Evenimentele săptămânii Înapoi

Concerte de 5 stele: George Enescu - un fenomen cultural

Publicat: marți, 13 August 2019 , ora 12.29

Violonist și pianist

George Enescu, considerat un adevărat poet al viorii, a fost un violonist neobișnuit, cu o memorie, cu o virtuozitate tehnică și cu o sensibilitate aparte. A reușit să impună un stil propriu prin procedeele abordate care vizau velocitatea degetelor dar și cantabilitatea. Pe lângă cariera solistică, George Enescu s-a remarcat și în domeniul cameral și ca fondator al unor ansambluri: în 1902 Trio-ul din Paris împreună cu Louis Fournier - la violoncel și Alfredo Casella - la pian, în 1904 Cvartetul George Enescu din Paris, format cu Henry Cassadesus, Fritz Schneider și Louis Fournier, iar în 1943, Cvartetul George Enescu din București. De asemenea, a colaborat și ca membru al altor formații camerale, unde i-a avut ca parteneri pe Pablo Casals, Leon Moreau, Fritz Schneider, Henri Casadesus, Louis Fournier. De asemenea, George Enescu s-a remarcat și ca un rafinat pianist.

Dirijor

George Enescu, a impresionat și prin măiestria sa dirijorală. Să nu uităm că, în data de 8 decembrie 1921, a fost cel care a dirijat opera Lohengrin de Richard Wagner, ca spectacol inaugural al Operei Române din București (azi Opera Națională din București). Tot el a prezentat pentru prima dată în audiție integrală în România, Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven dar și lucrări de Claude Debussy. Tot de neuitat au rămas și aparițiile sale la pupitrul dirijoral al unor celebre orchestre americane din Philadelphia și New York. O activitate care a culminat în timpul celui de Al doilea război mondial, când rămas în București, George Enescu a susținut o serie de concerte cu creațiile unor muzicieni români precum Mihail Jora, Constantin Silvestri, Ionel Perlea, Nicolae Brânzeu, Sabin Drăgoi.

Pedagog

George Enescu a fost apreciat și ca pedagog, avându-i printre elevi pe Christian Ferras, Ivry Gitlis, Arthur Grumiaux și bineînțeles Yehudi Menuhin, cel care a păstrat un adevărat cult și o profundă afecțiune pentru Enescu, considerându-l părintele său spiritual.

Compozitor

Despre activitatea sa muzicală, chiar George Enescu spunea: "În lumea muzicii eu sunt cinci într-unul: compozitor, dirijor, violonist, pianist și profesor. Cel mai mult prețuiesc darul de a compune muzica și nici un muritor nu poate poseda o fericire mai mare…". Într-adevăr, pentru el, faptul de a crea era cel mai important! Astfel, la Paris, George Enescu a reușit să se lanseze ca autor, marele său vis!, în data de 6 februarie 1898 când, în cadrul Concertelor Colonne din Paris, a prezentat Poema Română. În primii ani ai veacului al XX-lea, au urmat unele dintre îndrăgitele sale lucrări: cele două Rapsodii Române, Suita Nr. 1 pentru orchestră, prima sa Simfonie și cele Șapte cântece pe versuri de Clément Marot. Celebritatea internațională a lui George Enescu - de care era el însuși intrigat - s-a datorat în special Rapsodiei Române Nr. 1, popularizată mai ales de Leopold Stokowski la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Philadelphia, ]n detrimentul marilor sale creații, printre care se numără și opera Oedip, considerată unul dintre cele mai importante opusuri lirice ale secolului XX! În ultimii ani ai vieții sale, George Enescu a compus Cvartetul de coarde Nr. 2, Simfonia de Cameră pentru douăsprezece instrumente soliste, Poemul simfonic Vox Maris pentru soprană, tenor, cor și orchestră, și Simfoniile Nr. 4 și 5 rămase neterminate, orchestrate mai târziu de compozitorul Pascal Bentoiu.

Odată instaurată dictatura comunistă, George Enescu s-a exilat definitiv la Paris, unde s-a stins din viață în noaptea dintre 3 și 4 mai 1955.

George Enescu în secolul al XXI-lea

Legat de numele marelui nostru artist este și constituirea Concursului de compoziție George Enescu, în cadrul căruia artistul a oferit câștigătorilor, din veniturile sale proprii, sume de bani generoase, precum și șansa interpretării acestor piese în concerte și apoi a Concursului internațional George Enescu, unde s-au lansat nenumărați interpreți români.

Pentru a promova în întreaga lume numele lui George Enescu și implicit a creației sale, s-au înființat Festivalul și Concursul Internațional de la București și diverse Societăți Enescu în Statele Unite ale Americii, Franța, Germania, Marea Britanie și Austria.

În ultimii ani se observă un puternic reviriment al prezentării creației enesciene, prin montări ale operei Oedip dar și ale altor opusuri, în mai multe țări ale lumii, printre care Italia, Germania, Austria, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Portugalia.

La Radio România Muzical, chiar de ziua sa de naștere, vă oferim un concert de la Konzerthaus din Berlin, susținut de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin dirijată de Peter Ruzicka, în care au fost incluse două opusuri enesciene: Piesa "Voix de la nature" și Simfonia a IV-a în mi minor de George Enescu orchestrată de Pascal Bentoiu.

Așadar, sonorități enesciene în cadrul emisiunii Concerte de 5 stele, de la ora 15.30 prezentate de Anca Ioana Andriescu.

Octavia Galescu