ACUM:
7.00
Allegro... de weekend
Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Urmează: 9.50 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 9.54 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Evenimente Înapoi

Cristian Mandeal, la pupitrul Orchestrei Naționale Radio

Bookmark and Share
Publicat: luni, 11 Decembrie 2017 , ora 12.32

Dirijorul Cristian Mandeal revine la Sala Radio, miercuri, 13 decembrie, de la ora 19.00, la pupitrul Orchestrei Naționale Radio. Programul serii va cuprinde, în prima parte, Concertul în la minor pentru pian și orchestră, op. 16, de E. Grieg, avându-l ca solist invitat pe pianistul Horia Mihail. În partea a doua, Orchestra Națională Radio va interpreta Simfonia nr. 39 în mi bemol major, de Mozart.

Cu sute de concerte dirijate în peste 35 de țări de pe 4 continente, Cristian Mandeal și-a cucerit o excelentă reputație națională și internațională, atât datorită performanțelor sale muzicale, cât și implicării sale recente în evoluția Orchestrei Române de Tineret, pe care a reușit să o transforme într-un veritabil brand național.

Solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, Horia Mihail este astăzi unul dintre cei mai bine cotați pianiști români. Este cunoscut publicului din România, în ultimii ani, ca protagonist al turneului Pianul călător, dar și ca participant în turneele Flautul fermecat, Duelul Viorilor sau Vioara lui George Enescu.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Începând din noua stagiune, biletele și abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor și Corurilor Radio se vor achiziționa on-line prin rețeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio și sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poștei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos și Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.


Biografii

Cristian Mandeal

În cei 45 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal și-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România. A studiat la Conservatorul Ciprian Porumbescu timp de 10 ani (1965 - 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) și compoziția (Ștefan Niculescu). Și-a completat ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) și München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română București (1974 - 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureș (1977 - 1980), Cluj (1980 - 1987) și București (1987 - 2009). A fost Director Artistic al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, ediția 2001 și 2003.

Ca Dirijor Principal și Director General al Filarmonicii George Enescu (1991 - 2009), a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituție etalon pentru România. În acest răstimp a fost restaurată și modernizată clădirea Ateneului Român (1991 - 2003). S-au realizat din venituri proprii dotări complexe în infrastructură și în orchestră. Repertoriul a fost constant îmbogățit și înnoit. Personalul artistic s-a bucurat de respect și recunoaștere națională și internațională, beneficiind timp de patru ani de o lege salarială specială. Au avut loc peste 30 de turnee, atât în Europa, cât și în Asia. S-a realizat o discografie relevantă pe CD și DVD, printre care integralele Enescu și Brahms. Au avut loc o serie de concerté eveniment de răsunet național și internațional și o constantă participare la toate edițiile Festivalului Enescu, atât prin implicarea tuturor formațiilor muzicale ale instituției, cât și prin participări individuale ale artiștilor de prim rang. A fost reînființată Orchestra de Cameră a Filarmonicii, formație de elită selectată din cadrul orchestrei simfonice, cu stagiuni, turnee și înregistrări proprii.

În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de țări și 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaționale de prestigiu în compania celor mai reputați soliști ai contemporaneității. A fost director artistic al Northern Israelian Orchestra - Haifa (1999 - 2002) și al Orchestrei Naționale Basce - San Sebastian (2001 - 2008), Dirijor Permanent la Orchestrei Haydn din Bolzano și Trento (2000 - 2003); a fost dirijor principal invitat al Orchestrei Halle Manchester (2003 - 2008), primul deținător al acestui titlu în întreaga existență de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Copenhaga (2006 - 2013) și al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 - 2007).

Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiții absolute, în special ale compozitorilor români, dar și străini, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. A dirijat opera Oedipe în primă audiție britanică (Festivalul de la Edinburgh, în 2002) și italiană (Teatro Lirico di Cagliari, în 2005). Din 2008 este Președintele Societății George Enescu din Londra.

