Agenda de concert Înapoi

Cluj International Music Competition 2019: O partitură clujeană cu muzică, emoții și energie pentru flaut și clarinet

Publicat: luni, 1 Iulie 2019 , ora 13.29

Între 7 și 14 iulie 2019 concursul internațional de flaut și clarinet revine la Cluj, de data aceasta cu un nou nume, dar cu aceeași energie și o participare internațională mai mare ca oricând.

Concursul de interpretare muzicală CLUJ INTERNATIONAL MUSIC COMPETITION 2019 este o continuare sub un nou nume și cu o nouă imagine a Concursului Internațional de Muzică "Gheorghe Dima", organizat la Cluj pentru perechi de instrumente de suflat de către Asociația Culturală "Notes&Ties" în 2015 și 2017 și de către aceeași echipă de organizare în cadrul Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" în 2011 și 2013.

Concursul pentru flaut și clarinet de la Cluj a devenit un punct de referință pentru muzicieni de pe întreg globul și este unul dintre cele mai importante concursuri muzicale din lume. Prima ediție cu acest nume a concursului așteaptă un număr-record de interpreți din întreaga lume la cele două secțiuni - flaut și clarinet. Peste 200 de tineri instrumentiști din 40 de țări și-au anunțat participarea.

Membrii celor două jurii sunt, la rândul lor, tineri muzicieni de excepție, colegi de generație ai participanților și interpreți activi, admirați în întreaga lume: Seiya Ueno (Japonia - unul dintre cei mai importanți flautiști ai lumii), Sebastian Jacot (Elveția - prim-flautist în Gewandhaus Leipzig), Loïc Schneider (Franța - membru al orchestrei Suisse Romande), Irina Stachinskaya (Rusia - solistă celebră și fostă membră a Filarmonicii din Moscova), Eduard Belmar (Spania - flaut solo în Orchestra din Frankfurt), Virgile Aragau (Franța - prim-flautist în Orchestra Filarmonică a Operei din Marsilia), Carlos Ferreira (Portugalia - prim-clarinetist în Orchestre National de Lille), Giovanni Punzi (Italia - prim-clarinetist în Filarmonica din Copenhaga), Sergey Eletskyi (Rusia - prim-clarinetist în Orchestra Națională a Rusiei), Tibor Reman (România/Germania - prim-clarinetist în Staatskapelle Berlin), Damien Bachmann (Elveția - prim-clarinetist în CHAARTS Chamber Artists Lausanne), Sérgio Fernandes Pires (Portugalia - prim-clarinetist în Musikkollegium Winterthur), Han Kim (Coreea de Sud - prim-clarinetist în Orchestra Simfonică Radio a Finlandei) și Răzvan Poptean (România - clarinetist în Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania").

Competiția pentru cele două secțiuni se va desfășura în paralel în studioul de concerte al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" (flaut) și în Auditorium Maximum al Universității "Babeș Bolyai" (clarinet). Accesul la etapele concursului este liber, nu doar pentru publicul din Cluj-Napoca, ci și pentru oricine va dori să urmărească transmisiunea live online pe livestreamromania.ro sau pe Facebook.

Flaut: https://livestream.com/Romania-Live-Events/Flute

Clarinet: https://livestream.com/Romania-Live-Events/Clarinet

Iubitorii de flaut și clarinet sunt bineveniți la expozițiile de instrumente și accesorii prezentate de Buffet Crampon, Powell Flutes și magazinul Aperto. Vor fi prezentate colecții de flaute Powell, alături de o selecție fantastică de clarinete Buffet Crampon. Tinerii flautiști și clarinetiști din liceele din regiune au fost invitați să urmărească etapele concursului și cursurile de măiestrie.

Pe lângă competiția propriu-zisă, concurenții vor putea participa la valoroase cursuri de măiestrie instrumentale cu membrii juriului, iar publicul clujean se va putea bucura de două concerte excepționale cu Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania", sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Primul dintre acestea, în data de 7 iulie de la ora 20, va fi o demonstrație de forță a unora dintre cei mai strălucitori tineri flautiști și clarinetiști ai momentului: membrii juriului. Duminică, 14 iulie, la ora 20, va fi rândul laureaților concursului să își demonstreze măiestria cu cele două concerte de W. A. Mozart: Concertul pentru flaut în Sol major KV 313 și Concertul pentru clarinet în La major KV 622.


Programul concursului de flaut și clarinet CLUJ INTERNATIONAL MUSIC COMPETITION 2019

Duminică, 7 iulie

Concert de deschidere și tragerea la sorți

ora 20/ Auditorium Maximum al UBB

Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania"

Dirijor: Tiberiu Soare

Soliști: membri ai juriilor competiției

Luni, 8 iulie & Marți, 9 iulie

Flaut - Etapa a doua: ora 9/ Studioul de concerte, AMGD

Clarinet - Etapa a doua: ora 9/ Auditorium Maximum al UBB

Marți, 9 iulie

Flaut - Etapa a doua: ora 9/ Studioul de concerte, AMGD

Clarinet - Etapa a doua: ora 9/ Auditorium Maximum al UBB

Miercuri, 10 iulie & Joi, 11 iulie

Pauză

Cursuri de măiestrie gratuite cu membri ai juriilor/

Expoziții de instrumente și accesorii

Vineri, 12 iulie

Flaut - Semifinala: ora 9/ Studioul de concerte, AMGD

Clarinet - Semifinala: ora 9/ Auditorium Maximum al UBB

Sâmbătă, 13 iulie

Pauză/Cursuri de măiestrie gratuite cu membri ai juriilor

Duminică, 14 iulie

Flaut, Clarinet - Finala: ora 10/ Auditorium Maximum al UBB

Concert de închidere - Gala laureaților celor două secțiuni

ora 20/ Auditorium Maximum al UBB

Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania"

Dirijor: Tiberiu Soare