Recomandări Înapoi

Daniel Barenboim dirijează Simfonia I de Edward Elgar - Music box, 22 mai

Publicat: joi, 19 Mai 2016 , ora 16.45

Vă invit să ascultați în premieră un disc care poartă semnătura lui Daniel Barenboim: l-am ascultat pe 9 mai și 15 mai într-un recital pentru două piane susținut alături de Martha Argerich la Teatrul Colon din Buenos Aires, imortalizat pe un disc apărut pe 11 martie 2016. Tot pe 11 martie 2016 a apărut și discul pe care vi-l propun pe 22 mai, de la ora 13.05, inclus și în cadrul campaniei Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2016. Este vorba despre un disc semnat de dirijorul Daniel Barenboim, continuarea unui proiect început în 2014, acela de a înregistra simfoniile lui Edward Elgar alături de Capela de Stat din Berlin, unde Barenboim este director din 1992 și dirijor pe viață din 2000.

În tinerețea sa, Daniel Barenboim a studiat dirijatul, printre alții, și cu reputatul Sir John Barbirolli, un foarte bun cunoscător și promotor al lucrărilor lui Edward Elgar, unul dintre cei mai cunoscuți compozitori britanici ai tuturor timpurilor. În Londra începutului secol XX, Edward Elgar a fost o veritabilă vedetă: la premiera primei lui simfonii, din 1908, aplauzele nu mai conteneau - și nu doar la final, așa cum era de așteptat, ci chiar după partea a treia, cea lentă.

În urmă cu 40 ani, Barenboim a mai înregistrat cele două simfonii de Elgar; iată că revine cu o nouă viziune acum, încărcată de experiența importantă acumulată în această lungă perioadă de timp.

Simfonia I de Elgar, înregistrată live de Barenboim și Capela de stat din Berlin în sala Filarmonicii din Berlin, sună majestuos, matur, cu linii clar individualizate, o construcție potrivită pentru o simfonie care portretizează foarte bine spiritul britanic al începutului de secol XX.

În 2014, tot sub semnătura lui Daniel Barenboim și a Capelei de Stat din Berlin a apărut și Simfonia a II-a de Edward Elgar, disc care a primit numeroase premii, ceea ce nu mă îndoiesc că va dobândi și actualul disc, cu Simfonia I.

Cristina Comandașu