Evenimentele săptămânii Înapoi

Deschiderea stagiunii Teatrului La Scala - transmisiune directă

Publicat: luni, 4 Decembrie 2017 , ora 16.43

Capodopera lui Giordano, opera Andrea Chénierž revine pe afișul Teatrului alla Scala din Milano, marcând deschiderea noii stagiuni 2017-2018. La pupitrul dirijoral se va afla Riccardo Chailly, iar regia este semnată de Mario Martone, cu decoruri de Margherita Palli și costume de Ursula Patzak. În rolul titular îl vom auzi pe Yusif Eyvazov, dar atracția principală a serii este, cel puțin pentru fanii ei, apariția sopranei Anna Netrebko în rolul Maddalenei di Coigny. Luca Salsi va interpreta rolul lui Gérard, iar Mariana Pentcheva va fi Contesa di Coigny. Seara premierei, transmisă în direct de Radio România Muzical de la ora 19.00, este dedicată dirijorului italian Victor de Sabata, de la a cărui trecere în eternitate se împlinesc în 2017 50 de ani.

Voi fi prezentă în studio pentru a vă oferi informații despre partitură și despre muzicienii care o vor interpreta, iar împreună cu mine (prin telefon) se va afla dr. Stephan Poen, pregătit nu numai cu detalii despre această creație, ci și cu povești savuroase despre crearea și interpretarea ei de-a lungul anilor.

Așadar, în 7 decembrie 2017 reflectoarele cad asupra unui titlu din repertoriul (așa-zis) verist (veți auzi că dr. Stephan Poen nu vede, însă, în Andrea Chénier o operă veristă). La renumitul teatru de operă milanez există un singur precedent în acest sens: în 1963 Gianandrea Gavazzeni a dirijat L'amico Fritz și Cavalleria rusticana, în cadrul centenarului Mascagni. Iar această producție de Cavalleria rămâne, alături de Pagliacci, singurul titlu verist din repertoriul La Scala. Cei care doresc, în prezent, să recupereze această moștenire a operei italiene sunt dirijorul Riccardo Chailly și intendantul teatrului, Alexander Pereira. De aceea, la opera din Milano s-a putut asculta, de curând (în stagiunea 2015-2016) o altă operă de Umberto Giordano, mult mai puțin cunoscută: La cena delle beffe (Carlo Rizzi dirijor, Mario Martone regizor), iar în noua stagiune publicul este invitat să urmărească și Francesca da Rimini de Zandonai, o producție nouă, ce va avea premiera în luna aprilie a anului 2018 (regia va fi semnată de David Pountney, iar la pupitrul dirijoral se va afla Fabio Luisi).

Noua stagiunea a Teatrului La Scala include 15 titluri, ce înseamnă opere de Verdi (Simon Boccanegra, Aida și Ernani), creații din repertoriul internațional (Liliacul de Strauss, Fierrabras de Schubert, Fidelio de Beethoven și Elektra de Strauss), capodopere Clasice (ca Orfeu și Euridice de Gluck, La finta fiardiniera de Mozart și Ali Baba de Cherubini), precum și Belcanto (Don Pasquale de Donizetti și Il pirata de Bellini), Verism (Andrea Chénier de Giordano și Francesca da Rimini de Zandonai) și nu în ultimul rând premiera mondială a operei Fin de partie de György Kurtág.

Ca de obicei artiștii invitați să interpreteze rolurile din acest opere sunt de renume mondial: Netrebko, Mei, Werba, Nucci, Stoyanova, Florez, Maestri, Siri, Alvarez, Yoncheva, dar și Meli și Meier, între alții. Dirijorii prezenți pe afișele acestei stagiuni vor fi Chailly, Mehta, Chung, Harding și von Dohnanyi, iar regizorii invitați sunt Martone, Livermore, Zeffirelli, Stein, Loy, Cavani și Chéreau.

Irina Cristina Vasilescu