ACUM:
17.00
Perpetuum mobile
Actualitate, muzică bună, educație și ... un tonus optimist la final de zi.
Urmează: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 18.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Se întâmplă la Radio România Înapoi

Clujul predă ștafeta Gaudeamus

Bookmark and Share
Publicat: luni, 25 Aprilie 2016 , ora 12.07

După cinci zile de festin literar, popasul clujean al Caravanei Gaudeamus s-a încheiat.

Ediția cu numărul 17 a Târgului Gaudeamus Cluj-Napoca, organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media și Radio Cluj, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, s-a desfășurat în perioada 20- 24 aprilie, în Piața Unirii. Evenimentul a reușit să egaleze și chiar să depășească unele dintre recordurile Caravanei Gaudeamus, confirmând nu doar interesul editorilor și scriitorilor pentru întâlnirea cu publicul clujean, ci și, dacă mai era nevoie, dragostea de carte a clujenilor.

90 de expozanți, peste 600 mp de standuri, 135 de evenimente editoriale și peste 27.000 de vizitatori sunt principalele repere care vorbesc despre succesul ediției din acest an.

Președintele de onoare al ediției a fost scriitorul Horia Bădescu.

Premiile Târgului Gaudeamus Cluj-Napoca 2016, decernate duminică, 24 aprilie, sunt:

Trofeele Gaudeamus acordate expozanților prin Votul Publicului: locul al III-lea - Editura Polirom, locul al II-lea - Editura Humanitas, și locul I - Editura Școala Ardeleană.

Volumul Altfel despre Părintele Arsenie Boca, în convorbiri cu Marius Vasileanu, publicat de Editura Școala Ardeleană, a fost desemnat Cea mai râvnită carte a târgului.

Trofeul Presei, pe secțiunile publicații, radio, TV și online, a revenit cotidianului Făclia, postului Radio Impuls, postului Digi24 și site-ului www.cluj.com.

Premiul Educația, oferit de către organizatori, a fost decernat Academiei de Studii Economice din București.

Premiul Miss Lectura a fost câștigat de domnișoara Maria Bocoș și a fost oferit de organizator și Lions Club Genesis Cluj.

Pe parcursul Târgului, vizitatorii au avut ocazia să participe la Tombola Gaudeamus, organizată pe baza buletinelor pentru Votul Publicului. Premiile au constat în sume de bani oferite de Lions Club Genesis Cluj (locul I - 500 de lei, locul al II-lea - 300 de lei, locul al III-lea - 200 de lei și 4 mențiuni a câte 100 de lei, un premiu pentru Cel mai vârstnic cumpărător și un premiu pentru Cel mai tânăr cumpărător, fiecare în valoare de 200 de lei) și 3 piese de mobilier oferite de Casa Augustin.

Gaudeamus Cluj-Napoca 2016, repere statistice:

- 90 de expozanți reuniți în 62 de standuri, reprezentând principalele categorii active pe piața de carte și educație din România;

- o suprafață record de peste 600 mp de standuri;

- 135 de evenimente - recordul Caravanei Gaudeamus (2000 - 2016);

- peste 27.000 de vizitatori;

Proiecte Radio România derulate la Târgul GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2016:

- Raftul liber, proiect inițiat de Radio Cluj și inaugurat miercuri, 20 aprilie, s-a bazat pe principiul schimbului liber de cărți. Pe tot parcursul târgului, cititorii pasionați au putut veni să ia o carte din raft, cu condiția să lase un alt volum în loc. Primele volume expuse în Raftul liber au aparținut unor scriitori clujeni, care au fost de acord să participe astfel la inaugurarea proiectului.

- Vineri, 24 aprilie, târgul a găzduit finala zonală a Concursului Național de Lectură "Mircea Nedelciu", proiect de anvergură națională inițiat de Radio România cu scopul de a promova lectura în rândul elevilor. Câștigătorii concursului, desemnați de un juriu format din profesori de limba română, au fost: Thomas Rednik-Deutschländer, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu (locul I), Camelia Alina Tomoș, Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu (locul al II-lea) și Alexandru-Julian Măgdaș, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu (locul al III-lea). Premiile au constat în sume de bani destinate achiziției de cărți din târg, oferite de organizatori, cărți oferite de Editurile Casa Radio, Corint și Humanitas și un card cadou oferit de BRD Groupe Société Générale ocupantului locului I. Acesta va participa la finala națională a concursului, care va avea loc cu prilejul ediției a XXIII-a a Târgului Internațional Gaudeamus - Carte de Învățătură (București, 16 - 20 noiembrie a.c.).

- Invitați de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează și recompensează performanțele obținute pe plan internațional de către reprezentanții la vârf ai învățământului românesc. Invitații de nota 10 ai Târgului Gaudeamus Cluj-Napoca, elevi din orașul-gazdă premiați la olimpiade internaționale la diferite discipline, au fost: Borbándi Zsuzsanna (Liceul Teologic Reformat), Alexandra Cengher (Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu), Fazakas Borbála (Liceul Teoretic Báthory István) și Garfield Adrienne (Liceul János Zsigmond). Premiile au fost oferite de Radio România, Automobile Dacia, BRD Groupe Société Générale, Restaurant Shanghai și Editurile Casa Radio, Corint, Humanitas, Nemira, Niculescu și Trei.

- Cărțile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donații din partea expozanților și a vizitatorilor, a unui fond de carte destinat, în principal, bibliotecilor din mediul rural. Cele circa 2000 de volume donate cu prilejul Târgului Gaudeamus Cluj-Napoca 2016 vor ajunge la biblioteca Școlii Primare din localitatea Poiana Horii, comuna Beliș, din județul Cluj.


De la Cluj-Napoca, Radio România duce Cartea mai departe, la Oradea

Cea de-a treia ediție a Târgului Gaudeamus Oradea, organizat de Radio România și Primăria Municipiului Oradea, va avea loc în perioada 18 - 22 mai, în Parcul 1 Decembrie.

Calendarul Gaudeamus 2016 mai cuprinde: Litoral (11 - 15 august), Gaudeamus Carte Școlară (15 - 25 septembrie) și Târgul Internațional Gaudeamus - Carte de învățătură (16 - 20 noiembrie).

Târgul Gaudeamus Cluj-Napoca - un eveniment Radio România

Parteneri principali: BRD Groupe Société Générale, Vodafone România, Automobile Dacia. Parteneri: Casa Augustin, Lions Club Genesis Cluj, Restaurant Shanghai, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Nuka Bistro și Saan Ruttrans. Parteneri media: mediaTRUST, News.ro, Cluj.com, Făclia.

Detalii suplimentare privind această ediție a Târgului Gaudeamus Cluj-Napoca, la Secretariatul Gaudeamus. Persoană de contact: Anca Badea (tel. 0740.121.173, e-mail anca@gaudeamus.ro).