Recomandări Înapoi

Duete cu Rolando Villazón & Ildar Abdrazakov - Opera și vedetele ei, 27-30 noiembrie

Publicat: luni, 27 Noiembrie 2017 , ora 11.35

"Duete" se intitulează cel mai recent album care reunește trei artiști excepționali: tenorul mexican Rolando Villazón, bas-bariotnul rus Ildar Abdrazakov și dirijorul canadian Yannick Nézet-Séguin. Incluzând cele mai frumoase duete pentru tenor și bas-bariton din creația franceză și italiană, discul lansat la Deutsche Grammophon în toamna acestui an, pe 22 septembrie, este inclus în cadrul proiectului "Discurile anului 2017". Pentru sesiunile de înregistrări care au durat o săptămână, cei doi artiști au fost invitați într-o biserică din Montreal, orasul de reședință al orchestrei Metropolitan; ansamblu al cărui director muzical este Yannick Nézet-Séguin. Dirijorul canadian are numai cuvinte de laudă la adresa celor doi, afirmând că: "vocile lor, deși foarte diferite se îmbină timbral minunat". Regăsim pe acest disc două opere cu Mefisto - personaj central; "un diavol în stil italian, precum cel din opera "Mefistofele" și altul în stil francez ca cel din opera lui Gounod "Faust" - explică Yannick Nézet-Séguin în trailer-ul compact discului.



Istoria înregistrării, se spune în promovarea compact discului, se mândrește cu o lungă tradiție care are în spate perechi celebre, precum: Maria Callas - Giuseppe di Stefano, Luciano Pavarotti - Mirella Freni, Placido Domingo - Leontyne Price și cuplul mileniului trei Rolando Villazón - Anna Netrebko. Dacă tenorul mexican nu se află la primul său album de duete, rusul Ildar Abdrazakov debutează la "eticheta galbenă" cu un album de "Duete" dar și cu câteva pagini interpretate pentru prima dată în cariera sa, precum "Mefistofele" de Arrigo Boito. Aflați pentru prima dată împreună într-o sesiune de înregistrări, Rolando Villazón și Ildar Abdrazakov s-au întâlnit pe scenă în 2009, într-o producție cu opera "Lucia di Lammermoor" la Opera Metropolitan din New York. Au ales pentru acest album operele comice ale lui Gaetano Donizetti: "Don Pasquale" și "Elixirul dragostei".  Nu putea lipsi de pe acest album o pagină de bel-canto italian și nimic nu ar fi fost mai nimerit decât o operă verdiană. "Simon Boccanegra" este titlul ales. Îi mai putem asculta pe cei doi artiști și în operele lui Bizet "Pescuitorii de perle" și "Carmen". Tenorul Rolando Villazón și bas-baritonul Ildar Abdrazakov nu și-au uitat originile și au adăugat repertoriului și două melodii cu aranjamente speciale, fațete ale vieții lor personale. Dacă în canzoneta lui Augustin Lara - Granada - vedem moștenirea latină a lui Rolando Villazón , cu melodia Ochi Chernye, Ildar Abdrazakov aduce un tribut țării sale natale - Rusia.

Prezențe remarcabile pe scena de operă, Rolando Villazón și Ildar Abdrazakov sunt imaginile noului tip de erou-vedetă: modern, natural, uman, nesofisticat și, deopotrivă, cult, imaginativ, impetuos, pasional. Yannick Nézet-Séguin, unul dintre cei mai incitanți dirijori ai timpului nostru, a fost al treilea membru ideal al acestei echipe. Cu o asemenea echipă și împreună cu unul dintre cele mai bune ansambluri canadiene - Orchestra Metropolitan din Montreal - atmosfera celor 7 zile de înregistrări a fost una specială, cu multe momente în care toți participanții au fost copleșiți de frumusețea muzicii interpretate.

Cei doi artiști - Rolando Villazón și Ildar Abdrazakov - parcurg în noiembrie și decembrie un turneu de promovare incluzând orașele Praga, Berlin, Stuttgart, Munchen, Paris și Viena.

Secvențe de pe discul "Duete" pot fi ascultate în această săptămână la rubrica Opera și vedetele ei din cadrul emisiunii Arpeggio și este inclus în proiectul Discurile anului 2017. (Luni, 27 noiembrie - joi, 30 noiembrie, ora 11.00)

Jeanine Costache