A realizat sute de minute de imprimări de radio și a înregistrat pe LP, CD și DVD pentru Electrecord, BMG Ariola, AIX Record (SUA), Claves, Bis și Nimbus. A realizat 3 CD-uri aniversare ale Filarmonicii George Enescu, la 125, 135 și 140 de ani. Este membru, dar și președinte în juriile unor concursuri internaționale de dirijat.

Cristian Mandeal a primit numeroase premii și distincții românești și străine. Este cetățean de onoare al orașului Brașov și Doctor Honoris Causa al Academiei din Cluj. Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă și dirijează constant începând din 2008, ridicând-o în acest scurt răstimp la un nivel de autentic brand național, cu numeroase și prestigioase participări în marile săli de concerte și festivaluri din România și din Europa, la care se adaugă și o discografie proprie.


Horia Mihail

Pianistul Horia Mihail a debutat în orașul său natal Brașov, interpretând Concertul în Re major de J. Haydn la vârsta de 10 ani. De atunci a concertat de peste 1000 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica George Enescu din București și cu Orchestra Națională Radio. "Subtilitatea ritmică și articulația atmosferei și a culorii sunetului au fost de un fel pe care această muzică (Prokofiev) o primește foarte rar", scria ziarul Boston Globe, după una din aparițiile sale.

După 14 ani de studii în România cu prof. Stela Drăgulin, la Brașov, și prof. Constantin Ionescu-Vovu, la Academia de Muzică din București, Mihail a urmat cursurile Universității din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obținând diplomele de absolvire și de masterat în 1995, după o perioadă de trei ani. După ce a funcționat o perioadă de trei ani ca lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Brașov, în toamna anului 2002, ca solist al Filarmonicii și membru al deja cunoscutei formații Romanian Piano Trio, alături de violonistul Alexandru Tomescu și celistul Răzvan Suma, cu care a susținut concerte de mare succes în țară și străinătate. Împreună cu Romanian Piano Trio a realizat cinci turnee naționale de anvergură - sub titlul Music ON, iar împreună cu violonistul Alexandru Tomescu a fost protagonistul a trei turnee Stradivarius. În urma acestor colaborări au apărut 3 CD-uri de trio cu lucrări de Beethoven, Mozart, Schumann, Mendelssohn și 3 CD-uri Stradivarius în duo cu Alexandru Tomescu: Encore, Virtuoso și Romantic.

În aprilie 2011, artistul a susținut un turneu național de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat Pianul călător - Pe urmele lui Franz Liszt, care a stat la baza unui CD live apărut la Editura Casa Radio, proiect pe care artistul l-a continuat printr-un al doilea turneu de aproape două luni în vara anului 2012 și un al treilea în 2013, care a fost dublat de un CD de studio Beethoven înregistrat la Sala Radio. În 2013, Horia Mihail a lansat primul CD solistic integral alături de Orchestra Națională Radio, cu lucrări concertante de Beethoven, Rachmaninov și Lutoslawski, iar în 2015 albumul solo Romantic, la aceeași Editură Casa Radio.

În afara scenelor din România, muzicianul a susținut recitaluri și concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra, în Danemarca, Germania, Ungaria, Spania, Bulgaria sau Republica Moldova, dar și în Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malayesia sau Japonia.

Horia Mihail a participat în ultimii ani la festivaluri precum Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul internațional Nopți pianistice de la Chișinău, Festivalul Internaținal de la Ushuaia. Proiectul Duelul viorilor - Stradivarius versus Guarneri l-a adus alături de violoniștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru în fiecare an începând din 2011, iar proiectul Cele trei dive alături de celebrele cântărețe Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu și Leontina Văduva la Iași, Cluj și Timișoara, în 2011.

Proiectele în care artistul a fost implicat în continuare în fiecare an ce a urmat, printre alte proiecte solo și camerale, sunt Pianul călător (www.pianulcalator.ro), Duelul viorilor, alături de Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru (www.duelulviorilor.ro), Flautul de aur/ Flautul fermecat (www.flautuldeaur.ro), alături de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și Vioara lui George Enescu la sate (www.vioaraluienescu.ro), alături de Gabriel Croitoru. (Biografii preluate)