Evenimentele săptămânii Înapoi

Cristian Măcelaru și Joshua Bell pe scena Filarmonicii din Berlin

Publicat: marți, 26 Martie 2019 , ora 14.00

Două personalități diferite dar care slujesc același nobil scop, muzica, s-au reunit pe scena Filarmonicii din Capitala Germaniei la 19 decembrie 2018. Românul Cristian Măcelaru a condus Concertul susținut de Orchestra Simfonică Germană din Berlin iar solistul serii a fost Joshua Bell. Vă oferim în retransmisie acest eveniment muzical de neuitat!

Cristian Măcelaru, un tânăr dar deja renumit maestru al baghetei, și-a început cariera ca violonist în "rolul" celui mai tânăr concert-maestru din istoria Orchestrei Simfonice din Miami, avea pe atunci doar 19 ani. Ca șef de orchestră, a devenit cunoscut în februarie 2012, când a dirijat Chicago Symphony Orchestra ca înlocuitor al lui Pierre Boulez fiind foarte apreciat de critici. În 2014 a câștigat Concursul Internațional de Dirijat "Georg Solti". De atunci este invitat la pupitrul celor mai orchestre din SUA dintre care amintesc Chicago Symphony, Detroit Symphony, San Francisco Symphony, Orchestrele Filarmonicilor din New York sau Los Angeles. A colaborat desigur și cu orchestre europene prestigioase.

Cristian Măcelaru a fost numit în 2015 Director Muzical al Festivalului de Muzică Contemporană "Cabrillo", cel mai mare eveniment din SUA dedicat muzicii noi pentru orchestră, iar începând cu stagiunea 2019-2020, el a devenit dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln.

Printre lucrările concertului din19 decembrie 2018 de la Sala Filarmonicii din Berlin, Cristian Măcelaru a inclus și Concertul nr.3 op.61 în si minor pentru vioară și orchestră de Camille Saint-Saëns care l-a avut solist pe Joshua Bell, violonist american cu un repertoriu foarte vast, cu lucrări din toate timpurile pe care le redă cu o pasiune de neegalat pe vioara sa Stradivarius Gibson fabricată în 1713. El a achiziționat această vioară în 2001 pentru fabuloasa sumă de 4 milioane de dolari. Iar arcușul pe care îl deține Joshua Bell a fost fabricat în secolul 18 de faimosul arcușier francez François Tourte supranumit "Stradivarius al arcușelor". François Tourte este cel care a folosit pentru prima dată în istorie lemnul brazilian de pernambuc din care se fabrică și azi toate arcușele de bună calitate.

Cristian Măcelaru și Joshua Bell vor fi alături de d-voastră în emisiunea "Concerte de cinci stele" din 4 aprilie 2019. Alături de Orchestra Simfonică Germană din Berlin, ei vor interpreta lucrări de Camille Saint-Saëns, Maurice Ravel, Béla Bartók și Richard Strauss!

Laura Ana Mânzat