Recomandări Înapoi

Concerte de 5 stele la ‘Victoria Hall’ – 8 înregistrări din stagiunea 2017-2018

Publicat: luni, 16 Aprilie 2018 , ora 11.48

Principala scenă a muzicii clasice a Elveției francofone, Victoria Hall’ este sediul Orchestrei Suisse Romande în fruntea căreia se află un concertmaistru român, cunoscut violonist român de carieră internațională

'Harmonie Nautique' în istoria 'Victoria Hall'

 La sfârșitul secolului al 19-lea, consulul britanic la Geneva, Daniel F.P. Barton, pasionat de muzică și navigație, deținător al unei flote de ambarcațiuni pe Lacul Geneva, susține înființarea unei orchestre de suflători, 'Harmonie Nautique' condusă clarinetistul Luis Bonande. În toamnea anului 1889, Barton îi face o promisiune lui Bonande: dacă 'Harmonie Nautique' va reuși performanța să interpreteze Simfonia Pastorala de Beethoven, consulul îi va construi o sală de concerte. În 4 decembrie este aplaudată 'Pastorala' în transcripție pentru suflători la Grand Théâtre din Geneva, iar consulul își onorează promisiunea: în 18 octobre 1891 începe construcția noii săli, în aproprierea Teatrului și a Conservatorului de Muzică, sală pe care consulul britanic o va dedica suveranei sale, regina Victoria. În concepția arhitectului John Camoletti, 'Victoria Hall' are o fațadă în stil francez Beaux - Arts și interioare în decorațiuni extravagante, de inspirație neo-barocă și rococo. Concertul de inaugurare are loc pe 28 novembre 1894, ansamblului 'Harmonie Nautique' având de acum propria sală de repetiții și concerte. În 1904, familia Barton donează 'Victoria Hall' orașului Geneva, aceasta devenind reședința permanentă a principalei orchestre simfonice geneveze, Orchestra Suisse Romande al cărei concertmaistru este violonistul român Bogdan Zvorișteanu.

Un incendiu devastator

80 de ani mai târziu, un incendiu de proporții distruge orga și picturile interioare semnate de Ernest Biéler, refăcute ulterior de Dominique Appia. Astăzi, 'Victoria Hall' este principala scenă a cocertelor de muzică clasică din întreaga regiune francofonă a Elveției, cu o capacitate de 1600 de locuri, locul în care are loc stagiunea permanentă a Orchestrei Suisse Romande dar totodată sunt aplaudate aici și concerte de jazz și muzică etnică.

"Concerte de 5 stele" pe scena "Victoria Hall"

Radio România Muzical vă propune 8 înregistrări din stagiunea 2017-2018 de la 'Victoria Hall' - în emsiunea "Concerte de 5 stele", 16-25 aprilie, de la ora 15 și 30 de minute!
Ana Voinescu