nr. 5 al lui Beethoven, ales de ascultători din întreaga Europă la un sondaj realizat de EBU.

Microsite-ul de 50 de ani de la Euroradio prezintă o istorie a programului Schimburi Muzicale cu o "cronologie" specială incluzând o arhivă de la primul concert din 1967 și audio de la primul Festival Folk Euroradio din 1980, festivalul special Last Night BBC Proms pentru comemorarea zilei de 11 septembrie 2001, difuzarea lui Handel Messiah din 2009, pentru a marca 200 de ani de la moartea compozitorului și interpretarea live a piesei "Candle in the Wind" a lui Elton John, la înmormântarea Dianei, Prințesă de Wales în 1997.

În ultimele cinci decenii, programul Euroradio Schimburi Muzicale a crescut de la un schimb între 13 membri EBU la o activitate zilnică care include schimbul regulat de operă, rock, pop, folk, jazz și muzică din întreaga lume printre care majoritatea fiind 73 de membri EBU din 56 de țări și 33 de asociați din 21 de țări.

Pascale Labrie, Director muzical în cadrul EBU, a spus: "În ultimii 50 de ani, EBU și membrii săi au construit cea mai prestigioasă sală de concerte virtuală din lume. În fiecare săptămână, milioane de ascultători se bucură de spectacole muzicale unice de la cele mai mari locații, reprezentând fiecare gen, de la hip-hop și folk, la operă și muzică simfonică. Suntem extrem de mândri de acest schimb care ajută mass-media să asigure o experiență unică audienței."

Graham Ellis, Controlor de Producție pentru BBC Radio and Music și președinte al Comitetului Radio EBU, a adăugat: "Acesta este un moment de sărbătoare. Am găzduit primul concert în Londra acum 50 de ani, iar postul nostru de muzică și cultură, BBC Radio 3, a fost de atunci în centrul Euroradio Schimburi Muzicale, încântând milioane de oameni din țară și din străinătate.

Un studiu recent al membrilor EBU arată importanța muzicii în cadrul programării radio. 45% din producția totală a posturilor cuprinde muzică. Euroradio Schimburi Muzicale oferă în jur de 3000 de concert pe an, dintre care două treimi sunt clasice, ajungând la audieri mari din întreaga Europă și dincolo. Fiecare concert are în jur de 2 milioane de ascultători, care se ridică ocazional la 7 milioane.

"Schimburi Muzicale al EBU s-a dezvoltat și s-a extins în ultimii 50 de ani de la primul sezon modest, deoarece audiențele muzicale au dorința de a învăța și de a experimenta ceea ce se întâmplă dincolo de granițele lor naționale," a declarat Șeful Radio Graham Dixon din cadrul EBU.

"Succesul depinde de dedicarea și eforturile exemplare din partea radiodifuzorilor membri, care pot vedea valoarea enormă de câștigat din partajare și participare, precum și sprijinul ferm și de necontestat acordat activității în cadrul EBU."

Cu noile oportunități oferite de digital, Schimburile Muzicale vor juca un rol și mai important în viitor. În prezent, 61% dintre posturile de radio digitale oferite de membri se concentrează pe muzică.

Schimbul de muzică va continua să evolueze în următorii ani. Pe lângă faptul că subliniază importanța muzicii live și a transmisiilor în direct, va fi pus un accent sporit asupra disponibilității unui conținut suplimentar, inclusiv a interviurilor, a arhivelor, a colecțiilor și a videoclipurilor, pentru a ajuta membrii să-și alimenteze canalele media sociale.